Ουραγός στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία η Ελλάδα - Αναγκαία η συνέχιση χορήγησης επιδομάτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ουραγός στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία η Ελλάδα - Αναγκαία η συνέχιση χορήγησης επιδομάτων
Μόλις το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ -που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας- απασχολούνται με μισθωτή απασχόληση. Στις γυναίκες και στους νέους τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα.

Στην τελευταία θέση της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς συγκεντρώνει το μικρότερο ποσοστό ατόμων με αναπηρία που εργάζονται.

Σύμφωνα με την έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, μόλις το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ -που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας- απασχολούνται με μισθωτή απασχόληση. Στις γυναίκες και στους νέους τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα (49% και 47,4% αντίστοιχα).

Τέσσερις χώρες της ΕΕ είναι στο «κόκκινο»: η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν το αρνητικό ρεκόρ καθώς λιγότερο από το ένα τρίτο (32,6%) των ατόμων με αναπηρία εργάζονται. Ακολουθεί η Κροατία με μόλις 37% και η Ισπανία με 39%.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα όταν εργάζονται, παρόλο που χρειάζονται μεγαλύτερο εισόδημα για να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος ζωής σε μια κοινωνία που εισάγει διακρίσεις και δεν είναι προσβάσιμη. Τα έξοδα στέγασης και μεταφοράς, για παράδειγμα, συνιστούν δυσανάλογα υψηλή επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Φόρουμ καλεί τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν επιδόματα αναπηρίας ακόμη και όταν οι άνθρωποι εργάζονται με πλήρη απασχόληση - ως μέσο για την αντιστάθμιση αυτών των δαπανών. Εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο οι εργαζόμενοι με αναπηρία στα κράτη μέλη της ΕΕ να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του αναπηρικού τους επιδόματος, όταν αρχίζουν να εργάζονται.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την χρήση επιβλαβών μοντέλων απασχόλησης που, ενώ συχνά δημιουργούνται με καλές προθέσεις, καταλήγουν να προκαλούν διακρίσεις σε βάρος των ΑΜΕΑ, σε επίπεδο μισθών, εργασιακών συνθηκών και ευκαιριών σταδιοδρομίας.

«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των δικών μας εμπειριών και των εμπειριών των ατόμων χωρίς αναπηρία. Ζητάμε μια Εγγύηση Απασχόλησης και Δεξιοτήτων για την Αναπηρία που θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού», δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλή αύξηση συντάξεων πάνω από 4% το 2024 και νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας

Τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου - H τροπολογία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider