Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν λαμβάνει τις τριετίες και την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Τα ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν λαμβάνει τις τριετίες και την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Τα ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας
Η επαναφορά της προσαύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού με επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) από την 1/1/2024 εφαρμόζεται μετ ΄ εμποδίων, όπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας

Οκτώ μήνες μετά την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα (που ήταν σε αναστολή από το 2012) και πέντε μήνες έπειτα από την τελευταία αύξηση στο ύψος του κατώτατου μισθού, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους συνεχίζει να υποαμείβεται, με τους εργοδότες τους να εφευρίσκουν μεθόδους προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή τους.

Η επαναφορά της προσαύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού με επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) από την 1/1/2024 εφαρμόζεται μετ ΄ εμποδίων, όπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ), οι οποίοι διενεργούν ελέγχους τόσο στο πεδίο της εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού, όσο και στην χορήγηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).

Υπενθυμίζεται πως μετά από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης υπ΄ αριθ. 25058/29.03.2024 (ΦΕΚ1974/Β/29.03.2024), ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1 Απριλίου για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, έχει ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830 ευρώ και

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 37,07 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 33 του ν.5053/2023 (Α΄ 158), σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω.

Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

Ωστόσο οι έλεγχοι αποδεικνύουν πως ο νόμος δεν έγινε σεβαστός από όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στις επιχειρήσεις του παρανομούν από 1.800 έως 8.000 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθός τους).

Σύμφωνα με καταγγελίες ιδιωτικών υπαλλήλων, οι εργοδότες για να μην καταβάλουν τις τριετίες προχωρούν στις εξής πρακτικές:

  • συμψηφισμό των αυξήσεων με δήθεν μπόνους παραγωγικότητας,
  • αναγκαστική επιλογή από τους εργαζόμενους ανάμεσα στην αύξηση τριετίας και το οικογενειακό επίδομα
  • απόλυση των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί πριν το 2012 και επαναπρόσληψη, προκειμένου να μην δικαιούνται προαυξήσεις.

1.949 εργαζόμενοι «δεν είδαν» αυξήσεις

Η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε από το Μάιο στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζόμενων. Σε 286 επιχειρήσεις και εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια.

Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο. Επισημαίνεται ότι:

- Είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι’ αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή

- Μπορείτε να καταγγείλετε τον εργοδότη σας, εάν σας υποαμείβει. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας.

- Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας σας, όχι μόνο τις δικές σας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 49.200 ευρώ από ελέγχους για κατώτατο μισθό και τριετίες

Επιθεώρηση Εργασίας: Αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στις τουριστικές επιχειρήσεις

Ένας στους πέντε εργοδότες παρανομεί - Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στο οκτάμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider