schema-news-article
custom-seo-title
custom-node-info
Έρευνα: Ποιο είναι και γιατί το πιο αγχωτικό επάγγελμα του κόσμου

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλές αγχωτικές δουλειές σε όλο το φάσμα του εργασιακού βίου: αστροναύτες, πιλότοι, διασώστες, πυροσβέστες, στελέχοι σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ωστόσο, το Occupational Information Network ή O*NET, που υπάγεται στο υπ. Εργασίας των ΗΠΑ, ανάμεσα σε 873 διαφορετικά επαγγέλματα κατάφερε να βρει την πιο αγχωτική δουλειά του κόσμου και το αποτέλεσμα ίσως προκαλέσει εκπλήξεις.

«Tο πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουν κάθε μέρα» και εάν έχουν «πολύ μεγάλο διακύβευμα» είναι η κοινή βάση για όλα τα επαγγέλματα που βρίσκονται στο Τop 10, σύμφωνα με την Sinem Buber, επικεφαλής οικονομολόγο στο ZipRecruiter.

Η απόκαλυψη - έκπληξη

Αυτός ο παράγοντας ισχύει σίγουρα για το επάγγελμα που κατέλαβε την υψηλότερη θέση σε αυτήν τη λίστα και δεν είναι άλλο από εκείνο του ουρολόγου. Οι ουρολόγοι εξετάζουν το ουροποιογεννητικό σύστημα των ασθενών στα πλαίσια της διάγνωσης έως και την θεραπεία από αρρώστιες ή διαταραχές, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, η στυτική δυσλειτουργία, η στειρότητα και η ακράτεια.

Παράλληλα, είναι επιφορτισμένοι με την διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος, ενώ για να φτάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να περάσουν από αρκετά χρόνια σπουδών, να λάβουν ιατρική άδεια για να ασκήσουν το επάγγελμα και φυσικά να αποκτήσουν και την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία. Αναφορικά με το επίπεδο άγχους από το 1 (ελάχιστο) έως το 100 (μέγιστο), το εν λόγω επάγγελμα κατέκτησε την κορυφή της λίστας (σκόραρε το «απόλυτο» 100).

Εικόνα

Οι λόγοι για το άγχος

Το αυξημένο άγχος που βιώνουν οι ουρολόγοι ίσως να οφείλεται στην χειρουργική ακρίβεια που απαιτείται να διαθέτουν για να τελέσουν το έργο τους. Το 97% των ερωτηθέντων ουρολόγων της O*NET, απαντά πως το να είσαι ακριβής και ψύχραιμος στην δουλειά είναι «εξαιρετικά σημαντικό» καθώς το διακύβευμα στην περίπτωση και του παραμικρού λάθους μπορεί να αποβεί τεράστιο έως και μοιραίο.

Ένα άλλο στοιχείο αύξησης του στρες, θα μπορούσε να αποτελεί η φύση των σημείων του σώματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες. «Έρχονται πολύ κοντά με τους ασθενείς. Και πολλοί ασθενείς είναι αρκετά ευαίσθητοι με αυτό» διευκρινίζει η κα Buber.

Επιπροσθέτως, το γεγονός πως οι ουρολόγοι είναι «στο Top 5 των ιατρικών ειδικότητων που δέχονται αγωγές» σύμφωνα με την Buber είναι από μόνο του μία αιτία άγχους καθώς και ιστορικά, είναι μεγάλο το ποσοστό των εν λόγω επαγγελματιών που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ιατρική αμέλεια. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 110 ουρολόγους που βρίσκονται στη λίστα Best Doctors in America, το 77% έχουν δεχθεί αγωγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1998 στην επιθεώρηση «Urology».

Ωστόσο, παρά το άγχος, οι ουρολόγοι βγάζουν κατά μέσο όρο 208.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το O*NET, τουλάχιστον επί αμερικανικού εδάφους.

custom-media-gallery
custom-back-to-section

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.