Τα έσοδα από τους εργαζόμενους συνταξιούχους φέρνουν ταχύτερα τα μέτρα ελάφρυνσης - Ποιο κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα έσοδα από τους εργαζόμενους συνταξιούχους φέρνουν ταχύτερα τα μέτρα ελάφρυνσης - Ποιο κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο
Η -πέραν κάθε προσδοκίας- αύξηση των δηλώσεων από συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, γέμισε τα ταμεία του ΕΦΚΑ με 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τονωτική «ένεση» για τον ΕΦΚΑ συνιστά η αύξηση των δηλώσεων των εργαζόμενων συνταξιούχων που έφτασαν τις 200.000 από την αρχή του έτους.

Η -πέραν κάθε προσδοκίας- αύξηση των δηλώσεων από συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, γέμισε τα ταμεία του ΕΦΚΑ με 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δίνοντας το περιθώριο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δρομολογήσει πιο εύκολα τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζει για το 2025.

Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα από την απασχόληση των συνταξιούχων δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024, γιατί καταρτίστηκε πριν ψηφιστεί ο Ν. 5078/2023.

Για το θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων μίλησε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Η υπουργός ανέφερε ότι «οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη συμμετοχή τους στην εργασία», αναδεικνύοντας ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απάλειψη της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους οδήγησε σε ραγδαία αύξησή τους.

Υπενθυμίζεται πως η παρακράτηση της σύνταξης για όσους απόμαχους της εργασίας επέστρεφαν στην εργασιακό «στίβο» έφτανε στο 30% έως το τέλος του 2023.

Ωστόσο από τις αρχές του 2024 με τον νέο νόμο (Ν. 5078/2023) η ποινή στη σύνταξη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα πόρο επί του μισθού (10%) το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να εργαστούν χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους.

Αυτόματος κόφτης κρατήσεων στην ΕΑΣ

Ένα από τα κυριότερα μέτρα στήριξης, που σκοπεύει να φέρει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πριν το τέλος του έτους, είναι η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Πλέον με τα έσοδα που έφεραν στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, το μέτρο δρομολογείται άμεσα, καθώς ο Φορέας έχει την ρευστότητα να καλύψει το κόστος που συνεπάγεται η νομοθετική πρωτοβουλία.

Από όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις των συντάξεων, διαπιστώθηκε πως λόγω της ΕΑΣ χιλιάδες συνταξιούχοι ενώ ήταν δικαιούχοι της αύξησης έφταναν να λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη, καθώς άλλαζαν κλιμάκιο και άρα είχαν μεγαλύτερη κράτηση.

«Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί» τονίζει η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Η νέα Εισφορά Αλληλεγγύης θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται αυτόματος κόφτης κρατήσεων σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες μηδενίζεται η αύξηση και προκύπτει μείωση της σύνταξης.

Στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΑΣ επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΑΟ: Αυξήθηκαν στα 48,5 δισ. ευρώ τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Εκτός ρύθμισης ένας στους δύο οφειλέτες

Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην εισφορά αλληλεγγύης – Το σχέδιο για το δημογραφικό

ΕΦΚΑ: Πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider