Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι ταχύτητες download, upload και ποιο το latency του δορυφορικού Internet της Starlink. Η σύγκριση με τους σταθερούς ευρυζωνικούς παρόχους.

Ήταν πριν από μερικούς μήνες όταν, μετά από πολύμηνη φημολογία και τις απαραίτητες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, μπήκαν σε τροχιά και στη χώρα μας οι δορυφόροι της Starlink του Έλον Μασκ με στόχο να προσφέρουν συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων σε απομακρυσμένες και μη περιοχές. Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και μετά από μια μικρή δοκιμαστική περίοδο, οι ενδιαφερόμενοι που είχαν προβεί σε προπαραγγελίες, ξεκίνησαν να λαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και να δοκιμάζουν τις σταθερά υψηλές ταχύτητες και το χαμηλό latency (απόκριση) που υπόσχεται η Starlink.

Παρότι βέβαια μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι κάτοικοι της χώρας επέλεξαν να πληρώσουν 739 ευρώ για να συνδεθούν για πρώτη φορά στο δορυφορικό Internet του Μασκ, πρόσφατη έρευνα της Ookla μαρτυρά τον μέσο όρο των ταχυτήτων που απολαμβάνουν οι Έλληνες χρήστες της υπηρεσίας, αλλά και την χαμηλή απόκριση που όπως φαίνεται, απέχει μακράν από αυτή που προσφέρουν οι πάροχοι σταθερής ευρυζωνικότητας της χώρας.

Οι ταχύτητες της Starlink στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της Ookla, την υπηρεσία της οποίας (Speedtest) αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους, το δορυφορικό Internet της Starlink στην χώρα μας δίνει κατά μέσο όρο πολύ υψηλές ταχύτητες, 116 Mbps για download και 19,54 Mbps για upload, την ώρα που η μέση ταχύτητα download από τους λοιπούς παρόχους, συνδυασμένους, κυμαίνεται στα 34 Mbps ενώ η ταχύτητα upload φτάνει μετά βίας τα 4,95 Mbps. Το παραπάνω βέβαια, επιτυγχάνεται στην περίπτωση της Starlink με 99 ευρώ μηνιαίως (749 ευρώ κοστίζει ο πρώτος μήνας και ο εξοπλισμός) ενώ στην περίπτωση των παρόχων με 45 ευρώ περίπου (ονομαστική τιμή) για προγράμματα τύπου double play που προσφέρουν σταθερή τηλεφωνία και internet έως και 50 Mbps, που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού).

Παρότι βέβαια το δορυφορικό Internet κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από άποψη ταχυτήτων, η χαμηλή απόκριση (latency) απέχει μακράν από αυτή των λοιπών παρόχων, φτάνοντας μόλις τα 81 ms σε σχέση με τα 14 ms που προσφέρουν οι λοιποί πάροχοι κατά μέσο όρο στις ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας.

Οι ταχύτητες της Starlink στην Ευρώπη

ookla speedtest intelligence starlink europe

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιείται η Starlink στην Ευρώπη, με τους χρήστες σε Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο να πιάνουν μόνο μεσοσταθμικά χαμηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τους Έλληνες χρήστες, μέσω Starlink. Σύμφωνα με το Speedtest Intelligence, το δορυφορικό Internet της Starlink πέτυχε μέση ταχύτητα λήψης (download) 100+ Mbps σε κάθε χώρα της Ευρώπης που ήταν εμπορικά διαθέσιμο. Αντίθετα, η σταθερή ευρυζωνικότητα πέτυχε διάμεσες ταχύτητες λήψης άνω των 100 Mbps μόνο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία το 1ο τρίμηνο του 2022.

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, το δίκτυο της Starlink κατέγραψε την υψηλότερη ταχύτητα λήψης στην Λιθουανία με 160,08 Mbps download, και ακολούθησε το Βέλγιο (147,85 Mbps), η Σλοβακία (146,25 Mbps), η Κροατία (136,00 Mbps) και η Αυστρία (132,61 Mbps).

Ωστόσο στην Ισπανία, παρά τις υψηλές ταχύτητες της Starlink, η σταθερή ευρυζωνική σύνδεση προσέφερε ακόμα καλύτερη μέση ταχύτητα λήψης, επιτυγχάνοντας 131,99 Mbps download έναντι 108,43 Mbps της Starlink.

Στην περίπτωση των ταχυτήτων upload η Starlink έκανε την διαφορά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Για την ακρίβεια μόνο οι πάροχοι σταθερής ευρυζωνικότητας στην Ισπανία (100,65 Mbps), τη Γαλλία (86,02 Mbps), την Πορτογαλία (74,42 Mbps) και τη Λιθουανία (73,95 Mbps) κατέγραψαν διάμεσες ταχύτητες μεγαλύτερες από 70 Mbps, υψηλότερες δηλαδή από τον δορυφορικό πάροχο (Starlink).

Αντίστοιχα σε όλες τις χώρες, το δορυφορικό Internet προσέφερε απόκριση (latency) όχι και τόσο χαμηλή όσο οι πάροχοι σταθερής ευρυζωνικότητας με τις καλύτερες επιδόσεις να φτάνουν τα 35 ms και 36 ms σε Ισπανία και Βρετανία αντίστοιχα - πολύ υψηλότερη από τα 13 και 15 ms που προσέφεραν οι σταθεροί ευρυζωνικοί πάροχοι κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Starlink: Ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα έρχεται το δορυφορικό Internet του Musk

Starlink: «Εφικτός» ο στόχος για 500.000 ενεργούς χρήστες δορυφορικού ίντερνετ σε ένα χρόνο

Με τι ταχύτητες σέρφαραν οι Έλληνες στο Internet το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider