Στέγες Ημιαυτόνομης διαβίωσης: Τι επιδόματα δικαιούνται οι έφηβοι όταν αποϊδρυματοποιηθούν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέγες Ημιαυτόνομης διαβίωσης: Τι επιδόματα δικαιούνται οι έφηβοι όταν αποϊδρυματοποιηθούν
Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων, τα λειτουργικά κόστη των διαμερισμάτων, τα κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική τους κατάρτιση. 

Σε διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2025 τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι που διαμένουν σε ιδρύματα και νοσοκομεία, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος που χρηματοδοτείται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στοχεύει στην στέγαση των παιδιών αυτών μετά την ενηλικίωσή τους σε διαμερίσματα όπου θα διαμένουν με την επίβλαψη κοινωνικών λειτουργών, ενώ θα υποστηρίζονται με το οικονομικό βοήθημα των 375 ευρώ το μήνα για τα προσωπικά τους έξοδα.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων, τα λειτουργικά κόστη των διαμερισμάτων, τα κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος, είναι τα άτομα ηλικίας 15 έως 26 ετών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, που διαβιούν σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και ανήλικοι που παραμένουν προσωρινώς, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, για λόγους προστασίας, σε νοσηλευτική μονάδα.

Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται

Το ύψος της χρηματοδότησης για τις δαπάνες προσωπικού και για τα μισθολογικά κόστη ομάδας υποστήριξης ανά διαμέρισμα για το συνολικό διάστημα του προγράμματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 3.517,26 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει:

  • Κόστη εξοπλισμού διαμερισμάτων (το ύψος της χρηματοδότησης του εξοπλισμού ανά διαμέρισμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6.079,18 ευρώ.
  • Λειτουργικά κόστη στέγασης – Κόστη μισθώματος διαμερισμάτων (το ύψος της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά κόστη στέγασης -ύδρευσης/ αποχέτευσης, Internet, ηλεκτρισμός, κοινόχρηστα/ θέρμανση- συμπεριλαμβανομένου του μηνιαίου μισθώματος του διαμερίσματος), δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 834 ευρώ μηνιαίως. Ειδικότερα όσον αφορά το μηνιαίο μίσθωμα, δεν δύναται να ξεπερνά τα 750 ευρώ.
  • Οικονομικό βοήθημα ωφελούμενων:

- οικονομικό βοήθημα ύψους 50 ευρώ με την ένταξή τους στο διαμέρισμα,

- μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο διαμέρισμα για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

  • Κόστη εκπαίδευσης, κατάρτισης ωφελούμενων και υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και προσανατολισμού ύψους 3.064,52 ευρώ για δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τη σχολική και ακαδημαϊκή ένταξή τους.
  • Κόστος για τα βασικά είδη σίτισης υπολογίζεται σε 200 ευρώ το μήνα ανά ωφελούμενο για κάθε μήνα διαμονής του στο διαμέρισμα. Για τα υπόλοιπα κόστη, το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης ανά διαμέρισμα για το συνολικό διάστημα του προγράμματος δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 2.047,50 ευρώ.

Οι κανόνες διαμονής

Τα διαμερίσματα πρέπει να βρίσκονται σε αστικές περιοχές και κατά προτίμηση κοντά σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δομές εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας. Τα διαμερίσματα, που απαρτίζουν τη Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (ΜΗΔ) θα πρέπει να βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας.

Κατ’ εξαίρεση, τα διαμερίσματα που απαρτίζουν μια Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (ΜΗΔ), μπορούν να βρίσκονται και σε όμορες περιφερειακές ενότητες εφόσον βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Περιφέρεια Κρήτης.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία περισσότερων των τριών διαμερισμάτων επί του ιδίου συγκροτήματος διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών (πολυκατοικία). Σε περίπτωση που ένα συγκρότημα διηρημένων οριζόντιων κατοικιών (πολυκατοικία) απαρτίζεται συνολικά από τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα), δεν δύνανται να λειτουργήσουν όλα ως διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Υπόγειες ή ημιυπόγειες κατοικίες (διαμερίσματα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία ωφελούμενων του προγράμματος.

Κάθε διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενεί από δύο έως τέσσερις ωφελούμενους. Σε κάθε υπνοδωμάτιο φιλοξενούνται έως δύο ωφελούμενοι.

Τα διαμερίσματα λειτουργούν βάσει Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, o οποίος περιλαμβάνει Κώδικα Δεοντολογίας του προσωπικού, καθώς και Πολιτική Διασφάλισης Παιδικής Προστασίας, εκπονείται από τον κάθε Δικαιούχο Φορέα.

Οι ανήλικοι και οι νεαροί ενήλικες διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα. Ανήλικοι είναι δυνατόν να ενταχθούν σε διαμέρισμα νεαρών ενηλίκων, αν επίκειται η ενηλικίωσή της εντός σύντομου χρόνου και υπηρετείται από την ένταξη αυτή το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου, ενδεικτικά στην περίπτωση που πρόκειται για αδέρφια.

Τα ανήλικα αγόρια διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα από τα ανήλικα κορίτσια. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η φιλοξενία ανηλίκων διαφορετικού φύλου, όταν αυτό προκρίνεται για την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, ενδεικτικά, στην περίπτωση ανηλίκων που είναι αδέρφια. Ενήλικοι άνδρες και ενήλικες γυναίκες είναι δυνατόν να διαβιούν στο ίδιο διαμέρισμα, όχι όμως να μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο.

Εν όψει της ενηλικίωσης ωφελούμενου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο ωφελούμενος παραμένει στο διαμέρισμα όπου διέμενε ως ανήλικος μέχρι να βρεθεί θέση σε διαμέρισμα ενηλίκων. Όταν το σύνολο των διαμενόντων σε ένα διαμέρισμα ανηλίκων ενηλικιωθούν, τότε το εν λόγω διαμέρισμα υπάγεται στο καθεστώς χρηματοδότησης διαμερισμάτων ενηλίκων.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Anynet (στη διεύθυνση https://mhd.anynet.gr) από το νόμιμο εκπρόσωπο του αιτούντος Δικαιούχου Φορέα στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής και συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαχαράκη: Βγάζουμε από ιδρύματα και νοσοκομεία 200 παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, που δεν έχουν προοπτική υιοθεσίας

Σ. Ζαχαράκη: Εντός τριμήνου ο πρώτος διαγωνισμός αξιοποίησης οικοπέδων του δημοσίου για κοινωνική κατοικία

gazzetta
gazzetta reader insider insider