OMG! Fund - H Airbnb χρηματοδοτεί με 10 εκατ. δολάρια την κατασκευή περίεργων σπιτιών σε όλο τον κόσμο

OMG! Fund - H Airbnb χρηματοδοτεί με 10 εκατ. δολάρια την κατασκευή περίεργων σπιτιών σε όλο τον κόσμο

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τη στιγμή που η Airbnb λάνσαρε μια νέα κατηγορία στην πλατφόρμα φιλοξενίας με τον ευρηματικό τίτλο OMG! Η νέα κατηγορία αποτελούσε το επιστέγασμα του πνεύματος αναζήτησης για το εξαιρετικό, φιλοσοφία που διατρέχει άλλωστε το DNA της εταιρείας από τα γενοφάσκια της. Έτσι, στην OMG! μπορούσε να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα καταλύματα ανά τον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Minigolf by Craig & Karl - Το pop art γήπεδο μίνι γκολφ που μόλις ξεφύτρωσε στην καρδιά του Λονδίνου

Ακόμη κι αν στην Airbnb προστέθηκαν περισσότερες από 30.000 μοναδικές καταχωρίσεις σε όλο τον κόσμο για το 2021, η ζήτηση για «τρελούς» χώρους διαμονής φαίνεται ότι αυξάνεται ραγδαία. Με αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία έρχεται τώρα να ανακοινώσει το OMG! Fund ύψους 10 εκατ. δολαρίων, μέσω του οποίου σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση και κατασκευή τέτοιων εξωφρενικών ιδεών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες τους στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της πλατφόρμας με τη δέσμευση ότι η Airbnb προτίθεται να βραβεύσει 100 συμμετέχοντες με 100.000 δολάρια έκαστο ώστε να μπορέσουν να μετατρέψουν τα σχέδια της φαντασίας τους στους πιο παράξενους χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Εικόνα
Με 36.000 δολάρια ο Πορτογάλος Ricardo μετέτρεψε ένα ρετρό διώροφο λεωφορείο σε ένα εξαιρετικά εξοπλισμένο μίνι σπίτι δύο επιπέδων (Πηγή: Airbnb)

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν έως τις 22 Ιουλίου, θα κριθούν για την πρωτοτυπία, τη σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα και την εμπειρία που θα προσφέρει ο χώρος στους επισκέπτες. Η ομάδα ειδικών των κριτών της Airbnb περιλαμβάνει την Iris Apfel, τoν αρχιτέκτονα Koichi Takada, τη Superhost της Airbnb, Kristie Wolfe και τον αντιπρόεδρο του Experiential Creative Product της Airbnb, Bruce Vaughn.

Για τους νικητές, υπάρχουν μόνο δύο προϋποθέσεις: με την ολοκλήρωση των έργων τους, οι αποδέκτες της χρηματοδότησης πρέπει να νοικιάσουν το νέο χώρο στην Airbnb και δεν μπορούν να καταχωρήσουν το ακίνητο σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, ο τυπικός οικοδεσπότης στις ΗΠΑ κέρδισε πάνω από 13.800 δολάρια το 2021, αύξηση 85% σε σχέση με το 2019. Κατά την ίδια περίοδο, οι νύχτες παραμονής σε μοναδικά ακίνητα που υπάγονται στην κατηγορία OMG! αυξήθηκαν κατά 49%.

Πολλοί οικοδεσπότες της Airbnb ανακάλυψαν ότι μια δημιουργική μετατροπή του χώρου σε διαστημόπλοιο, σιδηροδρομικό βαγόνι, σιλό σιτηρών, γυάλινη φυσαλίδα- μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Όσο πιο τρελή είναι η ιδέα, τόσο το καλύτερο.

Με 289 δολάρια τη βραδιά το μίνι σπίτι-διαστημόπλοιο στο Joshua Tree της Καλιφόρνια, χαρίζει πιστά στους επισκέπτες του την ατμόσφαιρα των UFO, με σκάλα και ανακλινόμενο παράθυρο με θολωτό τζάμι. «Εντελώς μοναδικό», αναφέρεται στις κριτικές. «Το μέρος είναι έξω από αυτόν τον κόσμο», γράφει ένας από τους επισκέπτες.

Καμία ιδέα δεν είναι πολύ περίεργη για τους επιχειρηματίες της Airbnb. Το αποδεικνύει η εκπληκτική επιτυχία της Kristie Wolfe, η οποία ξόδεψε 32.000 δολάρια για να διαμορφώσει σε ξενοδοχείο ένα ομοίωμα πατάτας έξι τόνων που πήρε από την Επιτροπή Πατάτας του Idaho.

Το Big Idaho Potato Hotel που δημιούργησε αποτελεί πλέον μια από τις πιο διάσημες καταχωρίσεις της Airbnb. Από το 2019, η Wolfe έχει κερδίσει πάνω από 208.000 δολάρια, τα οποία της επέτρεψαν να εντάξει τέσσερα ακόμη ακίνητα στην OMG! κατηγορία.

Εικόνα
H Kristie Wolfe ποζάρει πανευτυχής μπροστά στο Big Idaho Potato Hotel (Πηγή: Airbnb)

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών της Airbnb από όλο τον κόσμο. Ο Keith και η Jen, ένα ζευγάρι από τη Νέα Ζηλανδία, ξόδεψαν 14.000 δολάρια για να μετατρέψουν ένα παλιό σιλό σιτηρών σε Κίτρινο Υποβρύχιο.

Στην Πορτογαλία, ο Ricardo ξόδεψε περισσότερα από 36.000 δολάρια μετατρέποντας ένα ρετρό διώροφο λεωφορείο σε ένα εξαιρετικά εξοπλισμένο μίνι σπίτι δύο επιπέδων. Η εγγραφή του στο Airbnb ήταν τόσο επιτυχημένη που αγόρασε και δεύτερο λεωφορείο.

Εικόνα
Το Yellow Submarine στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάποτε ένα σιλό σιτηρών (Πηγή: Airbnb)

Τον περασμένο μήνα, η Airbnb παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Airbnb εδώ και μια δεκαετία». Το εργαλείο αναζήτησης της πλατφόρμας ενθαρρύνει τώρα τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν ανά κατηγορία, όπου οι λίστες ομαδοποιούνται με βάση ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (πιάνο με ουρά, κουζίνα του σεφ, εκπληκτική θέα) ή ενδιαφέρον (γκόλφ, κάμπινγκ, σκι, σέρφινγκ κλπ).

Χωρίς αμφιβολία, οι μεγαλύτερες εκπλήξεις κρύβονται στην κατηγορία OMG!, όπου οι ατρόμητοι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους σε μοναδικά ξενοδοχεία όπως η πατάτα των έξι τόνων της Wolfe ή ένα παπουτσόσπιτο βγαλμένο από τα παιδικά παραμύθια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ