Οι μετασεισμοί του δημοψηφίσματος του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αντηχούν. Οι επιπτώσεις του Brexit γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες όσο περνάει ο καιρός, επηρεάζοντας ακόμη και τη βιομηχανία ης εστίασης στο Λονδίνο.
Διαβάστε ακόμα: «Θηλιά» για τις επιχειρήσεις εστίασης και αλκοολούχων ποτών φόροι και ενεργειακό κόστος
Σύμφωνα με νέο άρθρο των New York Times, η απόφαση της Αγγλίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοίχισε στα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο μια τεράστια πηγή εργαζομένων.
Πολλά καταστήματα θα προσλάμβαναν σερβιτόρους, σεφ και μπάρμαν από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Πλέον όμως αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ταξιδεύουν με ευκολία μεταξύ της χώρας τους και της Αγγλίας.
Το αποτέλεσμα? Περίπου το 11% των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία φιλοξενίας της Βρετανίας παραμένουν κενές, σε σύγκριση με το 4% στην ευρύτερη οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κλάδου.
Wherever we go, we book restaurants before our hotel rooms! London restaurants used to recruit waiters and chefs from Italy, Spain or Greece. Now, after Brexit, they are short on staff. 40% of restaurants have curtailed their hours, and 33% could face insolvency/closure in 2023! pic.twitter.com/AnO8j03lV1
— Gaurav Dalmia (@gdalmiathinks) December 23, 2022
Μια άλλη έρευνα υπέδειξε ότι το 40% των εστιατορίων χρειάστηκε να μειώσουν τις ώρες τους, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των εστιατορίων, των παμπ και των ξενοδοχείων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή ακόμη και κλείσιμο μέχρι τις αρχές του 2023.
«Είναι χειρότερο από τον κορονοϊό, χειρότερο από το κόστος ενέργειας», δήλωσε η εστιάτορας Τζόρνταν Φρίντα στους Times. «Ήταν το πιο τραυματικό γεγονός της καριέρας μου στα εστιατόρια» συμπλήρωσε εμφατικά.
Restaurants across London are so short-staffed that they have had to curtail their hours and in some cases permanently close. The labor shortage is almost wholly a result of Brexit.
“It’s worse than Covid, worse than energy costs,” one restaurateur said. https://t.co/PWdpl0yvds
— The New York Times (@nytimes) December 23, 2022
Η Φρίντα, η οποία είναι ιδιοκτήτρια των εστιατορίων Trullo και Padella, χρειάστηκε να μειώσει τη λειτουργία των καταστημάτων της σε πέντε ημέρες την εβδομάδα αντί για επτά. Και για να καλύψει το αυξανόμενο εργατικό κόστος, αύξησε τις τιμές.
Φυσικά η Φρίντα δεν είναι η μόνη. Η Ρουθ Ρότζερς, η ιδιοκτήτρια του River Cafe, κατάφερε ευτυχώς να διατηρήσει το εστιατόριό της στελεχωμένο, αλλά όχι χωρίς κόστος. Πλήρωσε περισσότερες από 10.000 λίρες, για μια βρετανική βίζα για να κρατήσει έναν αλλοδαπό σομελιέ στην ομάδα της.
Και ο διάσημος σεφ Τζέισον Άθερτον ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει πολλά από τα εστιατόριά του τον επόμενο χρόνο, εάν δεν μπορεί να καλύψει τις 350 κενές θέσεις που έχει αυτή τη στιγμή.
London’s Top Restaurants Can’t Find Enough Waiters, and Brexit Is to Blame - Robb Report
If you have trouble getting a meal during your next trip to the city, that may very well be why.https://t.co/CvzLqdgY4N via @GoogleNews
— Fife4Europe 🇪🇺 #FBPE #RejoinEU #FollowBackFriday (@EuropeFife) December 23, 2022
Άλλοι στο χώρο ανησυχούν επίσης για την επίδραση που θα έχει η τρέχουσα έλλειψη προσωπικού στη μακροπρόθεσμη επιτυχία του κλάδου. Ο Νικ Τζόουνς, ο ιδρυτής του Soho House, δήλωσε στους New York Times ότι «θα αποτρέψει τους ανθρώπους να επενδύσουν στην εστίαση και να ανοίξουν καινούργια εστιατόρια».
Προς το παρόν, τα εστιατόρια προσπαθούν να δελεάσουν τους ντόπιους να πιάσουν δουλειά. Αλλά πολλοί Λονδρέζοι είναι λιγότερο έμπειροι στον κλάδο από τους ομολόγους τους στη Μεσόγειο.
Από την άλλη τα ίδια και περισσότερα προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην Ελλάδα, καθώς το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στα προϊόντα ροκανίζουν τα έσοδα των επιχειρήσεων. Και φυσικά, όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού, τα ελληνικά εστιατόρια δεν απασχολούσαν ποτέ… Βρετανούς σερβιτόρους.