Μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά των μικροτσίπ σχεδιάζει να διεκδικήσει η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά των μικροτσίπ σχεδιάζει να διεκδικήσει η Ελλάδα
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς σχεδιασμού και παραγωγής μικροτσίπ. Τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι προβλέψεις για την αγορά του 1 τρισ. δολαρίων και τα σχέδια της Ευρώπης.

Τη δική της θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη των ημιαγωγών, διεκδικεί η Ελλάδα, φιλοδοξώντας να περάσει από τον σχεδιασμό κυκλωμάτων σε πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να καταρτίσει ένα προσχέδιο δράσης, το οποίο θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024, με στόχο να εντοπιστούν τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία της χώρας και να διαμορφωθεί η κατάλληλη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί το υπάρχον οικοσύστημα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε προτεραιότητα τον κλάδο των ημιαγωγών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα προσχέδιο δράσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024», είχε αναφέρει πρόσφατα η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, από το βήμα του Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), τονίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία είμαστε δυνατοί αλλά και εκείνα στα οποία υστερούμε, ούτως ώστε να επιλέξουμε και τις κατάλληλες δράσεις που θα μας πάνε εκεί που επιθυμούμε». Σε αυτό το πλαίσιο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε επισημάνει ότι «το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη ΗΕΤiΑ θα αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο για να ανθίσει η βιομηχανία μικροτσίπ ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Στόχος δε του κλάδου θα πρέπει να είναι ο διπλασιασμός των υπαρχουσών εταιρειών τα επόμενα χρόνια, αλλά και η μετάβαση από τον σχεδιασμό των κυκλωμάτων στις πιλοτικές γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της HETiA, Εμμανουήλ Ζερβάκης. Όσο για τις επόμενες επενδυτικές προτεραιότητες, θα πρέπει να αφορούν στο packaging και το testing.

Η εγχώρια αγορά των μικροτσίπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη μια κρίσιμη μάζα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά. Για την ακρίβεια υπάρχουν 25 ελληνικές εταιρείες και startups, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά των μικροτσίπ με κάποιες εξ αυτών μάλιστα να έχουν έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών και άλλες να έχουν ήδη τεθεί υπό τη σκέπη παγκόσμιων κολοσσών.

Σε αυτές εντάσσονται η Think Silicon, η εταιρεία που δημιούργησαν στην Πάτρα ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης και σχεδιάζει Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως τα smartwatches. Η εταιρεία εξαγοράστηκε το 2020 από την αμερικανική Applied Materials, παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου τσιπ, η οποία αυτή την περίοδο επενδύει περί τα 4 δισ. δολ. για την παραγωγή ημιαγωγών στη Santa Clara των ΗΠΑ. «Η ανάπτυξη της βιομηχανίας των ημιαγωγών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταφερθεί από την τοπική, στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο το στοίχημα αυτό θα πρέπει να κερδηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President for Applied AI, Applied Materials, από το βήμα του φόρουμ.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και η Helic που βρίσκεται από το 2019 υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Ansys αλλά και η πολυεθνική Zepp Health, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των Smart και Sport Watches και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Whale Microelectronics, φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μικροτσίπ. Σημειωτέον ότι η Zepp Health αποφάσισε να εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας R&D κέντρο, το οποίο θα σχεδιάζει από την Ελλάδα τα μικροτσίπ για τα «έξυπνα» ρολόγια της.

Οι προοπτικές της αγοράς των μικροτσίπ

Το σχέδιο, αν και φιλόδοξο, κρίνεται από παράγοντες του κλάδου απαραίτητο, αν θέλει η χώρα να διατηρήσει μια καινοτόμα αναπτυξιακής προοπτικής, καθώς προχωρά η μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία και τα μικροτσίπ θεωρούνται η «σπονδυλική στήλη» αυτής. Για να γίνουν κατανοητές οι προοπτικές, αρκεί να αναφέρουμε ότι η αγορά των μικροτσίπ το 2022 εκτοξεύτηκε στα 600 δισ. δολάρια ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2030 θα έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

Η στιγμή δε, είναι τώρα, δεδομένης και της σχετικής στρατηγικής που χαράσσει η Ευρώπη στον εν λόγω τομέα μέσω του Chips Act. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να αξιοποιηθούν 42 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για επενδύσεις στην αλυσίδα ημιαγωγών, ώστε το μερίδιό της ευρωπαϊκής αγοράς να φτάσει στο 20% έως τα τέλη του 2030, από 10% που είναι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ απευθύνει πρόσκληση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν συμμαχίες για την έρευνα και την επένδυση στον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών.

Όσο για τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, αφορούν στο εργατικό δυναμικό και την αξιοποίησή του. Σημειωτέον ότι στην παρούσα φάση, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών αριθμεί πάνω από 80 μέλη, από εταιρείες που παράγουν τεχνολογία και υψηλή τεχνογνωσία, με προσωπικό πάνω 3.000 μηχανικούς και τζίρο άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδόσεων ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Υπ. Ανάπτυξης: Η στρατηγική της Ελλάδας για τα μικροτσίπ 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider