Με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων και σχέδια για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της εξωστρέφειάς της κάνει ποδαρικό το 2024 για την Witside, μίας εκ των πλέον καινοτόμων ελληνικών εταιρειών που αξιοποιεί τεχνολογίες Big Data & Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να συμβάλλει από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων έως τη διάγνωση παθήσεων.
Η νέα χρονιά άλλωστε βρήκε την εταιρεία ενισχυμένη, έχοντας καταγράψει ικανοποιητικά μεγέθη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 27%, από 3,18 εκατ. ευρώ το 2022 σε 4,05 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα EBITDA κατέγραψαν αύξηση 60%, φτάνοντας τα 781.000 ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, διαμορφώθηκαν στις 695.000 και η εταιρεία συνέχισε να έχει υψηλή ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό. Παράλληλα με την αύξηση δραστηριοτήτων η εταιρεία προχώρησε και σε αύξηση του προσωπικού της από 40 άτομα στις αρχές του 2023 σε 48, συνθήκη που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.
Στους στόχους για τη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, περιλαμβάνεται η επέκταση σε υφιστάμενες αλλά και νέες αγορές του εξωτερικού, ώστε ο τζίρος να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκεται η επέκταση της παρουσίας της Witside σε Μάλτα, Κύπρο και Δυτικά Βαλκάνια αλλά και είσοδος σε Ρουμανία και Πολωνία, με τις πρώτες επαφές με εκεί επιχειρήσεις να έχουν ήδη γίνει. Όσο για ενδεχόμενη είσοδο στην Εναλλακτική αγορά του ΧΑ, η εταιρεία δεν έχει προς ώρας κάποιο σχέδιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ενδεχόμενη κίνηση στο μέλλον.
Στα στοιχήματα της νέας χρονιάς περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη νέων προϊόντων στο χώρο του Trade Promo Optimization και του Data Lineage.
Οι λύσεις που ήδη παρέχει σε μεγάλες εταιρείες όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΚΡΙ-ΚΡΙ, αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και δημιουργούν λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο μεταξύ των υφιστάμενων λύσεων έχει και το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή.
Το AI-PathoLab
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Υλοποίησης Δράσεων στον Τομέα της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο της δράσης Έρευνα-Δημιουργικότητα και Επένδυση και είχε προϋπολογισμό 441.030 ευρώ.
Επί της ουσίας το εν λόγω εργαλείο συμβάλει στην ταχύτερη και ασφαλέστερη αξιολόγηση ιστολογικών δειγμάτων, την άμεση θεραπεία με ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών και την βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα AI-PathoLab αξιοποιεί τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναγνωρίζουν νεοπλασματικά δεδομένα σε ψηφιακές φωτογραφίες από επεξεργασμένα ιστολογικά δείγματα αλλά και την κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των ευρημάτων, ποσοτικά και ποιοτικά.
Με τον τρόπο αυτό, προχωρά στη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου δύο τύπων καρκίνου, τον καρκίνο του θυρεοειδούς και καρκίνο του προστάτη.
Με τη χρήση του ΑΙ και συγκεκριμένα προεκπαιδευμένων αλγορίθμων σε εκατομμύρια εικόνες, η λύση της WITSIDE προσφέρει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, που φθάνουν στο 98,2% για τον καρκίνο του προστάτη και στο 95% για καρκίνο του θυρεοειδούς, με προσιτό κόστος κτήσης και λειτουργίας για τα εργαστήρια.
Μιλώντας για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί και ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται. «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε ο CEO της Witside.