Tip of the Day

Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

03-06-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

«Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» μέσω του ΕΣΠΑ. Ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ θα είναι τα 60.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός φτάνει σε 17 εκατ. ευρώ.

Ωφελούμενοι θα είναι και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Αλλά και μεγάλες (με κρατική κάλυψη). Η έκδοση της αναλυτικής πρόσκλησης αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Σκοπός της παρέμβασης σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να καλυφθεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών «όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό».

Αναφέρεται στην ανάλυση της πράξης πως έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες, έχουν διαταράξει τις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις που επηρεάζουν πολλούς τομείς. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις αγορές πρώτων υλών και ειδικά της ενέργειας, αλλά και στην αδυναμία εξαγωγών προϊόντων της Ελλάδας και της ΕΕ προς την Ουκρανία, και ενδεχομένως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα η διαταραχή των εμπορικών ροών έχει σημαντική επίπτωση στη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εξάγουν άμεσα τα προϊόντα τους στις αγορές αυτές ή οι αγορές αυτές αποτελούν τελικό προορισμό των εξαγώγιμων τους προϊόντων. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, σε βαθμό που υπονομεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους.

Εξηγεί το υπουργείο πως στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό θίγεται ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (πηγή: Eurostat) για την δασμολογική κλάση 4303 στην οποία περιλαμβάνονται τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στη ρευστότητα τους εκτιμάται ότι έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες όταν οι πληττόμενοι κλάδοι και ο κύκλος εφοδιασμού έχει υψηλή χωρική συγκέντρωση, όπως στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στις ανωτέρω αγορές και τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης, της ισχύος των κυρώσεων και μετά προτίθεται να παρέχει ενισχύσεις στις επιχειρήσεις των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή γούνινων και συναφών ειδών, το ύψος των οποίων θα συσχετιστεί με γενικά έξοδα και το κόστος των πρώτων υλών το 2019 της κάθε επιχείρησης.

Η δράση

Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης (πχ μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς). Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής. Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί από το REACT EU.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:49

Φάμελλος: «Να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, σε μια καλύτερη χώρα»

18:32

Hellenic Train για τη σύγκρουση στην Πάτρα: Το ΙΧ παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση

18:18

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική

18:01

Ιράν - ΗΠΑ: Σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

17:52

Σερβία: Αποκλεισμένη για 5η ημέρα από φοιτητές η δημόσια τηλεόραση

17:37

Η Χαμάς λέει πως η τύχη του Ισραηλινο-Αμερικανού ομήρου Ένταν Αλεξάντερ παραμένει άγνωστη

17:29

Πακιστάν: 160 συλλήψεις έπειτα από επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής αλυσίδας KFC

17:06

Ο Πούτιν ανακοίνωσε «πασχαλινή εκεχειρία» - Σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την Δευτέρα

17:01

ΕΣΠΑ: Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έρχονται – 200 εκατ. ευρώ για εξωστρέφεια και 22,5 εκατ. στα νησιά

16:50

Πάτρα: Μία τραυματίας μετά τη σύγκρουση τρένου με ΙΧ

16:38

Volvo: Κόβει έως και 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ λόγω δασμών

16:28

Μητσοτάκης: Το Άγιο Πάσχα μας θυμίζει ότι μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες τελικά γεννιούνται το φως και η ελπίδα

16:21

Συνάντηση Πούτιν – Σουλτάνου Ομάν στη Μόσχα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

15:59

Πότε αναμένεται το Άγιο Φως στην Αθήνα – Με ειδικές πτήσεις θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα

15:45

Πρώτη επίσκεψη Αμερικανού βουλευτή στη Συρία - Συνάντηση με τον πρόεδρο αλ Σάρα

15:21

Δένδιας: Στον Έβρο για Πάσχα με τις Ένοπλες Δυνάμεις

15:10

Κουρσκ: Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανακατέλαβε σχεδόν πλήρως την περιοχή από τους Ουκρανούς

14:51

Ιταλία: «Ανταλλαγή απόψεων επί της διεθνούς κατάστασης» στη συνάντηση Βανς με τον πρωθυπουργό του Βατικανού

14:39

Adolescence: H σειρά φαινόμενο στις 10 δημοφιλέστερες όλων των εποχών του Netflix

14:29

Ρώμη: Έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

14:09

Dubai Chocolate: Παγκόσμια έλλειψη στα φιστίκια, εκτοξεύτηκε η τιμή τους

13:59

Υεμένη: Στους 80 οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

13:44

Παγκόσμια πρώτη στην Κίνα: Ημιμαραθώνιος… ανθρωποειδών ρομπότ

13:27

Καλλιθέα: Εν ψυχρώ εκτέλεση 42χρονου σεσημασμένου Αιγύπτιου

13:03

Πώς προχωρούν 3+2 μεγάλα projects 6 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

13:01

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο

12:48

Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

12:32

Η Ρωσία εκτόξευσε 8 πυραύλους και 87 drones κατά της Ουκρανίας σε νυχτερινή επίθεση

12:12

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στην Τήνο

12:05

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρατεύει τη Βασιλική οικογένεια ενόψει της επίσκεψης Τραμπ