Για πολλούς, η αγορά ενός αγαθού πολυτελείας σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην επαγγελματική τους ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νέα γενιά καταναλωτών που μόλις ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους, και για τους οποίους η πραγματοποίηση μια ακριβής αγοράς από έναν διάσημο οίκο μόδας σημαίνει μετάβαση στην ενηλικίωση.
Διαβάστε ακόμα: Νέα έρευνα - Ποιοι είναι και πόσα κερδίζουν το μήνα όσοι πρέπει να θεωρούνται πλούσιοι
Η τάση για κατανάλωση πολυτελών ειδών σε αυτήν τον ανερχόμενη κατηγορία πελατών είναι ένα φαινόμενο που πολλές φίρμες δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν. Ο λόγος; Θα αποτελέσει, στο μέλλον, τον πυρήνα των εσόδων τους και όσο νωρίτερα τον διαμορφώσουν τόσο κερδισμένες θα βγουν.
Υπάρχει ωστόσο μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Αν και η όρεξη για πολυτέλεια είναι τεράστια για αυτήν την ομάδα μεταξύ 20 και 30 ετών, το πιθανότερο είναι να μην έχουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για να πραγματοποιήσουν εύκολα τις αντίστοιχες αγορές.
Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ της επιθυμίας για αγορά και της ικανότητας πληρωμής, μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται «Buy Now, Pay Later» (BNPL) εισάγεται στην κοινωνία, και καινούργιες εταιρείες ξεφυτρώνουν για να διευκολύνουν τους νέους να αποκτήσουν το αντικείμενο του πόθου τους.
BNPL just got better with Payfi!
You can now shop for anything at our partnered stores and split the payments with your bank account number. #Payfi #BNPL #Loan #Credit #Bank #shopping #Money pic.twitter.com/Ls1I5L5xD0— mypayfi #BNPL (@mypayfi) June 1, 2022
Το BNPL είναι μια σχετικά νέα μέθοδος πληρωμής που έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα είναι παρόμοια με τις παραδοσιακές δόσεις πιστωτικών καρτών, αλλά αυτό που διαφοροποιεί το BNPL είναι η μη απαίτηση για έλεγχο των πιστωτικών αποτελεσμάτων.
Αυτό φαίνεται να αποτελεί ένα τεράστιο όφελος για τη Gen-Z και τους millennials που μπορεί να μην πληρούν τις απαιτήσεις για μια παραδοσιακή πιστωτική κάρτα, αλλά εξακολουθούν να φιλοδοξούν να καταναλώσουν πολυτελή προϊόντα. Επί του παρόντος, οι πάροχοι πληρωμών όπως οι Klarna, Afterpay, Affirm είναι μερικές από τις πιο κοινές υπηρεσίες που αναζητούν τόσο οι επωνυμίες όσο και οι καταναλωτές.
Για τις μάρκες πολυτελείας που στοχεύουν να διεισδύσουν στην αγορά της νεολαίας, το BNPL είναι η ιδανική λύση. Η χρήση του συστήματος BNPL επιτρέπει στους καταναλωτές να κατανείμουν το κόστος της αγοράς τους σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με τον πάροχο.
Αυτό επιτρέπει στους νεότερους αγοραστές με λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα να χρηματοδοτούν τις αγορές τους τμηματικά και να είναι σε καλύτερη θέση να ελέγχουν τα χρήματά τους.
Why Affirm CEO Max Levchin isn't scared of Apple... and while other BNPL players are laying off people, he tells @emilychangtv: Affirm is hiring https://t.co/Rt8xWASxKV pic.twitter.com/wuh1FbNzxL
— Bloomberg Technology (@technology) June 7, 2022
«Ο καταμερισμός μιας αγοράς με υψηλή τιμή σε λίγες πληρωμές επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα που φιλοδοξούν να κατέχουν χωρίς να πιέζουν τους λιανοπωλητές να ρίχνουν τις τιμές», δηλώνει η Marie Driscoll, διευθύνουσα σύμβουλος πολυτέλειας και μόδας στην Coresight Research της Νέας Υόρκης. «Το BNPL υποστηρίζει την επωνυμία, ενώ οι προσφορές τη διαβρώνουν», συμπληρώνει.
Όπως και με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα πληρωμών, υπάρχουν φυσικά κυρώσεις εάν οι πληρωμές δεν πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ενώ οι πάροχοι BNPL δεν πραγματοποιούν «σκληρή αναζήτηση» του πιστωτικού ιστορικού ενός ατόμου, οι εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν μια «ήπια έρευνα» για να αποκλείσουν τους δανειολήπτες με κακό ιστορικό πληρωμών.
Εάν μια προθεσμία πληρωμής χαθεί ή καθυστερήσει, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιζήμια για την πιστωτική βαθμολογία ενός ατόμου. Για τους νέους που μόλις ξεκινούν, αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, οι εταιρείες Fintech, όπως η Klarna και η Afterpay, εκτιμάται ότι θα αποκομίσουν έσοδα μεταξύ 4 και 6 δισ. δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος, και μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης αποδίδεται σε νεότερους πλην συντηρητικούς καταναλωτές που αποφεύγουν τα ρίσκα.
Με μεγαλύτερη δύναμη δαπανών, οι νέοι σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Ενώ οι ώριμες οικονομίες στη Δύση διακρίνουν κάποια αυξημένη κατανάλωση από νεότερες ηλικίες, ο κύριος όγκος προέρχεται στην πραγματικότητα από την Ανατολή, ειδικά στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Καθότι ο νεανικός πληθυσμός εκεί είναι έμπειρος στις υπηρεσίες fintech αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει αυξανόμενο εισόδημα λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της χαμηλής ανεργίας, συνθέτουν την τέλεια συνταγή επιτυχίας τόσο για τους παρόχους υπηρεσιών όσο και για τις μάρκες πολυτελείας.
Αναγνωρίζοντας τους νέους ως μια αγορά που δεν πρέπει να χάσουν, οι πάροχοι BNPL συνεργάστηκαν με μια σειρά από πολυτελείς επωνυμίες όπως οι Gucci, Balenciaga, Bvlgari, Givenchy, Bottega Veneta και άλλες. Λιανοπωλητές πολυτελείας όπως οι Saks Fifth Avenue και Neiman Marcus έχουν επίσης αγκαλιάσει την υπηρεσία. Το ζητούμενο για αυτούς είναι να επεκτείνουν τη βάση πελατών τους προσελκύοντας αυτούς που προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν εύκολα πολυτελή προϊόντα.
Παρόλο που η πλειονότητα των χρηστών BNPL ανήκουν στην Gen-Z ή τους millennials, υπάρχει επίσης μια ομάδα που αφενός δεν ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αφετέρου είναι οικονομικά ικανοί να καλύψουν την υψηλή τιμή ενός προϊόντος πολυτελείας. Παραταύτα, επιλέγουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία επειδή τη θεωρούν πιο βολική.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν σίγουρα υπέροχο εάν όλοι οι καταναλωτές ήταν σε θέση να πληρώνουν πλήρως. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά ένα μεγάλο έξοδο αμέσως. Ομοίως, μια φίρμα πολυτελείας μπορεί να μην απευθύνεται σε όλους, δεν παύει όμως να ζητά πάντα νέους πελάτες. Αλλά πόσους νέους ξέρετε μεταξύ 20 και 30 που είναι πλούσιοι;