Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο επτά στα δέκα εκκαθαριστικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο επτά στα δέκα εκκαθαριστικά
Δυο στους τρεις φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση. Οι 4 λύσεις για την εξόφληση του λογαριασμού της Εφορίας.

Αποστάσεις ασφαλείας κρατούν από το Taxisnet οι φορολογούμενοι. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητες, δυο στους τρεις δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση.

Στην ΑΑΔΕ, δεν φαίνεται να ανησυχούν και απορρίπτουν προς το παρόν το σενάριο της παράτασης καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις 27 Αυγούστου που εκπνέει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πάντως, μέχρι στιγμής σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, έχουν ήδη κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ή θα λάβουν επιστροφή φόρου. Λιγότεροι από 3 στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2020, ο οποίος όμως για χιλιάδες φορολογούμενος είναι μικρότερος σε σχέση με τα ποσά φόρου που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα από τα 2.760.585 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί:

- Το 28,84% ή 796.021 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 518,3 εκατ. ευρώ ή 674 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Το 17,01% ή 469.577 είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.

- Το 54,15% ή 1.494.577 είναι μηδενικά.

Οι φορολογούμενοι που θα έχουν υποβάλει μέχρι τις 28 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάριση της προκύπτει πληρωμή φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι και 4 διαφορετικούς τρόπους για να τον εξοφλήσουν:

- Σε 8 μηνιαίες δόσεις. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

- Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

- Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

- Πληρωμή με κάρτα. Η άλλη λύση που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider