Ουσύρα Φωκιανό Ροζέ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα κρασιά του 2024

Περίοπτη θέση κατέκτησε ένα γοητευτικό, ελληνικό ροζέ κρασί που παράγεται στη Σύρο - Η σχέση με τη Νάξο. Δεσπόζει η Ελλάδα σαν οινοποιητική δύναμη.
Ουσύρα Φωκιανό Ροζέ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα κρασιά του 2024

Το παγωμένο ροζέ κρασί σε μια καυτή καλοκαιρινή νύχτα εξακολουθεί να είναι το σύμβολο της θερινής ραστώνης στο Instagram, και οι οινοποιοί σε κάθε περιοχή του πλανήτη λανσάρουν νέα προϊόντα για να γεμίσουν το ποτήρι των καταναλωτών. Μπορεί η Προβηγκία της Γαλλίας, και ο πολυτελής τρόπος ζωής της με τα luxurious γιοτ και τις μαγευτικές παραλίες να θεωρείται παραδοσιακά ως η «πατρίδα» των ροζέ κρασιών, όμως η εικόνα έχει αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία

Μόνο 126 από τα 437 ροζέ που στον γιγάντιο κατάλογο του Wine.com προέρχονται από το θρυλικό γαλλικό προάστιο. Τα υπόλοιπα ροζέ οινοποιητικά προϊόντα έχουν καταγωγή από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ανατολική Ευρώπη, έχουν καταστεί ισχυρές δυνάμεις αυξάνοντας την παραγωγή τους άνω του 50% την τελευταία δεκαετία περίπου, σύμφωνα με το 2023 Rosé Wines Tracking Report.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντεκα υπερπολυτελή θέρετρα στην Ελλάδα που θα σας εξιτάρουν

Συναρπαστικές νέες εμφιαλώσεις από το Νέο Μεξικό και την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Λίβανο και το Αιγαίο προκαλούν αξιομνημόνευτες εντυπώσεις στους λάτρεις του οίνου διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, ποικιλιών σταφυλιών και τεχνικών οινοποίησης, με αποτέλεσμα να προσφέρουν περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Εικόνα

Παγκοσμίως, παρατηρείται μια έκρηξη στην οινοποιία, με μεγάλο κομμάτι της αγοραστικής πίτας να περιλαμβάνει ροζ αφρώδη κρασιά με παλαιωμένη βελανιδιά, αλλά και premium προϊόντα που εμφανίζονται ιδιαιτέρως ευαίσθητα από την έκθεση στο ηλιακό φως και χρειάζονται καλές συνθήκες συντήρησης, ώστε να αποκαλύψουν όλο το εύρος της αναβαθμισμένης ποιότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το φαινόμενο της πεταλούδας για την τεκίλα

Πλέον, η παραγωγή αυξάνεται και περισσότερα από 1 στα 10 μπουκάλια που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι ροζέ, με τη δημοτικότητα των premium, υψηλής ποιότητας φιαλών να κινείται αμείωτη, βρίσκοντας σημαντική ανταπόκριση στους Gen X και Gen Z. Μάλιστα, το 21% των Βρετανών καταναλωτών πέρυσι έπιναν ροζέ κρασιά πιο συχνά από ό,τι το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που εντυπωσίασαν

Η Αμερικανίδα γευσιγνώστρια και σομελιέ κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, Έλιν ΜακΚόι που για το 2024 έχει δοκιμάσει πάνω από 150 ροζέ οίνους από 45 διαφορετικές χώρες, διαμόρφωσε ένα Top 10 με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 9η θέση. Ο λόγος για το Ουσύρα Φωκιανό Ροζέ 2022 (ΟυΣύρα σημαίνει ευτυχία): ένα γοητευτικό, ελληνικό ροζέ που παρασκευάζεται στη Σύρο και είναι πλούσια φρουτώδες από κυκλαδίτικα σταφύλια Φωκιανό.

Εικόνα

Το εντυπωσιακό ροζέ κρασί από την ποικιλία Φωκιανό

Το εκλεκτό ξηρό κρασί των 750 ml περιέχει 14% αλκοόλ και χαρακτηρίζεται από έντομα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου, μπανάνας με διακριτικές νότες καραμέλας και βουτύρου. Χαρακτηρίζεται επίσης από ισορροπημένη οξύτητα, ελαφρώς λιπαρή αίσθηση και μια πικάντικη επίγευση. ΟυΣύρα σημαίνει ευτυχία και το ερωτευμένο ζευγάρι που άφησε πίσω του την κρύα Σκωτία, συνεχίζει να τη ζει στην ηλιόλουστη Σύρο.

Εικόνα

Τα αμπέλια που πληρούσαν τις προϋποθέσεις βρέθηκαν στη Νάξο. Ειδικότερα, υπάρχουν δύο αμπελοτόπια στην Νάξο το ένα είναι κοντά στην θάλασσα και το άλλο σε υψόμετρο 250 μέτρων. Το Οινοποιείο ΟυΣύρα είναι ένα βιολογικό οινοποιείο στα Χρούσσα της Σύρου. Το ναξιώτικο Φωκιανό ταξιδεύει στη Σύρο και από εκεί αναλαμβάνει η έμπειρη ομάδα οινολόγων με επικεφαλής τον Σπύρο Ζουμπούλη.

Mετα από τον τρύγο, τα σταφύλια από σπάνιες αυτόχθονες κυκλαδικές ποικιλίες που βασίζονται στο terroir ψύχονται αμέσως και μεταφέρονται στο Οινοποιείο, όπου πιέζονται για πέντε ώρες, ενώ η ζύμωση πραγματοποιείται για 3 εβδομάδες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην μύτη αφήνει αρώματα από βύσσινο, καθώς και νύξεις κίτρου με διακριτική αίσθηση από λευκό πιπέρι, ενώ καταναλώνεται ως απεριτίφ και συνδυάζεται ασιατικά πιάτα ή οστρακοειδή.

Το Τοπ 10

Εικόνα
  1. Château Gassier Elevae του 2019 (με 117 ευρώ)
  2. Gut Oggau Cecilia Rosé του 2022 (με 67 ευρώ)
  3. Realm Precious Twin Rosé του (με 59 ευρώ)
  4. J.H. Wheeler Rosé του 2022 (με 45 ευρώ)
  5. Grape Republic Rosa Frizzante του 2021 (με 40 δολάρια)
  6. Ridge Lytton Estate Rosé του 2023 (με 37 ευρώ)
  7. Maugeri Contrada Volpare Etna Rosato του 2022 (με 28 ευρώ)
  8. The Language of Yes Les Fruits Rouge Pink Wine of the Central Coast του 2023 (με 26 ευρώ)
  9. ΟυΣύρα Φωκιανό ροζέ του 2022 (με 22,5 ευρώ)
  10. Mallea Vineyards Rosé of Grenache του 2021 (με 19 ευρώ)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ