Οι συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία του Covid-19 που έφεραν μία αναπάντεχη απόλυση, ήταν η αφορμή που χρειαζόταν η Αγιάνα Ντάνλαπ για να κάνει στροφή από ξενοδοχοϋπάλληλος, ώστε να κυνηγήσει μία καριέρα στην πληροφορική. Πλέον χωρίς να έχει πτυχίο, είναι αναπληρώτρια αντιπρόεδρος τεχνολογίας πληροφοριών στο Bank Policy Institute, μια ομάδα έρευνας που αναλαμβάνει σαν πελάτες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, κερδίζοντας απολαβές που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά της όνειρα!
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξεκίνησα χωρίς χρήματα και φέτος έβγαλα 3,6 εκατ. ευρώ» - Η επιτυχία μίας 28χρονης
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η 29χρονη όσο βρισκόταν στο λύκειο είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Όνειρό της ήταν μένει και να εργάζεται σε εξωτερικά πόστα, να είναι μία περιποιημένη ρεσεψιονίστ που έβλεπε στα ξενοδοχεία όταν πήγαινε διακοπές με τη μητέρα της, εξυπηρετώντας πελάτες με ακριβά κουστούμια.
Η πρώτη δουλειά γραφείου ήρθε όταν ήταν 18 πριν ακόμη τελειώσει το σχολείο, σε ένα μικρό ξενοδοχείο στην Πενσυλβάνια. «Νόμιζα ότι είχα βρει τη καριέρα που θα ακολουθούσα για όλη μου τη ζωή», περιγράφει η νεαρή στη στήλη Make It του CNBC. Συνέχισε να εργάζεται εκεί, ενώ παράλληλα επέλεξε να παρακολουθήσει μαθήματα στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων μέχρι το 2016.
Αποτέλεσε μια από τους εκατομμύρια υπαλλήλους εστίασης και ξενοδοχείων που απολύθηκαν από τη δουλειά τους στις αρχές της πανδημίας και «αναγκάστηκαν» να βρουν άλλη καριέρα, όσο τα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί συνεχίζονταν. Από το 2020, εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας και ετησίως βγάζει τα 114.265 ευρώ.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου από βίαιο ρωμαϊκό όργιο, έγινε η γιορτή των ερωτευμένων
Mετά την απόλυση της, η ίδια θυμάται τον εαυτό της να μιλά με τη φίλη της «αγχωμένη και αβέβαιη για το μέλλον», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Είχα δουλέψει τόσα χρόνια στον ίδιο χώρο ώστε να χτίσω μία καριέρα την οποία η πανδημία έβαλε στον "πάγο" επ' αόριστον», τονίζει και συμπληρώνει πως έχοντας σχετική εμπειρία με τους υπολογιστές, ανέλαβε την επισκευή διάφορων ηλεκτρονικών ειδών, μέχρι που η πρόταση της φίλης της για ένα σεμινάριο υποστήριξης υπολογιστών της «χτύπησε το καμπανάκι».
Τελικά, απέκτησε τρεις πιστοποιήσεις χωρίς να λάβει πτυχίο από κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και είχε πρόταση για δουλειά από μία συμβουλευτική στο Μέριλαντ όπου αναλάμβανε να βοηθήσει την μεταπανδημική επιστροφή εταιρειών πίσω στα γραφεία. Μία από τις επιχειρήσεις με τις οποίες ασχολήθηκε, μάλιστα, έμελλε να είναι ο μελλοντικός της εργοδότης.
Ειδικότερα, μετά από έξι μόλις εβδομάδες, η Bank Policy Institute της έκανε πρόταση για εργασία πλήρους απασχόλησης. Αν και ήταν ακόμη διστακτική, καθώς δεν είχε κλείσει ούτε χρόνο στην υπάρχουσα δουλειά της, οι αμφιβολίες εξαφανίστηκαν όταν έλαβε την επίσημη πρόταση. Ξεκινώντας από 80.000 δολάρια, μέσα σε 2 χρόνια έχει πάρει δύο αυξήσεις λόγω της ποιοτικής εργασίας της.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο 1ος δισεκατομμυριούχος μπασκετμπολίστας μόνο από τα... παρκέ
Οι γνώσεις που απέκτησε μέσα από τα σεμινάρια που έκανε -επίλυση προβλημάτων, κατανόηση διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων και η διάγνωση σφαλμάτων λογισμικού και υλικού- την βοήθησαν να μεταπηδήσει στο χώρο των υπολογιστών χωρίς πτυχίο. Εννοείται πως και οι δεξιότητες που είχε αποκτήσει από την προηγούμενη εργασία της, όπως η επικοινωνία με τον κόσμο και η εξυπηρέτηση, έπαιξαν το ρόλο τους.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ακριβότερο γήπεδο μπάσκετ στην ιστορία είναι ένα «κόσμημα» αξίας 2 δισ. δολαρίων
Σχετικά με το τι συμβουλεύει όσους θέλουν να πετύχουν τα αντίστοιχα χωρίς πτυχίο; «Κάποιες φορές η κοινωνία καταδικάζει όσους δεν έχουν μια τετραετή εκπαίδευση σε πτυχίο ως αμόρφωτους. Το ότι επιλέγεις να μην ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να επιμορφώσεις τον εαυτό σου με άλλους τρόπους και να σου προσδώσεις αξία. Μπορείς να διαβάσεις βιβλία, να κάνεις διαδικτυακά σεμινάρια, υπάρχουν τόσοι τρόπου να αναβαθμίσεις τις δεξιότητες σου. Αν καταφέρεις να βρεις σε τί είσαι καλός και επενδύσεις σε αυτό, θα πας πολύ μπροστά στην καριέρα σου» κατέληξε χαρακτηριστικά.