Jumbo Floating Restaurant: Το διάσημο πλωτό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ μόλις βυθίστηκε στη Θάλασσα της Κίνας

Το φημισμένο Jumbo Floating Restaurant του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε το Σαββατοκύριακο κατά τη ρυμούλκησή του σε περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Το εστιατόριο, που άνοιξε το 1976, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρότι ήταν πόλος έλξης διάσημων και μη επισκεπτών της πόλης.
Jumbo Floating Restaurant: Το διάσημο πλωτό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ μόλις βυθίστηκε στη Θάλασσα της Κίνας

Ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη μόλις έδωσε νέο νόημα στη φράση «πνίγηκε στα χρέη». Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το εμβληματικό Jumbo Floating Restaurant του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς ρυμουλκούνταν μακριά από την πόλη.

Διαβάστε ακόμα: Ναυάγιο San Jose - Ποιος θα βγάλει το θησαυρό δισεκατομμυρίων της ισπανικής γαλέρας από το βυθό της Καραϊβικής;

Το τριώροφο εστιατόριο μήκους 80 μέτρων ανατράπηκε και στη συνέχεις βυθίστηκε, σύμφωνα με την Aberdeen Restaurant Enterprises, στην οποία ανήκει το κτίριο. Από το συμβάν ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Εικόνα
Πηγή: Getty Images

Το Jumbo Floating Restaurant υπήρξε βασικός πυλώνας στο Χονγκ Κονγκ για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Άνοιξε για πρώτη φορά στο λιμάνι του Aberdeen το 1976 και αρχικά ήταν μέρος ενός συγκροτήματος που ονομαζόταν Jumbo Kingdom, το οποίο περιλάμβανε επίσης ένα παρόμοιο αλλά μικρότερο εστιατόριο.

Με τα χρόνια έγινε προορισμός των επισκεπτών της πόλης, συμπεριλαμβανομένων διάσημων προσωπικοτήτων όπως οι Τομ Κρουζ και Ρίτσαρντ Μπράνσον, ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Εμφανίστηκε επίσης σε πολλές ταινίες, όπως η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ « The Man With the Golden Gun» αλλά και στο «Contagion» με πρωταγωνιστή τους Ματ Ντέιμον και Τζουντ Λο.

Παρά την παγκόσμια φήμη του, το Jumbo είχε χάσει εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 και οι περιορισμοί στο Χονγκ Κονγκ λόγω πανδημίας του κορονοϊού ανάγκασαν το εστιατόριο να κλείσει.

Εκείνη την εποχή, η Aberdeen Restaurant Enterprises είχε αναφέρει ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη συντήρηση και προσφέρθηκε να δωρίσει το κτίριο σε ένα τοπικό θεματικό πάρκο. Ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικά συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο, τελικά δεν προχώρησε.

Στις 14 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το εστιατόριο ξεκίνησε το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ. Η Aberdeen είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η πλωτή εγκατάσταση θα μετακινηθεί για συντήρηση και αποθήκευση.

Ωστόσο, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το ταξίδι του, το Jumbo άρχισε να ανατρέπεται με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας με βάθος πάνω από 1.000 μέτρα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διάσωσή του.

Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που το εστιατόριο φλερτάρει με την καταστροφή: το 1971, πριν καν ανοίξει, μια πυρκαγιά προκάλεσε το θάνατο 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Οι αντιδράσεις για το μοιραίο συμβάν ήταν ανάμεικτες, με κάποιους να λένε ότι είναι μια συνέχεια της εξαφάνισης των ορατών συμβόλων του Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι το Jumbo έπαιξε στα ασιατικά στερεότυπα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Χονγκ Κονγκ έχασε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατά του.