Με γοργά και σταθερά βήματα χτίζεται το οικοσύστημα του 5G στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με γοργά και σταθερά βήματα χτίζεται το οικοσύστημα του 5G στην Ελλάδα
5g
Προχωρά το σχέδιο για το 5G το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες και όλα δείχνουν πως η χώρα θα προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης προσπαθεί να προλάβει η Ελλάδα με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του 5G οικοσυστήματος που δρομολογείται αυτή την περίοδο.

Το σχέδιο όπως έχει εκφραστεί από κυβερνητικά χείλη, εδράζεται σε τρεις πυλώνες και έχει ως στόχο την έγκαιρη ανάπτυξη των δικτύων ώστε να επιτευχθούν τεκτονικές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα επιχειρηματικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών αλλά και στη δομή της αγοράς, με πρόσθετα οικονομικά οφέλη για όλους.

Σύμφωνα άλλωστε με τις υπάρχουσες έρευνες η ενεργοποίηση του 5G και η χρήση του σε νευραλγικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και παραγωγής θα μπορούσε να εισφέρει πάνω από 12 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσει έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

Το τρίπτυχο της ανάπτυξης του 5G και τα βήματα της Ελλάδας

Σε αυτό το πλαίσιο οι διεργασίες καταγράφονται εντονότατες το τρέχον διάστημα τόσο από πλευράς των παρόχων όσο κι από πλευράς της κυβέρνησης.

Η ανάπτυξη των δικτύων, η οποία αποτελεί και τον πρώτο και βασικό πυλώνα του σχεδίου, προχωρά με βήμα ταχύ και οι πάροχοι φαίνεται να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί στη σύμβαση για την εκχώρηση των συχνοτήτων νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

To παραπάνω επισφραγίζει και το γεγονός ότι το βασικό έργο της πολιτείας που ήταν να ξεκολλήσει η χώρα από την τελευταία θέση στις υποδομές 5G έχει ήδη επιτευχθεί, όπως επεσήμανε και ο Δευθύνων Σύμβουλος της «Συμμετοχές 5G», Αντώνης Τζωρτζακάκης σε πρόσφατη ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση.

«Η Ελλάδα στον δείκτη DESI ήταν τελευταία με μηδενική βαθμολογία σε ότι αφορά στη δημοπρασία των απαραίτητων συχνοτήτων πριν από έναν χρόνο. Μέσα στο χρόνο που πέρασε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, στις 16/12/2020 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, το φάσμα παραδόθηκε προς χρήση στους παρόχους, το δημόσιο έλαβε 372 εκατ. και αυτή είναι η στιγμή της ανάπτυξης του 5G». Κάπως έτσι «τον Μάρτιο του 2021 η ίδια η Κομισιόν περιλάμβανε την Ελλάδα στην τρεις χώρες που είναι ψηφιακά ώριμες στην ανάπτυξη του φάσματος – μαζί με την Φιλανδία και τη Γερμανία. Η Ελλάδα βαθμολογείται μάλιστα με 99% κι αυτό γιατί ένα μέρος του φάσματος δεν δημοπρατήθηκε προκειμένου να πραγματοποιούνται δοκιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Πέρα μάλιστα από την εκχώρηση του φάσματος, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός αλλά και οι επενδύσεις από πλευράς των παρόχων αυξάνουν γρήγορα και την πληθυσμιακή κάλυψη, με τις ενδείξεις να κάνουν εμφανές ότι ο στόχος την πληθυσμιακής κάλυψης που τέθηκε στο διαγωνισμό - 60% στην τριετία και 94% στην εξαετία - θα επιτευχθεί νωρίτερα.

Μέχρι σήμερα το δίκτυο της Cosmote έχει επεκταθεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος πέραν της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Ειδικότερα, οι πόλεις που έχουν τρέχουν ήδη με 5G φτάνουν πλέον τις 18 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη Λέσβου, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες) με το Ηράκλειο Κρήτης να έχει προστεθεί μόλις πρόσφατα στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μάλιστα εργασίες έχουν ξεκινήσει και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δε η πληθυσμιακή κάλυψη φτάνει ήδη στο 90%, με τις ταχύτητες σε συγκεκριμένες περιοχές, να αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022) η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.

Τέλος στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

Έρχονται νέες συνεργασίες για το Ταμείο Φαιστός

Πέρα από την ανάπτυξη των δικτύων με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και το Ταμείο Φαιστός, η ελληνική πρωτοβουλία που κέρδισε τα εύσημα των Ευρωπαίων και στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών κι εφαρμογών τόσο σε B2C όσο και σε B2B επίπεδο, γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Η «Συμμετοχές 5G» η οποία θα διαχειριστεί το επενδυτικό fund, έχει συσταθεί, έχει εγκαινιάσει νέες συνεργασίες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και δύο νέες. Παράλληλα όλη αυτή την περίοδο τα στελέχη της βρίσκονται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο ώστε το Ταμείο να ξεκινήσει τις επενδύσεις για την δημιουργία του απαραίτητου οικοσυστήματος, κάτι που αποτελεί και τον δεύτερο πυλώνα της νέας εποχής που θα φέρει το 5G.

375 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Όσο για τον τρίτο, που αφορά στην προσέλκυση των πελατών αυτού του οικοσυστήματος, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν IT υπηρεσίες με 5G για να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα, δεν καταγράφονται ιδιαίτερες εξελίξεις, παράγοντες της αγοράς όμως τον χαρακτηρίζουν «εύκολο στοίχημα», ειδικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι παρότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ψηφιακά ανώριμες όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ή μάλλον εξαιτίας αυτού, το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 375 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, cloud και big data, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει την διαδικασία όταν οι προϋποθέσεις δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το «1,5» από τα προαναφερθέντα «3 βήματα» έχει ήδη γίνει, και το υπόλοιπο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και με την ίδια ταχύτητα που η Ελλάδα μπήκε στο χάρτη του 5G.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «περνά» η Ελλάδα στo 5G - Στη 3η θέση μετά τη Φινλανδία και τη Γερμανία

Μνημόνιο Συνεργασίας με το Corallia υπέγραψε η Συμμετοχές 5G

Σβήνoυν σταδιακά το 3G οι πάροχοι - Σε ποιες νέες πόλεις ανάβουν το 5G

gazzetta
gazzetta reader insider insider