Εφορία: Στα αζήτητα επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ – Άφαντοι 130.000 δικαιούχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Στα αζήτητα επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ – Άφαντοι 130.000 δικαιούχοι
127.000 φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται γιατί δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους - Μπλόκο στην υποβολή των φετινών δηλώσεων χωρίς τραπεζικό λογαριασμό.

Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται «ξεχασμένα» πάνω από 93 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα καθώς 130.000 δικαιούχοι τους είναι άφαντοι. Μάλιστα στους δικαιούχους περιλαμβάνονται 38.000 φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών τους οποίους αναζητά η ΑΑΔΕ για να δηλώσουν το ΙΒΑΝ προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Από τους 130.000 φορολογούμενους 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ έχει στείλει αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση με αποτέλεσμα τα ποσά να παραμένουν στα αζήτητα καθώς χωρίς ΙΒΑΝ δεν μπορούν να γίνουν επιστροφές φόρου.

Υποχρεωτική η δήλωση ΙΒΑΝ

Για να μπει τέλος στις εμπλοκές με τις επιστροφές φόρων από φέτος καθιερώθηκε η υποχρεωτική αναγραφή του ΙΒΑΝ για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Με βάση το νέο καθεστώς όσοι δεν καταχωρούν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού δεν μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση με το σύστημα να παράγει αυτόματα μήνυμα στο φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό.

Φέτος η ΑΑΔΕ, σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης επιστρέφει το φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που δεν έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο ενώ δυο φορές το μήνα διενεργεί αυτόματους συμψηφισμούς των ποσών της επιστροφής φόρου με τις οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Τα τελευταία στοιχεία από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, δείχνουν ότι σχεδόν 1 στις 4 δηλώσεις είναι πιστωτικές με την ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Ειδικότερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 162.127 φορολογούμενους χωρίς οφειλές στην εφορία η τα ασφαλιστικά ταμεία έχει πιστωθεί ποσό 34 εκ. ευρώ και σε 56.371 έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Επίσης οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Το κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider