Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Τι διαφορές έχει η πτήση του Τζεφ Μπέζος από αυτήν του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Τι διαφορές έχει η πτήση του Τζεφ Μπέζος από αυτήν του Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ποιος πετάει ψηλότερα, ποιος πάει πιο μακριά και τι διαφορετικό θα έχει η εμπειρία για τους επιβάτες των διαστημικών σκαφών.

Λίγες ώρες μένουν για την πτήση του Τζεφ Μπέζος με το διαστημικό σκάφος της Blue Origin... όμως τι διαφορετικό θα δούμε σε σχέση με την πτήση της Virgin Galactic που έστειλε τον Ρίτσαρντ Μπράνσον στο διάστημα;

Αφήνοντας «πίσω» του την Amazon, o Τζεφ Μπέζος θα είναι ένας από τους πρώτους επιβάτες του πυραύλου New Shepard, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το απόγευμα της Τρίτης, με προορισμό το «σύνορο» του διαστήματος, εννέα ημέρες μετά τον Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Και αυτή είναι η κύρια διαφωνία μεταξύ τους.

Από τη μία, ο Μπράνσον υποστηρίζει πως ο ίδιος και η εταιρεία του κατέκτησαν την πρωτιά των ιδιωτικών εμπορικών ταξιδιών στο διάστημα, με επιβάτες που πλήρωσαν εισιτήριο για ένα ταξίδι «τουριστικού» χαρακτήρα. Ενώ, την ίδια ώρα ο Μπέζος αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό της «πρωτιάς», καθώς υποστηρίζει πως το σύνορο του διαστήματος ξεκινά από την Kármán line, περίπου 20.000 χλμ πιο ψηλά από το όριο που άγγιξε ο πύραυλος VSS Unity της virgin Galactic.

Τα κοινά στοιχεία

Άσχετα με το ζήτημα της «πρωτιάς» είναι γεγονός πως και οι δύο πτήσεις έχουν κοινά στοιχεία, με βασικότερο πως και οι δύο θα έχουν επιβάτη τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτής της -αντίστοιχης- εταιρείας.

Και στις δύο περιπτώσεις, η εμπειρία των επιβατών θα είναι παρόμοια, καθώς για λίγα λεπτά θα βιώσουν την έλλειψη βαρύτητας και θα απολαύσουν τη θέα πως την Γη! Ενώ καμία από τις δύο δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να μπει σε τροχιά γύρο από τον πλανήτη.

Οι βασικές διαφορές

Ο πλήρως αυτοματοποιημένος πύραυλος της Blue Origin (62 μίλια) θα ταξιδέψει «ψηλότερα» από αυτόν της Virgin Galactic (53,5 μίλια), όμως η διάρκεια που ο πύραυλος του Ρίτσαντ Μπράνσον παραμένει στο διάστημα είναι μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, η πτήση της Virgin Galactic διαρκεί περί τα 14 με 17 λεπτά, από την ώρα που το διαστημικό σκάφος απελευθερώνεται από το «μητρικό» σκάφος και βάζει «μπροστά» τις πυραυλικές τουρμπίνες, με τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού να φτάνει λίγο πάνω από τη μία ώρα.

Από την άλλη, ολόκληρη η πτήση της Blue Origin - από την στιγμή της απογείωσης, μέχρι και τη στιγμή της προσγείωσης - αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 11 λεπτά!

Μια ακόμα διαφορά είναι πως το σκάφος VSS Unity του Μπράνσον έχει περισσότερα παράθυρα ανά επιβάτη, ώστε να προσφέρουν άπλετη θέα στο διάστημα και προς τη Γη - για την ακρίβεια ο κάθε επιβάτης έχει δύο παράθυρα από τα οποία μπορεί να κοιτάει, καθώς και δύο κάμερες που καταγράφουν ολόκληρη την εμπειρία. Στον αντίποδα, η κάψουλα New Shepard του Μπέζος έχει λιγότερα παράθυρα, αλλά με μεγαλύτερη επιφάνεια, καθώς το συνβολικό εμβαδόν των παραθύρων καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειας της κάψουλας.

Η τιμή

Η Virgin Galactic έχει ήδη προγραμματίσει και καλύψει τις θέσεις των επιβατών για τις επόμενες πτήσεις, με το ελάχιστον κόστος να ξεκινά από τα 250.000 ανά επιβάτη. Αν και το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όταν η Virgin Galactic αρχίσει και πάλι να δέχεται κρατήσεις για μελλοντικές πτήσεις.

Η Blue Origin αναμένεται να ανακοινώσει τις τιμές και να ανοίξει τη διαδικασία κρατήσεων μετά το ταξίδι του Μπέζος, προς το τέλος Ιουλίου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το κόστος του εισιτηρίου.

*

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση και την πτήση του New Shepard την Τρίτη στις 9 a.m. EDT από την επίσημη ιστοσελίδα και το λογαριασμό της Blue Origin στο Twitter.

Με πληροφορίες από το Marketwatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Blue Origin: Ένας 18χρονος μαθητής θα ταξιδέψει με τον Τζεφ Μπέζος στο διάστημα

Άγγιξε το διάστημα ο Ρίτσαρντ Μπράνσον - Ο Μπέζος το αρνείται

gazzetta
gazzetta reader insider insider