Amadea: Οι ΗΠΑ μόλις κατάσχεσαν το super yacht του Ρώσου ολιγάρχη Suleiman Kerimov

Σε μια νίκη-ορόσημο για τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές μπορούν τώρα να κατασχέσουν το mega yacht «Amadea» των 300 εκατ. δολαρίων από τον Ρώσο ολιγάρχη Suleiman Kerimov. Κατασκευασμένο για να παρέχει κάθε πολυτέλεια στους επισκέπτες του, το σκάφος έχει οροφές ζωγραφισμένες σε στυλ Michelangelo και διαθέτει αίθουσα κινηματογράφου με μηχανή ποπ κορν.
Amadea: Οι ΗΠΑ μόλις κατάσχεσαν το super yacht του Ρώσου ολιγάρχη Suleiman Kerimov

Υπήρξε μια εποχή που το κύρος των super yacht καθοριζόταν κυρίως από το όνομα των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους. Οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στους Ρώσους ολιγάρχες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βασίστηκαν σε αυτήν τη σύνδεση, εξαπολύοντας θύελλα κατασχέσεων πολυτελών σκαφών που λικνίζονταν αμέριμνα στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Διαβάστε ακόμα: Azzam - Πώς το μεγαλύτερο superyacht του κόσμου έκλεψε τον τίτλο από το Eclipse του Αμπράμοβιτς

Οι πλούσιοι θαλασσόλυκοι θυμούνται τώρα τα σκάφη που κατείχαν ή ακόμη κατέχουν, καταφέρνοντας προς το παρόν να τα γλιτώσουν από το χέρι του νόμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το 610 εκατ. δολαρίων «Solaris» που φέρνει στο νου το όνομα του Roman Abramovich, και το πολυτελές γιοτ «Dilbar», το αγαπημένο «παιχνίδι» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov.

Εικόνα

Τα πράγματα βέβαια στον πλανήτη των υπερπλουσίων δεν είναι πάντα προφανή. Ειδικοί στο παιχνίδι της απόκρυψης και της διαφυγής, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που φρόντισαν να κρύψουν καλά τους τίτλους ιδιοκτησίας από τα αδιάκριτα μάτια της δικαιοσύνης και των οικονομικών υπηρεσιών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το 106 μέτρων πολυτελές yacht «Amadea», αξίας 325 εκατ. δολαρίων, που είναι αγκυροβολημένο στην αποβάθρα Lautoka στα νησιά Φίτζι. Ενώ υπήρχαν μόνο εικασίες για την ιδιοκτησία του, το μυστήριο διαλευκάνθηκε τελικά με απόφαση δικαστηρίου των νήσων Φίτζι υπέρ του εντάλματος κατάσχεσης των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει έμμεσα ότι ιδιοκτήτης του σκάφους είναι ο μεγιστάνας Suleiman Kerimov.

Το χρονικό της κατάσχεσης του «Amadea»

Η απόφαση του δικαστηρίου των Φίτζι ήρθε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του υπόδικου ολιγάρχη που υποστήριζαν ότι οι αρχές δεν μπορούσαν να κατασχέσουν το πλοίο καθώς ανήκει σε διαφορετικό δισεκατομμυριούχο.

Εικόνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Fiji Broadcasting Corp ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Φίτζι αποφάσισε να εκδώσει εντολή για την εκτέλεση εντάλματος κατάσχεσης εκ μέρους των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η απόφαση αποδεικνύει έμμεσα ότι ιδιοκτήτης του «Amadea» είναι τελικά ο Suleiman Kerimov και όχι ο Eduard Khudainatov, όπως δήλωνε η εγγεγραμμένη διαχειρίστρια εταιρεία του σκάφους, Millemarin Investments.

Εικόνα

Η περιπέτεια της κατάσχεσης του «Amadea» ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες. Σε μια προσπάθεια να γλιτώσει τις κυρώσεις, το yacht απέπλευσε από το Μεξικό και, έπειτα από ταξίδι 18 ημερών στον Ειρηνικό, κατέληξε στα Φίτζι. Φτάνοντας ωστόσο εκεί, το «Amadea» τέθηκε αμέσως υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών καθώς εισήλθε στο νησιωτικό έθνος χωρίς εκτελωνισμό.

Εικόνα

Ακολούθησε απαγόρευση εξόδου από τα ύδατα των Φίτζι λόγω περιοριστικής εντολής που εκδόθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, πριν οι αρχές αποφασίσουν τελικά την εκτέλεση του εντάλματος κατάσχεσης από τις ΗΠΑ, για συμμετοχή του ιδιοκτήτη του σκάφους σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Ο «πλούτος» του Amadea

Ενώ πολλά από τα πολυτελή super yachts φροντίζουν να επιδεικνύουν άγαρμπα το μεγαλείο τους, κάποια κινούνται σε ένα άλλο, πιο διακριτικό μήκος κύματος. Το «Amadea» ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία: της κομψής πολυτέλειας.

Εικόνα

Έπειτα από αίτημα του Kerimov, το σκάφος σχεδιάστηκε για να δείχνει όμορφο. Αυτό το σκεπτικό αποπνέουν το αίθριο διπλού ύψους, το Pleyel πιάνο με ουρά, οι τοίχοι με βιβλιοθήκες γεμάτες δερματόδετα βιβλία και τα ζωγραφισμένα στο χέρι σύννεφα σε στυλ Michelangelo στην οροφή.

Εικόνα

Το Amadea είναι ένα από τα λίγα γιοτ που διαθέτει εκπληκτικά χαρακτηριστικά άνεσης, όπως ένα ειδικό κατάστρωμα για πάρτι με λέιζερ και ηχεία 20.000 watt και έναν κινηματογράφο με μηχανή ποπ κορν.

Εικόνα

Επικεντρωμένο στην ψυχαγωγία των επισκεπτών, το πλοίο διαθέτει ακόμη και υπαίθρια κουζίνα στο επάνω κατάστρωμα, εξοπλισμένη με χάλκινες κατσαρόλες και τηγάνια, μια τεράστια περιοχή ψησταριάς, ακόμη και μια δεξαμενή για ζωντανούς αστακούς.

Εικόνα

Για τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη με αξία 13,7 δισ. δολάρια, το ιδιωτικό κατάστρωμα που φιλοξενεί την καμπίνα του είναι ο πιο όμορφος χώρος στο σκάφος, με μια σειρά από ανέσεις όπως γκαρνταρόμπα, μπάνιο με περίτεχνη μπανιέρα και γυμναστήριο.

Εικόνα

Το στοιχείο ωστόσο που κλέβει την παράσταση είναι η οροφή. Μέσω 2.000 καλωδίων οπτικών ινών αναπαράγει ένα πανόραμα του νυχτερινού ουρανού όπου περιλαμβάνονται και οι ζωδιακοί αστερισμοί.

Εικόνα

Η καμπίνα των ιδιοκτητών ανοίγει σε ιδιωτική βεράντα με τζακούζι, ενώ το ιδιωτικό κατάστρωμα περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστό σαλόνι, μπαρ και τραπεζαρία, κατασκευασμένα με κορυφαία υλικά όπως μάρμαρα, ενθέσεις σπάνιου ξύλου και εξαιρετική πέτρα.

Ποιος είναι ο Suleiman Kerimov

Ο Ρώσος μεγιστάνας Suleiman Kerimov κατέχει το 76% του μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού της Ρωσίας, της εταιρείας Polyus.

Εικόνα
Ο Suleiman Kerimov (αριστερά) σε χειραψία με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του προέδρου Πούτιν και του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στη Μόσχα το 2015 (Πηγή: Getty Images)

Το Forbes περιγράφει τον Kerimov ως «έναν από τους πιο σκιώδεις Ρώσους δισεκατομμυριούχους», καθώς δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη στα 20 χρόνια του στην επιχείρηση. Απ’ ό,τι φαίνεται ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης θα τον κυνηγήσουν αυτή τη φορά πιο αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ