Πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς νερό; Σίγουρα πολύ διαφορετικός από όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και ιδιαίτερα αφιλόξενος για κάθε μορφή ζωής. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, όμως, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εκπαιδεύονται για τη σημασία της διατήρησης του νερού. Γι' αυτόν τον λόγο η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Coca-Cola για βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2019 υπογραμμίστηκε πως η έλλειψη νερού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους όσον αφορά στον πιθανό αντίκτυπο την επόμενη δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola προσπαθεί να βρίσκει νέους, καινοτόμους τρόπους να μειώσει το νερό που χρησιμοποιεί στην παραγωγή των προϊόντων της, να το αναπληρώνει, αλλά και να το επαναχρησιμοποιεί.
Στόχος είναι η δημιουργία σημαντικού και ουσιαστικού αντίκτυπου, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα. Οι προσπάθειες της εταιρείας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι εμφανείς: Το 2022 η The Coca-Cola Company αναπλήρωσε παγκοσμίως περισσότερο από 159% του νερού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της παγκοσμίως, επιστρέφοντας 291 δισεκατομμύρια λίτρα νερού στις τοπικές κοινότητες και τον πλανήτη συνολικά.
Το πρόγραμμα Zero Drop της Coca-Cola στην Ελλάδα
Αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αξία του πολύτιμου αυτού αγαθού, η Coca-Cola στην Ελλάδα ακολουθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και εξοικονόμησης υδατικών πόρων. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την αποδοτικότερη διαχείριση του νερού, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή του, καθώς και την εκπαίδευση της κοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση του νερού.
Τα τελευταία 17 χρόνια, άλλωστε, η Coca-Cola έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 80 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 38 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει χιλιάδες πολίτες, διασφαλίζοντας δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως για τις τοπικές κοινωνίες.
Σε αυτόν τον άξονα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» που εγκαινίασε η Coca-Cola στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022, σε συνεργασία με το GWP-Med και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).
Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε εκείνο το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο με στόχο το νησί αυτό να καταφέρει μελλοντικά να έχει μηδενικές απώλειες νερού. Μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, κατάφερε να εκσυγχρονίσει το δίκτυο νερού και να αυξήσει την επάρκεια στο νησί, εξοικονομώντας ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερό για κατοίκους και επισκέπτες.
Έναν χρόνο αργότερα, το 2023, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε ακόμη δύο περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, το «Zero Drop» ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν να επιτευχθούν μηδενικές απώλειες νερού για τον Δήμο, καθώς χάρη στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τις τεχνικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, διαφυλάσσονται ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερού, με απτά οφέλη για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής.
Τα έργα του προγράμματος, περιλάμβαναν τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και στην κοινότητα Βουτών. Πιο συγκεκριμένα, με τις τεχνικές παρεμβάσεις αποκαταστάθηκαν και ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες σωληνώσεις στην περιοχή του Προφήτη Ηλία από τη δεξαμενή που συλλέγει επεξεργασμένα λύματα και τα διοχετεύει για άρδευση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε πλήρης αποκατάσταση του εξοπλισμού των δύο χώρων που στεγάζουν τις αντλίες νερού του Μεσαρμού και των Ασπροχωμάτων στην κοινότητα Βουτών. Η αποκατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αφενός μειώνει το κόστος λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων, αφετέρου συμβάλει στην εξοικονόμηση πολλών λίτρων νερού εξασφαλίζοντας μηδενικές απώλειες.
Τα οφέλη που αποφέρει το πρόγραμμα «Zero Drop» στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι πολλαπλά, καθώς μέσω του προγράμματος βελτιώνεται το σύστημα άρδευσης και ύδρευσης, προς όφελος χιλιάδων κατοίκων, αγροτών και της τοπικής κοινωνίας συνολικά .
Και φυσικά δε σταμάτησε εκεί. Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, το «Zero Drop» έφτασε και στον Δήμο Τανάγρας. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να μεταφέρει βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, μέσω του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας, στον Δήμο Τανάγρας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας.
Συγκεκριμένα, μέσω του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας, στον Δήμο Τανάγρας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας.
Τα οφέλη που αποφέρει το «Zero Drop» στο δήμο Τανάγρας είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και συνολικά την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα από το πρόγραμμα επιτυγχάνεται:
- Εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού ετησίως
- Μηδενικές απώλειες νερού και εξοικονόμηση ενέργειας για τη μονάδα επεξεργασίας νερού της Καλλιθέας
- Σημαντικά οφέλη για τον Δήμο, λόγω μικρότερης κατανάλωσης νερού και ενέργειας για την άντλησή του
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και υπεύθυνη χρήση του νερού στο σπίτι. Συγκεκριμένα, εξειδικευμένη ομάδα πραγματοποιεί ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές του Δήμου Τανάγρας, σχετικά με τον κύκλο του νερού, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.
Ολιστικές παρεμβάσεις όπως αυτή, με άξονα τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση νερού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελούν απαραίτητη ασπίδα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Γιατί κάθε σταγόνα νερού μετράει!
Advertorial