Ξενοδοχεία: Προσλήψεις και αυξήσεις μισθών φέρνει η έλλειψη εργαζομένων - 6 στους 10 εγκαταλείπουν τη θέση τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχεία: Προσλήψεις και αυξήσεις μισθών φέρνει η έλλειψη εργαζομένων - 6 στους 10 εγκαταλείπουν τη θέση τους
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας HR Trends, οι εταιρείες που προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές από τους υποψήφιους εργαζομένους

Προσλήψεις αλλά και μισθολογικές αυξήσεις περιλαμβάνονται στο πλάνο ενεργειών του 2024 για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας HR Trends της Randstad.

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων καταγράφουν θετική αναπτυξιακή πορεία, όπως αποδεικνύεται από τα πλάνα προσλήψεων για φέτος, με το 21% των ερωτηθέντων να προσβλέπουν σε αύξηση του αριθμού εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, το 77% των επιχειρήσεων πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το 73% λόγω της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ το 32% επενδύει στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού για την κάλυψη αναγκών σε σύγχρονες δεξιότητες.

Σε ότι αφορά στα μελλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων, το 71% προβλέπει σταθερότητα στον αριθμό των εργαζομένων, ενώ μόνο το 3% εξετάζει ενδεχόμενες μειώσεις.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν πρόθυμες να προσφέρουν πιο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζόμενούς τους προκειμένου να μην μετακινηθούν σε άλλους εργοδότες, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να προτίθενται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, από 1/1/2024 οι μισθοί αυξήθηκαν οριζόντια κατά 5%, σε ένα εύρος που ξεκινά από τα 890,94 ευρώ (για ειδικότητες όπως καθαρίστριες, λαντζέρηδες, εργάτες κλπ) και φτάνει έως τα 971,83 ευρώ (για υπαλλήλους υποδοχής, κρατήσεων, προϊσταμένους τμημάτων κλπ).

Αυξήσεις μισθών

Το 76% των εργοδοτών από τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων σχεδιάζει να αυξήσει τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων του, το 20% θα διατηρήσει τους μισθούς στα ίδια επίπεδα, ενώ καμία από τις ερωτηθείσες εταιρείες δεν σχεδιάζει μείωση μισθών, σύμφωνα με την Randstad.

Ωστόσο και οι ίδιοι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές, ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας HR Trends, οι εταιρείες που προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές από τους υποψήφιους εργαζομένους, με σχεδόν διπλάσια σημασία σε σύγκριση με άλλες παραμέτρους, ακόμη και σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι εταιρείες στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων εστιάζουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα (78%), τις επιπρόσθετες παροχές (37%) και τη γονική άδεια με αποδοχές (30%). Αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, οι επιχειρήσεις προσφέρουν, ανάμεσα σε πολλές άλλες, κατά κύριο λόγο κινητό τηλέφωνο, μπόνους απόδοσης, καθώς και επισιτιστικά κουπόνια.

Παρόλα αυτά, 6 στους 10 εργαζόμενους στον κλάδο (το 59% των ερωτηθέντων) εγκαταλείπουν την τρέχουσα θέση εργασίας τους με σκοπό να λάβουν υψηλότερες οικονομικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυξημένος φόρτος εργασίας (52%), αλλά και η επιθυμία αλλαγής επαγγελματικής πορείας (42%).

Επιπλέον, η έλλειψη ταύτισης με την κουλτούρα της εταιρείας (39%) και η αναζήτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στο ωράριο (30%) συμβάλλουν στην απόφαση των εργαζομένων να αποχωρήσουν​ από την τρέχουσα θέση εργασίας τους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, και φέτος, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων παραμένει η διατήρηση της δέσμευσης και αφοσίωσης των εργαζομένων (65%), ενώ ακολουθεί η προσέλκυση ταλέντων (62%) και η εύρεση κατάλληλων ταλέντων από την εγχώρια αγορά εργασίας (57%).

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη βελτίωση των μισθών (81%) - σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρσυ - την προσφορά προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (63%), καθώς και την αναζήτηση ταλέντων από τη διεθνή αγορά εργασίας (34%), παρέχοντας παράλληλα εξατομικευμένα πακέτα παροχών (34%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Από σήμερα η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση

ΠΟΕΕΤ: Υπεγράφη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider