Στις ψηφιακές πληρωμές στρέφονται οι ελληνικές Fintech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις ψηφιακές πληρωμές στρέφονται οι ελληνικές Fintech
Ο τομέας των πληρωμών συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν στον Κόμβο Καινοτομίας της Τράπεζας της Ελλάδος για διευκρινίσεις.

Καθοδήγηση για το κανονιστικό πλαίσιο και την αδειοδότηση ζητούν κατά κύριο λόγο οι εταιρείες καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα (fintech) που απευθύνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub).

Ο Κόμβος έκλεισε τον Μάρτιο έναν χρόνο «διαλόγου» με το καινοτόμο επιχειρείν του κλάδου στη χώρα μας και αριθμεί 36 αιτήματα που δέχθηκε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σχεδόν όλα από αυτά (35) υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις και μόνο ένα από άλλη εποπτική αρχή.

insider

Ο λόγος που συστάθηκε ο Κόμβος είναι να προάγει την επικοινωνία ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και τις επιχειρήσεις -αδειοδοτημένες και υπό αδειοδότηση- αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές καινοτομίες, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να ενημερώνονται σχετικά με το ισχύον κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, η δε ΤτΕ να διαμορφώνει πληρέστερη εικόνα για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που πηγάζουν από τις εν λόγω καινοτομίες. 

Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην «Ετήσια Έκθεση του Κόμβου Καινοτομίας Fintech», η εμπειρία από το πρώτο έτος λειτουργίας του Κόμβου έδειξε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να ωφεληθεί περαιτέρω από ένα ευέλικτο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον που θα στηρίζει πλήρως την καινοτομία. 

Ανάλυση αιτημάτων

insider

Όσον αφορά τους τύπους επιχειρήσεων που επικοινώνησαν με τον Κόμβο, το 70% ήταν νεοσύστατες και 30% υπάρχουσες επιχειρήσεις, εταιρίες τεχνολογίας, άλλες εποπτικές αρχές και δικηγορικά γραφεία. 

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ζητούσαν κυρίως καθοδήγηση για το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο αδειοδότησης, αποκλειστικά όσον αφορά τις πληρωμές και την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, εν όψει πιθανής δραστηριοποίησής τους σε αυτό τον τομέα. 

Αντίθετα, οι υπάρχουσες επιχειρήσεις έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για την πολιτική καινοτομίας της ΤτΕ, για το πλαίσιο αδειοδότησης, καθώς και για την παρουσίαση του προϊόντος τους στον Κόμβο, είτε παραθέτοντας σχετικές πληροφορίες μαζί με το αίτημα είτε ζητώντας συνάντηση. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τέθηκαν νομικά ερωτήματα ή ζητήθηκαν νομικά έγγραφα.

Ενώ ο Κόμβος είναι διαθέσιμος σε αδειοδοτημένες και μη επιχειρήσεις, το 80% των αιτημάτων προήρθε από μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Το ποσοστό αυτό πιστοποιεί ότι ο Κόμβος αποτελεί κεντρικό σημείο επαφής της ΤτΕ με επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην άμεση εποπτική της αρμοδιότητα, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Προάγονται οι ανέπαφες συναλλαγές

Επιπλέον, λόγω της πανδημίας COVID19, αναμένεται αυξημένη διάδοση των ανέπαφων πληρωμών και των ψηφιακών λύσεων οι οποίες και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα προστατευμένο κανονιστικό περιβάλλον (regulatory sandbox) εντός της ΤτΕ, το οποίο θα λειτουργεί ως περιβάλλον δοκιμών, μπορεί να αποφέρει περαιτέρω θετικά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ ζήτησε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός προστατευμένου κανονιστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και καινοτομία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider