Ως «ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, την υλοιποίηση του οποίου στην περίπτωση της χώρας μας έχει αναλάβει το ΕΔΥΤΕ και αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τις αρχές Ιουνίου, θα χαρίσει στην Ελλάδα ένα ακόμα προβάδισμα τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας όσο και σε αυτόν του τουρισμού Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ενωσιακό επίπεδο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα μπορεί να το εφαρμόζει σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν εγκαίρως έτοιμο.
Χάρη στο τεχνικό κομμάτι του μάλιστα, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως απαιτητικό και σύνθετο αφού οφείλει να συνδυάσει διαφορετικά μητρώα, βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να το εκδίδουν εύκολα και ηλεκτρονικά αλλά και στις αρχές να πιστοποιούν την γνησιότητά του. Πώς όμως θα γίνονται όλα τα παραπάνω;
Αρχικά να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές κάθε χώρας δωρεάν σε ψηφιακή μορφή. Θα υπάρχει ωστόσο και δυνατότητα εκτύπωσής του για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Στην περίπτωση της χώρας μας η έκδοσή του θα πραγματοποιείται αρχικά μέσω του gov.gr το επόμενο διάστημα βέβαια θα μπορεί να εκδίδεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το έγγραφο, θα φέρει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι ότι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς και στις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν).
Στόχος του είναι να επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, αίροντας με τον τρόπο αυτό μέρος των περιορισμών μετακινήσεων που ισχύουν σήμερα.
Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα μπορεί να εκδοθεί:
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο ο χρονικός προσδιορισμός των παραπάνω συνθηκών μπορεί να διαφέρει σε κάθε κράτος - μέλος, γι' αυτό και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
Να τονιστεί ότι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού δεν σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί. Στόχος της υιοθέτησής του είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ όχι όμως και να αποτελέσει προϋπόθεσή της.
Θεμελιώδης αρχή του σχεδιασμού του είναι και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, γι αυτό και σε αυτό θα περιλαμβάνονται μόνο οι απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση μέσω ενός μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού.
Τέλος όσον αφορά τον έλεγχο της γνησιότητάς του, ένα ακόμα κεφαλαιώδες συστατικό του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την επικράτεια της Ένωσης.
Ακόμα και κατά τον έλεγχο της γνησιότητάς του μάλιστα, τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν θα περνούν μέσω της προαναφερθείσας πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.