EU Talent Pool: Η πλατφόρμα της Κομισιόν που συνδέει τους εργαζόμενους με τον ευρωπαίο εργοδότη τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EU Talent Pool: Η πλατφόρμα της Κομισιόν που συνδέει τους εργαζόμενους με τον ευρωπαίο εργοδότη τους
Η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη-μέλη. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε τομείς χαμηλής, μεσαίας και υψηλής ειδίκευσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Εν μέσω δημογραφικών προκλήσεων και γήρανσης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η Κομισιόν δημιουργεί μια «δεξαμενή» ταλέντων από πολίτες που αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλατφόρμα EU Talent Pool, θα βασίζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα EURES, η οποία συνδέει τους υποψήφιους με θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, υποψήφιοι από «τρίτες» χώρες θα μπορούν να καταχωρήσουν την εμπειρία, τις δεξιότητες και τα προσόντα τους και να ενημερωθούν για τις σχετικές απαιτήσεις σε άδειες εργασίας, βίζες κλπ.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα υποστηρίξει την αντιστοίχιση των κενών θέσεων εργασίας ευρωπαίων εργοδοτών με το προφίλ των αιτούντων εργασία από τρίτες χώρες που διαμένουν εκτός της Ένωσης.

Στόχος της θα είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων, κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν εάν θέλουν να συμμετέχουν και ποιες ειδικότητες χρειάζονται.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη-μέλη, ενώ θα περιλαμβάνει και ισχυρές διασφαλίσεις που θα εγγυώνται δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.

Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε τομείς χαμηλής, μεσαίας και υψηλής ειδίκευσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν προβλέπει μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και της επικύρωσης των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε άλλες χώρες.

«Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε μια πλατφόρμα, ένα σύστημα στο οποίο θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αποδεδειγμένα χρειάζεται κόσμο, στην γεωργία, τουρισμό, εστίαση, υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ψηφιακή οικονομία, και θα επιτρέπουμε πολίτες από τρίτες χώρες που έχουν τα ανάλογα προσόντα για αυτές τις κενές θέσεις να τις κατακτήσουν» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επισήμανε δε ότι το σύστημα θα προχωρά στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης και θα κοινοποιεί στο κράτος μέλος που θα αφορά αυτή η σύζευξη τη δυνατότητα να προσκληθεί ο εργαζόμενος.

Η Ευρώπη χρειάζεται 7 εκατ. επιπλέον εργαζόμενους

Καθώς οι baby boomers συνταξιοδοτούνται και ο ενεργός πληθυσμός της ΕΕ συρρικνώνεται, πολλοί τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζουν επίμονες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με τις κατασκευές, την υγειονομική περίθαλψη και την πληροφορική να πλήττονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρώπη χρειάζεται 7 εκατομμύρια περισσότερους εργαζόμενους στην αγορά μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω της δημογραφικής αλλαγής και αν δεν τους βρει θα ασκηθεί τεράστια πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, στις συντάξεις και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πραγματικά θα χρειαστούμε περισσότερη μετανάστευση εργατικού δυναμικού», επισημαίνει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, αναφέροντας ότι χωρίς τα 10 εκατομμύρια υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της, η ευρωπαϊκή οικονομία ουσιαστικά θα «σταματούσε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό: Στις 23 Μαΐου η παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό - Οι βασικοί άξονες

Βούλτεψη: Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain – Οι πολιτικές που θα λύσουν το πρόβλημα του δημογραφικού

Γιόχανσον: Η επιλεκτική μετανάστευση μπορεί να μετριάσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε κάποια κράτη της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider