Πιο γρήγορο το ελληνικό διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο- Τι ταχύτητες έπιασαν οι Έλληνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιο γρήγορο το ελληνικό διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο- Τι ταχύτητες έπιασαν οι Έλληνες
Οι ταχύτητες σε σταθερή και κινητή και η θέση της Ελλάδας - Επενδύσεις και κουπόνια για την βελτίωση των ταχυτήτων στη σταθερή.

Με υψηλότερες ταχύτητες σέρφαραν οι Έλληνες και οι επισκέπτες της χώρας στο Διαδίκτυο, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ookla. Την ίδια στιγμή βέβαια, η υστέρηση των επιδόσεων της σταθερής σε σχέση με την κινητή συνεχίστηκε, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές αλλά και για εύρεση των κατάλληλων τρόπων αναθέρμανσης της ζήτησης.

Οι ταχύτητες σε σταθερή και κινητή και η θέση της Ελλάδας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ookla, η μέση ταχύτητα στη λήψη δεδομένων (download) έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 68,98 Mbps, αυξανόμενη κατά περίπου 15 Mbps σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα ενώ η μέση ταχύτητα upload έφτασε στα 13,12 από 11 Mbps τον Αύγουστο. Αυξημένη κατά περίπου 11 Mbps ήταν και η μέση ταχύτητα download σε ετήσια βάση, αφού τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους έφτανε τα 57,39 Mbps. Με τις εν λόγω ταχύτητες η χώρα μας βρέθηκε στην 34η θέση από τις 141 χώρες της παγκόσμιας κατάταξης.

Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις και στη σταθερή, με την χώρα να κερδίζει τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένοντας όμως στην 101η θέση μεταξύ 181 χωρών. Για την ακρίβεια η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων τον Σεπτέμβριο ήταν 45,87 Mbps (από 38,82 Mbps στην προηγούμενη μέτρηση) και ενώ η μέση ταχύτητα upload 8,57 Mbps από 6,64 Mbps. Και στην περίπτωση της σταθερής παρατηρήθηκε βελτίωση σε ετήσια βάση, με την μέση ταχύτητα download να αυξάνεται κατά περίπου 7 Mbps σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, τον Σεπτέμβριο η μέση ταχύτητα (download) στις συνδέσεις μέσω κινητών δικτύων παγκοσμίως διαμορφώθηκε παγκοσμίως στα 47,82 Mbps (download) στο mobile internet (από 43,19 Mbps, τον Αύγουστο), ενώ η αντίστοιχη επίδοση στα σταθερά δίκτυα ήταν 85,31 Mbps (από 82,76 Mbps στην προηγούμενη μέτρηση).

Σημειωτέον ότι η εν λόγω υστέρηση αποτυπώθηκε και σε σχετική έκθεση της Κομισιόν για την πορεία επίτευξης των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Βάσει αυτής η χρήση συνδέσεων 100 Mbps στη χώρα φτάνει μόλις στο 20%, ενώ μηδενική είναι και η χρήση του 1 Gbps στην ελληνική επικράτεια - παρ’ όλο που το 1 Gbps είναι διαθέσιμο στο 28% των νοικοκυριών. Αυτό -σύμφωνα με την Επιτροπή- είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ για την κάλυψη VHCN (Very High Capacity Networks) και FTTP. Στις κινητές επικοινωνίες και δη στο 5G η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη με την κάλυψη 5G να φτάνει στη χώρα στο 86% κινούμενη πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (81%).

Επενδύσεις και κουπόνια για την βελτίωση των ταχυτήτων στη σταθερή

Η κατάσταση βέβαια ειδικά στην περίπτωση των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων αναμένεται να βελτιωθεί την επόμενη πενταετία, δεδομένων των επενδύσεων που δρομολογούν οι πάροχοι αλλά και της πολιτικής επιδότησης των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων που ξεκίνησε εκ νέου από πλευράς της κυβέρνησης κι αναμένεται να ενταθεί το 2024.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι αλλά και με το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband που μπαίνει επιτέλους σε τροχιά κι αναμένεται να δημιουργήσει 750.000 τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps, η οπτική ίνα υπολογίζεται να φτάνει σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας το 2027.

Αντίστοιχα, στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το voucher του Smart Readiness, το οποίο επιδοτεί την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας. Το 2024, αφότου ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα, αναμένεται να προχωρήσει και το νέο κουπόνι επιδότησης συνδέσεων «Gigabit Voucher», το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος (2024).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τσιμπημένες» οι τιμές του Internet στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα για σταθερή και κινητή

«Χαμήλωσε» ταχύτητα το ελληνικό Internet τον Ιούλιο

Η Villeroy & Boch προχωρά στην εξαγορά του Ομίλου Ideal Standard International

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider