Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 - Ειδική ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 - Ειδική ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης
Η αύξηση των συντάξεων για το 2025 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 2,2% και του 2,5%, επηρεάζοντας περίπου 2,5 εκατ. δικαιούχους - Όσα επεσήμανε η ΥΠΕΚΑ Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της - Άμεσα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις κρατήσεις από την ΕΑΣ, ώστε με τις ετήσιες αυξήσεις να μην μειώνεται η σύνταξη κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων για το 2025, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η αύξηση από 1/1/2025 θα είναι της τάξης των 2,2% έως 2,5%.

Οι αυξημένες συντάξεις Ιανουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ άμεσα πρόκειται να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τις κρατήσεις από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), προκειμένου κάποιοι συνταξιούχοι ενώ λαμβάνουν αύξηση να μην υφίστανται μείωση στις συντάξεις τους επειδή αλλάζουν κλιμάκιο και πρέπει να καταβάλλουν Εισφορά Αλληλεγγύης.

Στην διόρθωση της στρέβλωσης όπου οι συνταξιούχοι παρά την αύξηση, βλέπουν μείωση στις συντάξεις τους λόγω της ΕΑΣ, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN TV.

Όπως εξήγησε «κάποιοι παίρνουν αύξηση και αυτό οδηγεί στο να περάσουν σε επόμενο κλιμάκιο εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβάλλεται από το 1.400 ευρώ και πάνω. Αν για παράδειγμα κάποιος έπαιρνε 1.390 με την αύξηση περνά το όριο, πρέπει να καταβάλλει την εισοφρά (3%) και έτσι βρίσκεται με μείωση. Αυτό πάμε να το διορθώσουμε, ώστε κανείς συνταξιούχος να μην χάνει την αύξηση. Με τον κ. Τσακλόγλου θα φέρουμε άμεσα ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα διορθώνει αυτή τη στρέβλωση» σημείωσε.

«Είναι τεχνικό ζήτημα, για να μην έχουμε συνταξιούχους που επειδή πήραν αύξηση, βρέθηκαν με μείωση εξαιτίας της ΕΑΣ. Δεν αλλάζουμε την ύπαρξη του μηχανισμού της ΕΑΣ, αλλά προσθέτουμε έναν διορθωτικό μηχανισμο, ώστε να μην έχει μείωση όποιος παίρνει αύξηση συνολικά στη σύνταξή του».

Στόχος της ρύθμισης είναι να είναι δικαιότερη η παρακράτηση και να µη χάνουν στην πράξη τις ετήσιες αυξήσεις οι συνταξιούχοι που αλλάζουν εισοδηµατική κλίµακα.

Οι αλλαγές στο μίγμα των κρατήσεων της ΕΑΣ θα γίνονται σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης που θα πάρουν θα αλλάξουν κλίμακα. Με την θέσπιση ενός «κόφτη» κρατήσεων θα διασώζονται οι συντάξεις σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες μηδενίζεται η ετήσια αύξηση, ή σε άλλες περιπτώσεις η μείωση που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή. Η διαφορά θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ, ενώ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Τονίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε την 1η Αυγούστου 2010 και καταβάλλεται στον Λογαριασµό Αλληλεγγύης Γενεών του ΑΚΑΓΕ µε σκοπό την κάλυψη ελλειµµάτων των κλάδων κύριας σύνταξης.

Αφορά εισοδήµατα άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ευρώ) κλιµακωτά, ενώ επιπλέον εισφορά σε ποσοστό 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.

Το σενάριο για πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στις επικουρικές και µείωση κατά 15% στις κύριες συντάξεις φαίνεται να απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονοµικών, επειδή προκαλούνται απώλειες 163.000.000 ευρώ στα έσοδα του ΑΚΑΓΕ.

Πόσο θα διαμορφωθεί η αύξηση του 2025

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2%, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται περίπου στο 3%. Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 2,2% και του 2,5%, επηρεάζοντας περίπου 2,5 εκατ. δικαιούχους. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μέση αύξηση που μπορεί να δουν οι συνταξιούχοι ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και τα 25 ευρώ μηνιαίως.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του 2,5% αύξησης στις συντάξεις αν «ξεφύγει» ο πληθωρισμός.

Πάντως όσοι αποχωρήσουν το 2025 θα λάβουν τη νέα ανταποδοτική τους σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης και την αυξημένη εθνική σύνταξη. Στις χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ έως 600 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 15 ευρώ τον μήνα. Οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 30 ευρώ τον μήνα, ενώ οι υψηλές συντάξεις από 2.000 έως 3.000 ευρώ, θα αυξηθούν κατά 50 ευρώ ή ακόμη και 75 ευρώ μηνιαίως.

Με αύξηση 2,5% η νέα εθνική σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί από 1/1/2025 στα 436,82 ευρώ (από 426,16 ευρώ σήμερα), ενώ με αύξηση κατά 2,6%, θα φτάσει στα 437,25 ευρώ το 2025.

Σημειώνεται ωστόσο ότι όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίοι έχουν υπόλοιπο «προσωπικής διαφοράς» θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση, καθώς θα πρέπει να μηδενίσει η προσωπική διαφορά ώστε να δουν χρήματα στην τσέπη τους.

Eφόσον το υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά είναι πάνω από 10 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν ως αντισταθμιστική “αύξηση” το επίδομα προσωπικής διαφοράς - από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων- που θα είναι 200 ευρώ, 150 και 100 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Έχοντας υπόψη τα περσινά κριτήρια το ποσό της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα είναι 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις ως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις ως 1.600 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.200 συντάξεις την ημέρα - Σε ιστορικό χαμηλό οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις

Δημογραφικό: Συνταξιούχος 1 στους 3 Έλληνες έως το 2050 - Στον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας της ΕΕ 4 ελληνικές Περιφέρειες

Retirement boom: Ολοταχώς προς την σύνταξη 230.000 ασφαλισμένοι - Επιπλέον κονδύλι εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider