10 χριστουγεννιάτικες ταινίες που δεν είναι το Home Alone

Δέκα φιλμ που καταπιάστηκαν με τα Χριστούγεννα με το δικό τους ασυνήθιστο τρόπο!
10 χριστουγεννιάτικες ταινίες που δεν είναι το Home Alone

Τι πιο φυσιολογικό από το να καθίσετε αυτές τις μέρες στον καναπέ και να απολαύσετε ταινίες πλούσιες σε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αλλά εκτός από το χιλιοπαιγμένο Home Alone υπάρχουν κάμποσα άλλα φιλμ που προσέγγισαν τον Άι-Βασίλη, τα δώρα, τους τάρανδους και όλα τα σχετικά γιορτινά με το δικό τους ξεχωριστό διαφορετικό ύφος.

Edward Scissorhands

Το φιλμ βρήκε τον σκηνοθέτη Tim Burton να δουλεύει για πρώτη φορά με τον επί πολλά χρόνια μετέπειτα συνεργάτη του Johnny Depp. Παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα φιλμ ανάμεσα στους fans του Burton, γεμάτο σκοτάδι και ομορφιά, με gothic περίβλημα και εκπληκτική μουσική από τον Danny Elfman. Ένα μοναδικό update του Φράνκενστάιν, που βλέπεται Χριστούγεννα – Halloween εναλλάξ.

Bad Santa

Βλέπετε τη χριστουγεννιάτικη χαρά; Ωραία. Εάν απομακρυνθείτε τώρα όσο μπορείτε περισσότερο από εκεί, θα βρείτε τον κατσούφη, χυδαίο αλκοολικό Bad Santa, που κλέβει εμπορικά κέντρα κάθε χρόνο παριστάνοντας τον Άγιο Βασίλη. Μπόλικες σκοτεινές αλήθειες για τις γιορτινές μέρες βγαίνουν στην επιφάνεια με αυτό το φιλμ, που αγγίζει μπόλικα θέματα ταμπού. Στο τέλος βέβαια, ακόμα και στα πιο «προβληματικά» άτομα, κρύβεται ανθρωπιά.

Gremlins

Ταινία τρόμου ή μία κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία; Ποιος ξέρει… Βασικά κανένα άλλο φιλμ δεν είναι τόσο γεμάτο από Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, «άρρωστο» χιούμορ, τρελή πλάκα, χάος και αταξίες αλλά και κάμποσες στιγμές με δυνατά «πετάγματα» τρομάρας. Θέλετε να αποκτήσετε κανένα περίεργο pet τώρα τα Χριστούγεννα; Αυτό το κλασικό φιλμ του 1984 θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε πολύ σοβαρά.

Batman Returns

Από τους πιο υποτιμημένους Batman, το φιλμ ξετυλίγει δύο αξέχαστους κακούς ήρωες, τον «Penguin» Danny DeVito και τον Christopher Walken, την απίστευτα sexy “Catwoman”, Michelle Pfeiffer και τον Michael Keaton ως Batman. Η Γκόθαμ είναι στολισμένη χριστουγεννιάτικα και έρχεται σε άψογο κοντράστ με την σκοτεινή και κομμάτι περίεργη ιστορία.

Carol

Η προσαρμογή του Todd Haynes του μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, The Price of Salt βλέπει μια έντονη έλξηανάμεσα στον δελεαστικό χαρακτήρα της Cate Blanchett και της νεαρότερης Rooney Mara όταν το δίδυμο συναντιέται ενώ ο πρώην ψωνίζει για δώρα Χριστουγέννων. Καθηλωτικό με τον δικό του, διαφορετικό χριστουγεννιάτικο τρόπο.

Eyes Wide Shut

Τα Χριστούγεννα άλλοι κάνουν ψώνια της τελευταίας στιγμής, άλλοι τα περνούν οικογενειακά και άλλοι δοκιμάζουν τα όρια της απιστίας στο γάμο τους τους μέσα από πολυπληθείς ερωτικές συνευρέσεις. Η τελευταία ταινία του Stanley Kubrick βούτηξε τον Tom Cruise και την Nicole Kidman στην ακολασία, με φόντο στολισμένα δέντρα και την ομορφιά των ημερών για να την φέρει τούμπα και σε αντίθεση με σκοτεινά δωμάτια και μάσκες και… διάφορα άλλα.

Trading Places

Κοινωνική σάτιρα, σκοτεινή κωμωδία και ταινία εορτών; Ναι είναι όλα αυτά μαζί. Δύο γέροι εκατομμυριούχοι στοιχηματίζουν ότι ο υπάλληλος τους που υποδύεται ο Dan Akroyd θα στραφεί στο έγκλημα αν του αφαιρέσουν την άνετη ζωή και τη δουλειά του και βρεθεί να κατηγορείται για κλοπή! Κάπου εκεί εμφανίζεται και ο Eddie Murphy και γίνεται ένας χαμός. Η Πολυθρονα για δύο όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος κυκλοφόρησε το 1983 και έχει αντέξει καλά στο χρόνο.

In Bruges

Η εκπληκτική ταινία του Martin McDonagh με τους Colin Farrell και Brendan Gleeson, είναι το απρόσμενα ταξιδιωτικό φιλμ, μία έξυπνη κωμωδία με εξαιρετικές στιγμές και μαύρη καρδιά. Δύο ιρλανδοί πιστολάδες που καταφθάνουν στο Μπριζ για να κρυφτούν μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα μετά από μία δουλειά που θα πάει στραβά. Την ώρα που ο ένας σιχτιρίζει την τύχη του που βρέθηκε σ’ αυτή την άσχημη πόλη (ο φακός τον διαψεύδει συνέχεια!) και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση συνείδησης που έχει πάθει, ο άλλος προσπαθεί να ρουφήξει όλη την ομορφιά και την ιστορία του Μπριζ, που είναι στολισμένο για τα Χριστούγεννα.

2046

Σ’ αυτό το σύνθετο αριστούργημα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, διαδέχεεται το ένα το άλλο, με την παραμονή των Χριστουγέννων να παίζει τη σημασία της. Στο φιλμ του Wong Kar Wai με τον αβάσταχτο ερωτικό λυρισμό και την «βαριά» σημειολογία, τα λαμπερά γιορτινά φώτα έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους, με την ιστορία να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα Χριστούγεννα που πέρασαν οι δύο πρωταγωνιστές ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη και σε ένα φανταστικό μέλλον, όπου η ανθρώπινη φυλή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τρένα από high speed τρένα και αγκαλιάζει αγνώστους για λίγη ζεστασιά.

Die Hard

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Die Hard αγγίζει όλα τα σημάδια μιας κλασικής ταινίας δράσης. Έχει ένα φανταστικό καστ, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου του Alan Rickman, ένας από τους καλύτερους «κακούς» στην ιστορία του σινεμά. Πυροδότησε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise στην ιστορία και έκανε τον Bruce Willis σούπερ σταρ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια συζήτηση που κρατά 30 χρόνια για το αν πρόκειται για χριστουγεννιάτικη ταινία ή όχι.Τι λέτε είναι ή όχι;