Η έκρηξη της ΑΙ παγκοσμίως έχει βάλει τις επιχειρήσεις επισήμως σε κούρσα για προσλήψεις ταλέντων στην αναδυόμενη τεχνολογία με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των υφιστάμενων εργαζομένων τους. Σε δημοσκόπηση της LinkedIn το 2024, 31.000 άτομα από 31 χώρες, φάνηκε ότι το 66% των ερωτηθέντων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, το 71% των μεγάλων επιχειρήσεων θα προτιμούσε να δώσει δουλειά σε υποψήφιο με μικρότερη εμπειρία που έχει δεξιότητες ΑΙ, παρά έναν πιο έμπειρο εργαζόμενο που δεν διαθέτει επαφή με τα νέα τεχνολογικά trends. Υπό αυτό το πρίσμα, η LinkedIn δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα «συγκέντρωσης ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης», η οποία βασίζεται στα προφίλ των μελών του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ghibli Style: Φρενίτιδα στα social media - Ποιος είναι ο εμπνευστής
Ταλέντα στην ΑΙ θεωρούνται όσοι έχουν δεξιότητες μηχανικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η μηχανική μάθηση ή η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ενώ φυσικά θα πρέπει να γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ChatGPT και το GitHub Copilot. Με βάση τα στοιχεία του 2024, οι 10 χώρες που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ταλέντων στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Linkedin είναι οι εξής:
- Ισραήλ (1,98%)
- Σιγκαπούρη (1,64%)
- Λουξεμβούργο (1,44%)
- Εσθονία (1,17%)
- Ελβετία (1,16%)
- Φινλανδία (1,13%)
- Ιρλανδία (1,11%)
- Γερμανία (1,09%)
- Ολλανδία (1,07%)
- Νότια Κορέα (1,06%)
Την κορυφή κατέκτησε το Ισραήλ, καθώς η προσφορά ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα ανέρχεται στο 1,98% του εργατικού δυναμικού της. Η Σιγκαπούρη πήρε το «ασημένιο» με 1,64% του εργατικού δυναμικού της, ενώ το Λουξεμβούργο συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, παρουσιάζοντας προσφορά που ανέρχεται στο 1,44%. Συγκριτικά με το 2023, η Ιρλανδία σκαρφάλωσε 4 θέσεις στην 7η, ενώ η Νότια Κορέα κατρακύλησε 3 θέσεις στην 10η.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «πρωτάρηδες» δισεκατομμυριούχοι από την έκρηξη της AI
«Πολλές από αυτές τις χώρες με την υψηλότερη συγκέντρωση ταλέντων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία – είναι σχετικά μικρές από άποψη πληθυσμού και γεωγραφικού μεγέθους, αλλά εμφανίζουν καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ταχεία ανάπτυξη τέτοιων ταλέντων», δήλωσε ο Τσούα Πέι Γινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του LinkedIn για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με την οικοδόμηση ενός αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος όπου καλλιεργούνται τα ταλέντα – όταν οι εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων τους και οι κυβερνήσεις δημιουργούν πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συνεχή μάθηση», πρόσθεσε μιλώντας στο CNBC.