Υποτονικά ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με λίγους μηχανικούς και συμβολαιογράφους να κάνουν ποδαρικό στη νέα πλατφόρμα. Για αυτόν τον μήνα, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί η παύσης των δικαιοπραξιών. Στόχος να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του, προκειμένου να διορθωθούν, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως από την 1 Φεβρουαρίου.
Από τον ερχόμενο μήνα, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η νέα υποχρέωση αφορά όλες τις νέες οικοδομές καθώς και τα παλιά ακίνητα, τα οποία εάν πρέπει να προχωρήσουν σε περαίωση της νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα είναι απαραίτητη και για κάθε δικαιοπραξία που αφορά σε αλλαγή ιδιοκτησίας, γεγονός που θα επιφέρει έξτρα χρεώσεις οι οποίες - ανάλογα με τη χρέωση του μηχανικού που θα αναλάβει τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγγράφων και την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ακινήτου - μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 300 έως και 500 ευρώ.
Τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται ότι θα θέσει ορισμένους κανόνες για την κοστολόγηση της διαδικασίας ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες χρεώσεις για τους πολίτες.
Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, αλλά και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.
Πρόστιμα 2.000 με 20.000 ευρώ για ψευδείς δηλώσεις
Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) προβλέπεται ότι θα συνδεθεί και με άλλες ψηφιακές υποδομές, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Υποχρέωση για εισαγωγή στην ΗΤΚ έχουν τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, καθώς και τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.
Κατηγορίες κτιρίων για υποβολή ΗΤΚ
Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Κατηγορία Ι:
α. Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών
β. Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ
γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων
δ. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
ε. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
στ. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία
ζ. Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων
Κατηγορία II:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.
Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για τα λοιπά κτίρια της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.
Παράταση ζητά η ΠΟΜΙΔΑ
Πάντως, χθες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς με επιστολή του στην νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζητά την παρέμβαση του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα για την άμεση θέσπιση μιας απόλυτα αναγκαίας εξάμηνης μεταβατικής περιόδου έως 30.6.2021, παράλληλης ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού με την Ταυτότητα Κτιρίου αλλά και της έναρξης επιβολής κυρώσεων για μη αναγραφή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στις αγγελίες ακινήτων, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αρκετά γραφειοκρατικά προσκόμματα και δεν χρειάζονται περισσότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά η παράταση της μεταβατικής περιόδου για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου επιβάλλεται διότι:
-Ούτε εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή Ταυτότητας Κτιρίου υπάρχει, ούτε μπορεί να αποκτηθεί από ένα σημαντικό αριθμό μηχανικών όλης της χώρας σε ένα και μόνον μήνα, όσο είναι η μεταβατική μηνιαία περίοδος που ανακοινώθηκε,
-Ούτε είναι δυνατή, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και καραντίνας διαρκείας, η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση τόσων δικαιολογητικών για έκδοση ΠΕΑ και Ταυτότητας,
-Ούτε έχει γίνει ενημέρωση και προετοιμασία των ιδιοκτητών, των μεσιτικών γραφείων και των διαδικτυακών πλατφορμών για έκδοση και ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων ΠΕΑ, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσουν τόσο οι κάθε είδους εμπράγματες συναλλαγές στα συμβολαιογραφεία της χώρας όσο και ολόκληρη η Κτηματαγορά, αφού οι διαδικτυακές πλατφόρμες της χώρας θα πρέπει να αποκαθηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αναρτημένες αγγελίες αγοραπωλησιών και μισθώσεων, μέχρι να εκδοθούν άρον-άρον τα αντίστοιχα ΠΕΑ.