Κατώτατος μισθός: Τι αύξηση εισηγείται το ΚΕΠΕ και τι μελετά η κυβέρνηση - Στα επίπεδα του 2009 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Τι αύξηση εισηγείται το ΚΕΠΕ και τι μελετά η κυβέρνηση - Στα επίπεδα του 2009 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα
Την αύξηση θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό και σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 50 ευρώ (καθαρά), γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» στα 840 ευρώ μεικτά (718 ευρώ καθαρά), από τα 667 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς σε μια εβδομάδα, στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου, θα ανακοινωθεί το νέο ποσό με το οποίο θα αμοίβονται από την 1η Απριλίου 550.000 περίπου εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Την αύξηση θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό και σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 50 ευρώ (καθαρά), γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» στα 840 ευρώ μεικτά (718 ευρώ καθαρά), από τα 667 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση δεν προβλέπεται να είναι μικρότερη από 5,5% με 6% (50 ευρώ μεικτά), δηλαδή ο νέος μισθός να κυμανθεί από 822 έως 830 ευρώ (μεικτά).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ το γεγονός πως δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή το Πάσχα ίσως οδηγήσει σε μια πιο γενναία αύξηση, εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ στο τελικό του υπόμνημα -που δεν είναι δεσμευτικό- για το νέο κατώτατο μισθό, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%, που οδηγούν σε βασικό μισθό από 811,2 έως 819 ευρώ (μεικτά).

Στην έκθεσή του είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3,5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Επιστροφή στα επίπεδα του 2009

Πάντως, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του, παρά την αύξηση του μέσου μισθού κατά 20% την τελευταία 4ετία, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1.250 ευρώ, χαμηλότερος δηλαδή -σε ονομαστικούς όρους- σε σχέση με τα προ 15ετίας επίπεδα.

«Για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικά αυτά που διαμορφώθηκαν μετά την οικονομική κρίση, όπως η κατακόρυφη μείωση του ονομαστικού κατώτατου μισθού το 2012 και η στασιμότητα τα επόμενα έτη ως και το 2018, οι αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το πρώτο εξάμηνο του 2019 ως το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενδεχομένως φαντάζουν μεγάλες. Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται ως τέτοιες» επισημαίνει το ΚΕΠΕ.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σε πραγματικούς όρους ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο επίπεδο της περιόδου 2004-2006.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, έχει τον 9ο χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-22 το 2024. Οι αυξήσεις δε των τελευταίων ετών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των αυξήσεων στα κράτη μέλη που έχουν εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα, όπως είναι η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, η οποία μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση.

«Επομένως, αν στόχος είναι να συγκλίνει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπάρχουν περιθώρια αύξησης του κατώτατου μισθού, υπερκαλύπτοντας τον πληθωρισμό», επισημαίνει ο επιστημονικός φορέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: «Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

Μιχαηλίδου: Με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8

Τσακλόγλου: Το 8 θα είναι το πρώτο νούμερο του νέου κατώτατου μισθού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider