Ψηφιακή κάρτα Εργασίας: Τα «βήματα» για την επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση - Σύσκεψη Κεραμέως με φορείς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή κάρτα Εργασίας: Τα «βήματα» για την επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση - Σύσκεψη Κεραμέως με φορείς
Στόχος του υπουργείου είναι η Ψηφιακή Κάρτα που σήμερα εφαρμόζεται ήδη σε 750.000 εργαζόμενους, από το τέλος Σεπτεμβρίου να επεκταθεί σε άλλους 700.000 εργαζόμενους από τουρισμό και επισιτισμό

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των βασικών κοινωνικών εταίρων στους τομείς τουρισμού και εστίασης θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της επέκτασης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους δύο κλάδους, ακόμη και πριν την λήξη της τουριστικής σεζόν.

Στόχος του υπουργείου είναι η Ψηφιακή Κάρτα που σήμερα εφαρμόζεται ήδη σε 750.000 εργαζόμενους, από το τέλος Σεπτεμβρίου να επεκταθεί σε άλλους 700.000 εργαζόμενους από τουρισμό και επισιτισμό, όπου παραδοσιακά υπάρχουν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας.

Η κα Κεραμέως σε χθεσινές δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για πρώτη φορά, σε τουρισμό και εστίαση και εξήγησε ότι η ψηφιακή κάρτα είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην καταγραφή των πραγματικών ωρών που δουλεύει ένας εργαζόμενος, προκειμένου να αμείβεται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζεται. «Είναι και αυτό ένα εργαλείο εναντίον της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας» δήλωσε σχετικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών και αναφέρθηκε στο
παράδειγμα των σούπερ μάρκετ.

«Έχουμε αύξηση στις υπερωρίες που καταγράφονται κατά 61%, 61,2% για την ακρίβεια» και απέδωσε αυτή την αυξημένη καταγραφή σε δύο λόγους: Αφενός στη μεγέθυνση της οικονομίας και αφετέρου στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας που οδηγεί στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας» τόνισε.

Μεταβατική περίοδος

Αμέσως μόλις οριστεί η μεταβατική περίοδος υπαγωγής στην Ψηφιακή κάρτα, οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού θα πρέπει να ξεκινήσουν να προμηθεύονται τον ειδικό εξοπλισμό για την καταγραφή των ωραρίου και των υπερωριών (σε διασύνδεση με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις. Αυτές θα επιβάλλονται από το νέο έτος στους παραβατικούς εργοδότες, όταν θα γίνει υποχρεωτική η ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) του 2024 διαπιστώθηκαν 7.024 παραβάσεις εκ των οποίων οι 1.129 (ποσοστό 16,07%) αφορούσαν την χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής σε πραγματικό χρόνο του ωραρίου εργασίας.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώθηκε και τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Η Ανεξάρτητη Αρχή κατέγραψε συνολικά 1.079 παραβάσεις, από τις οποίες οι 194 (ποσοστό 17,97%) αφορούσαν το πεδίο της Ψηφιακής Κάρτας.

Το ποσοστό παραβατικότητας που εντοπίζεται για τη συγκεκριμένη λειτουργία του καινούργιου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου παγιώνεται κάτω από το 20%, σε σχέση με το σύνολο των υπολοίπων παραβάσεων, παρά το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που συνεπάγεται η μη εφαρμογή της Κάρτας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider