Ενστάσεις ΟΟΣΑ για «ντόμινο» μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα από μεγάλη αύξηση στον κατώτατο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενστάσεις ΟΟΣΑ για «ντόμινο» μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα από μεγάλη αύξηση στον κατώτατο
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλός σε σύγκριση με το μέσο και το διάμεσο μισθό, δίχως αντίστοιχη επίδραση στην παραγωγικότητα της εργασίας

Λελογισμένες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, υπό τον φόβο να τροφοδοτήσει «ντόμινο» αυξήσεων και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια του ιδιωτικού τομέα, συστήνει ο ΟΟΣΑ στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλός σε σύγκριση με το μέσο και το διάμεσο μισθό, δίχως αντίστοιχη επίδραση στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Με βάση την εμπειρία από το παρελθόν, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις αποδοχές εργαζομένων με υψηλότερες απολαβές.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 10% περίπου στο α’ εξάμηνο του 2022 αποτέλεσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους που δεν έχουν ουσιαστικά διαπραγματευτική δύναμη, αλλά προσθέτει ότι έχουν γίνει «η βασική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζόμενους που έχουν αμοιβές υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό».

Εν όψει και της επικείμενης αναπροσαρμογής του την 1η Απριλίου, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «η εισοδηματική πολιτική, ιδιαίτερα σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσα από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού».

Ωστόσο σημειώνει ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που είναι εγγύτερα στο όριο της φτώχειας, καθώς άλλες χώρες με χαμηλό κατώτατο μισθό προχωρούν σε κοινωνικές μεταβιβάσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων που πληρώνονται με αυτόν.

Παράλληλα συστήνει στην κυβέρνηση την ενίσχυση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Ενισχύστε τη χρήση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο ως το βασικό μέσο για τον καθορισμό των μισθών, εστιάζοντας στη στήριξη προς τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των κλαδικών συμφωνιών στο επίπεδο των επιχειρήσεων», αναφέρει.

Τονίζει, επίσης, ότι οι κλαδικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τους όρους εργασίας θα μπορούσαν να στηρίξουν καλύτερα τα εισοδήματα και την παραγωγικότητα.

Τα σενάρια της αύξησης από 1ης Απριλίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός για την Ελλάδα θα υπερβεί το πεδίο των 751 ευρώ, δηλαδή τα προ-μνημονίων επίπεδα και θα κινηθεί κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022. Άλλωστε από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσοστό του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο, το οποίο θα σημειώσει νέα υποχώρηση πλησίον του 8% (8,5% τον Νοέμβριο).

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό αύξησης ενδέχεται να ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ), με δύο σενάρια να είναι τα επικρατέστερα:

  • είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
  • είτε να αυξηθεί στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Εκκινεί εντός της εβδομάδας η διαδικασία αναπροσαρμογής του - Τα 3 σενάρια αύξησης

Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Νωρίτερα και μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το κυβερνητικό σχέδιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider