Φορολογικές δηλώσεις: Αδειάζει η κλεψύδρα - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 -500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Αδειάζει η κλεψύδρα - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 -500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή
Η κλεψύδρα αδειάζει σε 8 ημέρες για περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να διαμηνύουν ότι δεν θα παραταθεί η προθεσμία παρά τις πιέσεις και τη βροχή αιτημάτων από  λογιστές, επιμελητήρια και φορείς της αγοράς.

Η κλεψύδρα αδειάζει σε 8 ημέρες για περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους, με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να διαμηνύουν ότι δεν θα παραταθεί η προθεσμία παρά τις πιέσεις και τη βροχή αιτημάτων από λογιστές, επιμελητήρια και φορείς της αγοράς.

Από την αρχή της εβδομάδας ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητα και πλέον υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις την ημέρα. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου να υποβάλλονται πάνω από 180.000 δηλώσεις την ημέρα.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε ότι μετά το πέρας της υποβολής των φετινών δηλώσεων θα εξετάσει την πρότασή του ΟΕΕ για νομοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το φετινό χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, το Προεδρείο του ΟΕΕ ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα, που έχουν ανακύψει, και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για τα οποία σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι δεν είναι οι λογιστές, επιμένοντας στην ήδη κατατεθειμένη πρότασή του για ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός επανέλαβε όσα έχουν ειπωθεί από το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τις ανησυχίες των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών-φοροτεχνικών.

Πρόστιμα

Πάντως οι φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον προκύπτει φόρος που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ αλλά και όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση με την οποία δεν αλλάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης. Για παράδειγμα διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου.

Επίσης χωρίς πρόστιμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, οι δηλώσεις από κληρονόμους για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι που απεβίωσαν καθώς οι φορολογικές δηλώσεις από όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ισχύουν τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» των επιδοτήσεων Αυγούστου – Πότε θα κλειδώσει ο «κουμπαράς»

Gov.gr Wallet: Με συγκατάθεση η ολοκλήρωση διαδικασιών - Πρώτη εφαρμογή το ασφαλιστήριο οχήματος

Χωρίς επιστροφή φόρου 92.150 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ - Στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ 280 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider