Ντμίτρι Μουράτοφ: Σε δημοπρασία υπέρ των Ουκρανών προσφύγων το Νόμπελ Ειρήνης 2021 του Ρώσου δημοσιογράφου

Το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 βγαίνει σε δημοπρασία με τα έσοδα να προσφέρονται προς βοήθεια της Ουκρανίας Ο κάτοχός του, Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτης της τελευταίας ανεξάρτητης εφημερίδας της Ρωσίας, κέρδισε το βραβείο μαζί με τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα.
Ντμίτρι Μουράτοφ: Σε δημοπρασία υπέρ των Ουκρανών προσφύγων το Νόμπελ Ειρήνης 2021 του Ρώσου δημοσιογράφου

Οι πιθανότητες να απονεμηθεί ποτέ σε κάποιον από εμάς ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, είναι σίγουρα μικρότερες κι από εκείνες στο Τζόκερ. Ωστόσο, στην κοελική αποστροφή της, η ζωή τα φέρνει έτσι ώστε εάν θέλεις κάτι πολύ, να μπορείς να το αποκτήσεις. Σε μια σπάνια ευκαιρία λοιπόν, μπορείτε τώρα να γίνετε κάτοχος ενός Νόμπελ Ειρήνης, καθώς το περσινό βραβείο βγαίνει σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για καλό σκοπό.

Διαβάστε ακόμα: Larry Gagosian - Γιατί έδωσε 195 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία για το πορτρέτο της Marilyn του Andy Warhol

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης 2021, δημοπρατεί το μετάλλιό του με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions άνοιξε τις προσφορές την Τετάρτη 1η Ιουνίου, Ημέρα του Παιδιού στην Ουκρανία, και το τελικό σύνολο θα διατεθεί για την ανθρωπιστική δράση της UNICEF στην κρίση.

«Η προσπάθεια να βοηθηθούν όσοι πλήττονται άμεσα από αυτή τη σύγκρουση είναι μια παγκόσμια έκκληση», δήλωσε ο Τζιμ Χάλπεριν, πρόεδρος της Heritage Auctions. «Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε θαρραλέες προσωπικότητες όπως ο Ντμίτρι Μουράτοφ και οι συνάδελφοί του καθώς βρίσκουν εφευρετικές τακτικές για να προσφέρουν ανακούφιση στα παιδιά που έχουν πληγωθεί από αυτόν τον πόλεμο».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περισσότεροι από 6,8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Άλλα 8 εκατ. παραμένουν εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.

«Οι συντάκτες της Novaya Gazeta αποφάσισαν ότι ήταν απαραίτητο να βοηθήσουμε όσους έχουν απεγνωσμένη ανάγκη», είπε ο Μουράτοφ. «Όλοι κατάλαβαν ότι έπρεπε να βοηθήσουμε και η πώληση του μεταλλίου Νόμπελ μέσω της Heritage Auctions μας έδωσε μια ισχυρή ευκαιρία να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ελπίζουμε όλοι, σε όλο τον κόσμο, να μας στηρίξουν και να συμβάλουν σε αυτό το κίνημα, όπως μπορούν».

Ο Μουράτοφ είναι ο συνιδρυτής της Novaya Gazeta, της τελευταίας ανεξάρτητης εφημερίδας στη Ρωσία, η οποία εκδόθηκε το 1993. Πέρυσι, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης στο πλευρό της Φιλιππινέζας δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα.

Εικόνα
Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 20121, Dmitry Muratov και Μαρία Ρέσα τη βραδιά της απονομής (Πηγή: Associated Press)

Η Επιτροπή Νόμπελ σημείωσε: «Βραβεύουμε τον αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης σε έναν κόσμο στον οποίο η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες». Στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση ανάγκασε τον Μουράτοφ να αναστείλει την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να δημοπρατήσει το Νόμπελ του, ο Μουράτοφ αναφέρθηκε στο ιστορικό που δημιούργησε ο φυσικός Νιλς Μπορ, ο οποίος πούλησε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1940 για να υποστηρίξει τη Φινλανδία.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ δήλωσε μάλιστα ότι εγκρίνει την απόφαση του Μουράτοφ να δώσει το μετάλλιό του. Και η ίδια η Heritage Auctions έχει ιστορία πώλησης βραβείων Νόμπελ: το 2017, ο οίκος δημοπρασιών πούλησε το Νόμπελ του Φράνσις Κρικ για 2,27 εκατ. δολάρια.

«Αυτό που προσφέρει ένα βραβείο Νόμπελ είναι μια σημαντική παγκόσμια σκηνή και μικρόφωνο», είπε ο Μουράτοφ. «Δεν εγγυάται ασφάλεια, αλλά επιτρέπει να ακούτε. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο αυτή τη στιγμή».

Εικόνα
Η δημοπρασία για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 του Νμίτρι Μουράτοφ και το έγγραφο που το συνοδεύει θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου (Πηγή: Heritage Auctions)

Οι τρέχουσες προσφορές για το μετάλλιο του Μουράτοφ βρίσκονται στα 537.500 δολάρια. Η δημοπρασία στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών Heritage Auctions θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οπότε υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για εκείνους που θέλουν να προσφέρουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Στην τελική είναι κι αυτός ένας δίκαιος τρόπος να κερδίσεις ένα Νόμπελ Ειρήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ