Επηρεασμένα από την πανδημία τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επηρεασμένα από την πανδημία τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος
Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 452 εκατ. ευρώ από τα 488 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019/2020.

Επηρεασμένα από την πανδημία του κορονοϊού ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από το Vodafone Group. Ειδικότερα η ελληνική θυγατρική του ομίλου παρουσίασε μείωση κύκλου εργασιών αλλά και εσόδων από υπηρεσίες το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2021), εξαιτίας κυρίως της κατακόρυφης μείωσης των υπηρεσιών περιαγωγής (roaming) λόγω της απουσίας τουριστών στη χώρα, αλλά των υψηλότερων δαπανών για προωθητικές ενέργειες σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020/2021, ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση -7,4% και ανήλθε στα 452 εκατ. ευρώ από τα 488 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019/2020.

Τα έσοδα από υπηρεσίες έφτασαν τα 421 εκατ. ευρώ έναντι 455 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση -7,5%. Η μείωση κατά το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους της Vodafone (Απρίλιος – Ιούνιος) έφτασε το -8,7% (199 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ), ενώ στο β’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) ήταν της τάξεως του -6,3% (222 εκατ. ευρώ έναντι 237 εκατ. ευρώ).

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το συγκεκριμένο εξάμηνο έπεσαν στα 138 εκατ. ευρώ από 155 εκατ. ευρώ, (μείωση της τάξης του 11%) ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 37 εκατ. ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο ήταν θετικές κατά 15 εκατ. ευρώ εξαιτίας του παγώματος πληρωμής ανεξόφλητων λογαριασμών λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 3,1%, φτάνοντας τα 66 εκατ. ευρώ από τα 64 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση.

Αυξημένες κατά 3 εκατ ευρώ ήταν και οι επενδύσεις οι οποίες ανήλθαν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος, κ. Χάρη Μπρουμίδη, οι επενδύσεις που προγραμματίζει ο όμιλος για την επόμενη τετραετία ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ.

O αριθμός των πελατών κινητής τηλεφωνίας στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 4,201 εκατ. μειωμένος σε σχέση με τα 4,343 εκατ. στο τέλος Ιουνίου, με την πτώση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκκαθάριση της πελατειακής βάσης της καρτοκινητής, δεδομένης και της αύξησης των συνδρομητών συμβολαίου στην Ελλάδα που μαρτυρούν τα στοιχεία του βρετανικού Ομίλου (36,3% από 35,6%).

Ενισχυμένο ήταν και μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία ενώ το μεικτό APRU διαμορφώθηκε στα 10,7 ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου (από τα 9,4 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 10 ευρώ πριν από ένα χρόνο). Συγκεκριμένα το ARPU στα συμβόλαια ήταν στα 19,4 ευρώ (από 18,2 ευρώ και 21 ευρώ αντίστοιχα), ενώ στην καρτοκινητή στα 5,4 ευρώ (από 4,3 ευρώ και 4,5 ευρώ αντίστοιχα).

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μάλιστα μεγάλη ήταν και η αύξηση που καταγράφηκε στη χρήση των δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής της Vodafone Ελλάδος. Ειδικότερα στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, η χρήση των mobile data έφθασε στα 33,554 TB όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 27,181 TB.

Τέλος μικρή αύξηση παρουσίασαν οι πελάτες σταθερής και ευρυζωνικών υπηρεσιών φτάνοντας τις 955 χιλιάδες στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αύξηση κερδών για το Vodafone Group

Όσο για τον όμιλο της Vodafone Group εμφάνισε κέρδη 1,6 δισ. ευρώ με τα οικονομικά αποτελέσματα να υπογραμμίζουν την αύξηση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές στο σύνολο της χρήσης και έδειξαν μια αύξηση τη αφοσίωσης των πελατών από έτος σε έτος για 8ο συνεχόμενο διαδοχικό τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 7,02 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,9% σε ετήσια βάση ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες στο β΄ τρίμηνο, υποχώρησαν 0,4% εξαιτίας της πανδημίας, σε σχέση με πτώση της τάξης του 1,3% που καταγράφηκε στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, τα έσοδα για το α΄ εξάμηνο συνολικά ήταν μειωμένα κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν στα 21,43 δισ. ευρώ έναντι των 21,94 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την Vodafone τα προσαρμοσμένα EBITDA για το σύνολο της χρήσης αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 14,4 14,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο το προμέρισμα διαμορφώνεται στα 4,50 σεντς, αντίστοιχα με το προηγούμενο έτος.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε να λανσάρει υπηρεσίες 5G σε 127 πόλεις σε 9 από τις ευρωπαϊκές αγορές που δραστηριοποιείτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider