P50: Το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου έρχεται σε DIY κιτ από τα '60s ως σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα

 P50: Το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου έρχεται σε DIY κιτ από τα '60s ως σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα

Βρισκόμαστε στο 1962, στην παραθαλάσσια πόλη Peel, στο Νησί του Μαν. Ο Cyril Cannell έχει μια ιδέα: να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο τόσο μικρό που θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει μόνο δύο άτομα μεσαίου ύψους. Φυσικά, η έννοια τους ηλεκτρικού οχήματος εκείνη την εποχή ήταν ακόμη στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε ακόμα: DeLorean Alpha5 - 40 χρόνια μετά την ταινία «Back to the Future», το θρυλικό αυτοκίνητο επιστρέφει ως ηλεκτρικό

Ο ιδρυτής της Peel Engineering πειραματίζεται με το σχεδιασμό «μικροαυτοκινήτων» έως ότου καταλήγει στο ηλεκτροκίνητο Trident, ένα διθέσιο, εξαιρετικά συμπαγές όχημα με αμάξωμα από fiberglass.

Το ονομαζόμενο «αυτοκίνητο - φούσκα» διέθετε ανυψωμένη καμπίνα και με το μικρό του μέγεθος, μπορούσε κανείς να αποφύγει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, βρίσκοντας χώρο να κινείται ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Το συμπαγές του μέγεθος επέτρεπε επίσης την εύκολη στάθμευση μεταξύ δύο άλλων οχημάτων χωρίς να χρειάζεται καν χώρο για να ανοίγουν οι πόρτες, αφού απλά ο ιδιοκτήτης το έσπρωχνε μα τα χέρια.

Το Trident είναι το πολυτελές μοντέλο του Cyrill, ο οποίος καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ακόμη μικρότερο και απλούστερο αυτοκίνητο: το P50. Με μήκος λίγο περισσότερο από ενάμιση μέτρο, το P50 κάνει ρεκόρ, καθώς αποτελεί εκείνη την εποχή το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο.

A post shared by The Globe and Mail (@globeandmail)

Με τη δυνατότητα να χωράει στις πιο μικρές θέσεις στάθμευσης, το μοντέλο γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στην ηπειρωτική χώρα, συγκεντρώνει ωστόσο ανάμικτες αντιδράσεις στο νησί.

Λιγότερα από 50 πρωτότυπα P50 και περίπου 80 Trident κατασκευάζονται πριν σταματήσει η παραγωγή το 1966, με την Peel Engineering να κλείνει οριστικά το 1974. Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, με μια επίπονη ανακατασκευή πολλών από τα αρχικά εξαρτήματά του, το P50 επιστρέφει ως αιχμή του δόρατος της εταιρείας P50 Cars.

Το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου

Με πλάτος μικρότερο από αυτό ενός τηλεφωνικού θαλάμου και μήκος μικρότερο από μια Vespa, το microcar P50 έχει ονομαστεί δικαίως ένα από τα μικρότερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Οι άνθρωποι της εταιρείας P50 Cars δηλώνουν ότι τους πήρε μια δεκαετία για να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να αναδημιουργήσουν το μοντέλο με τα σημερινά όμως δεδομένα.

Η αναγέννησή του αποτίει φόρο τιμής στο αρχικό μοντέλο του Cyrill και τα εξαρτήματά του είναι χειροποίητα από την ομάδα τεχνιτών του, που έχει επίσης κατασκευάσει ανταλλακτικά για vintage μοντέλα Rolls Royce και Bentley.

Εικόνα

«Η αρχική σχεδίαση του P50 έχει τροποποιηθεί, συνδυάζοντας το στυλ της δεκαετίας του '60 με τη σύγχρονη αξιοπιστία. Έχουμε αναπαράγει με κόπο εκατοντάδες αυθεντικά εξαρτήματα και ανταλλακτικά P50», δηλώνει η εταιρεία.

Η ομάδα επαναφέρει επίσης το αυτοκίνητο - φούσκα Trident, σε κόκκινες, μπλε και κίτρινες παραλλαγές. Ο χαρακτηριστικός γυάλινος θόλος στεγάζει το διθέσιο, τρίτροχο όχημα, το οποίο διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα υψηλής ροπής που κάνει το όχημα να κινείται με ταχύτητα από 50 έως 90 χλμ./ώρα.

P50: Φτιάξ’το μόνος σου

«Αν είχατε ποτέ φανταστεί να φτιάξετε το δικό σας αυτοκίνητο, τώρα είναι η ευκαιρία σας», αναφέρει η ομάδα πίσω από την P50 Cars. Η εταιρεία επιτρέπει στους πελάτες της να κατασκευάσουν το δικό τους P50 στον δικό τους χρόνο και χώρο μέσω ενός πλήρους κιτ, διαχειρίσιμου σε μέγεθος και βάρος, που περιλαμβάνει ακόμη και τον κινητήρα.

Εικόνα

Ό,τι μπαίνει στα εργοστασιακά αυτοκίνητα της εταιρείας παρέχεται και στα κιτ της, οπότε αισθάνεται κανείς σαν να βρίσκεται μέσα στο χώρο εργασίας της εταιρείας καθώς κατασκευάζει το δικό του μικροαυτοκίνητο. Ο πιθανός χρόνος κατασκευής είναι 50 ώρες περίπου , αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία και την τεχνογνωσία.

Κάθε αυτοκίνητο της P50 Cars κατασκευάζεται στο χέρι στο εργαστήριό της στο Λονδίνο. Πάνω από το 90% όλων των ανταλλακτικών και των σχεδίων κατασκευάζονται εντός εταιρείας, επομένως μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για την κατασκευή ενός κιτ και περίπου οκτώ εβδομάδες για την παραγωγή ενός εργοστασιακού αυτοκινήτου.

Εικόνα

«Κάθε αυτοκίνητο είναι 100% κατασκευασμένο κατά παραγγελία για κάθε πελάτη και δεν διατηρούμε αυτοκίνητα σε απόθεμα. Ωστόσο, διαχειριζόμαστε ένα εγκεκριμένο δίκτυο μεταχειρισμένων οχημάτων», δηλώνει η εταιρεία.

Όσο για τις ιδανικές διαστάσεις που πρέπει να διαθέτει κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης, ο ψηλότερος οδηγός που κάθισε πίσω από το τιμόνι ενός P50 είχε 2,06 μέτρα ύψος, ενώ ο βαρύτερος ζύγιζε πάνω από 136 κιλά. Να σημειωθεί εδώ πως τα αναδημιουργημένα μοντέλα διαθέτουν επίσης αυξημένο χώρο για τα πόδια κατά 5 εκατοστά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα αλλά και για παραγγελίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της P50 Cars.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ