Το «πρασίνισμα» μιας πόλης ή ενός δήμου έχει πολλά οφέλη για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον όπως είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η μείωση του θορύβου, η προστασία της βιοποικιλότητας, η βελτίωση της ψυχικής υγείας, η μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας και η αύξηση της αξίας των ακινήτων. Όλα αυτά τα οφέλη καθιστούν μια πόλη βιώσιμη και επομένως ελκυστική. Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό;
Αρχικά, με την δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου. Όταν μια πόλη αποκτά περισσότερους χώρους πρασίνου, εξασφαλίζεται ένα μέρος για να χαλαρώσουν οι κάτοικοι και περαστικοί και να απολαύσουν τη φύση ενώ συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μια πόλη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους χώρους πρασίνου.
Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους περιλαμβάνουν:
- Επαναχρησιμοποίηση αναξιοποίητης γης: Κενά οικόπεδα ή παλιές βιομηχανικές τοποθεσίες μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου. Αυτός μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη δημιουργία νέων πάρκων και κήπων.
- Συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις: Οι πόλεις μπορούν να συνεργαστούν με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να δωρίσει γη για ένα πάρκο ή κήπο ή μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου χώρου πρασίνου.
- Δημιουργία κοινοτικών κήπων: Οι κοινοτικοί κήποι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη δημιουργία χώρων πρασίνου που ωφελούν επίσης την κοινότητα.
- Δενδροφύτευση: Τα δέντρα αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε χώρου πρασίνου. Παρέχουν σκιά, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Τα δέντρα μπορούν να φυτευτούν κατά μήκος των δρόμων, σε πάρκα και σε άλλους δημόσιους χώρους.
- Δημιουργία κήπων στις ταράτσες: Οι πράσινες ταράτσες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε χώρους πρασίνου σε περιοχές όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος. Οι κήποι στον τελευταίο όροφο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μόνωση των κτιρίων και στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ένας ακόμη τρόπος για την μείωση των ρύπων στις πόλεις είναι φυσικά η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η μείωση της χρήσης αυτοκινήτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μια πόλη μπορεί να βελτιώσει το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της όπως το να τις καταστήσουν πιο προσιτές οικονομικά, πιο αξιόπιστες και πιο βολικές.
Επιπλέον, η μείωση των απορριμμάτων και η αύξηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας μιας πόλης. Διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να συνεργαστούν για τη μείωση των απορριμμάτων τους θα διασφαλίσει ότι τα νέα προγράμματα θα ενσωματωθούν γρήγορα.
Τέταρτον, η βελτίωση των κατασκευαστικών πρακτικών ωθεί την ανάπτυξη πιο βιώσιμων κτιρίων προς κατασκευή και αυξάνει τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων κατασκευών. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές θα επιλέγουν πιο συχνά τα πιο βιώσιμα δομικά υλικά και θα κάνουν περιβαλλοντικές βελτιώσεις στις υπάρχουσες κατασκευές.
Τέλος, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα αλλά και την αιθαλομίχλη, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και του νερού και βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων της κοινότητας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.