Στο φακέλωμα των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση προχωρά η ΑΑΔΕ μετά και την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispaxis ενώ παράλληλα ετοιμάζει χτύπημα στους μεγαλοφειλέτες πατώντας το γκάζι των πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ σε περιοδική βάση θα αξιολογούνται οι οφειλέτες ενώ θα διενεργείται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
Την ίδια ώρα, στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια. Από την Τετάρτη 9 Απριλίου μέχρι και τις 11 Ιουνίου έχουν δρομολογηθεί 35 πλειστηριασμοί ακινήτων με την τιμή πρώτης προσφοράς να υπερβαίνει τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Οφειλές και εισπράξεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αγγίζουν τα 110,6 δισ. ευρώ ενώ ανοιχτοί σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ο πήχης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται πάνω από τα 6 δισ. ευρώ καθώς η ΑΑΔΕ στοχεύει σε:
- Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Εισπράξεις από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
- Εισπράξεις 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
- Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει για φέτος το χαρακτηρισμό 10 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Η λίστα
Στη λίστα με τους πλειστηριασμούς ακινήτων ξεχωρίζουν:
- Αγροτεμάχιο με ισόγειο βιομηχανικό κτίριο 38,111,78 τετραγωνικά μέτρα στον δήμο Λαμιέων με τιμή πρώτης προσφοράς 1.070.000 ευρώ.
- Αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικά μέτρα με κτίσματα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτη προσφοράς 1.832.000 ευρώ.
- Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση 25.460,35 τετραγωνικά μέτρα στον δήμο Αλίαρτου Βοιωτίας με τιμή 4.550.000 ευρώ.
- Οικόπεδο οικοδομήσιμο με οικοδομή 780,89 τετραγωνικά μέτρα στην Νέα Ιωνία Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς με τιμή 3.975.000 ευρώ.
- Οικόπεδο έκτασης 242 τετραγωνικών μέτρων στον δήμο Αμαρουσίου με τιμή πρώτης προσφοράς 440.000 ευρώ.
- Οικόπεδο 213 τετραγωνικών μέτρων στον δήμο Αμαρουσίου με τιμή πρώτης προσφοράς 320.000 ευρώ.
- Κατάστημα ισογείου 128,46 τετραγωνικά μέτρα στην Καλογρέζα με τιμή πρώτης προσφοράς 144.000 ευρώ.
- Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου 113,65 τετραγωνικά μέτρα με χώρο στάθμευσης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής με τιμή πρώτης προσφοράς 340.000 ευρώ.
- Έκταση 346,85 τετραγωνικά μέτρα στον δήμο της Αγίας Παρασκευής με τιμή 260.000 ευρώ.
- Πλήρη κυριότητα σε οικόπεδο 2.443,80 τετραγωνικά μέτρα στον νομό Ηρακλείου με τιμή πρώτης προσφοράς 278.600 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς σε περίπτωση που η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πέραν της κατάσχεσης κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων και κατασχέσεις ακινήτων που αποτελούν το προθάλαμο για τον πλειστηριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας από τη φορολογική διοίκηση, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου. Από την ημέρα επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στον οφειλέτη, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.