Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 
Υψηλά πρόστιμα και έλεγχοι με drones. Διαθέσιμη η εφαρμογή από σήμερα. Πώς λειτουργεί.

Σε πολυεπίπεδη παρέμβαση για την υπόθεση των παραλιών προχωρούν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή Μycoast για να μπορούν οι πολίτες να ελέγχουν τυχόν παραβιάσεις.

Μετά το περσινό κίνημα της πετσέτας, όπου απασχόλησε εντόνως την επικαιρότητα και οδήγησε σε 4.500 ελέγχους από τους οποίους διαπιστώθηκαν 1.700 παραβάσεις, το υπουργείο φιλοδοξεί μέσω της νέας εφαρμογής αλλά και μέσω υψηλών προστίμων που μπορεί να φτάνουν και τις 60.000 ευρώ να φρενάρει την καταπάτηση των παραλιών από ομπρελοκαθίσματα.

Υψηλά πρόστιμα και έλεγχοι με drones

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία για την παρουσίαση της σχετικής εφαρμογής, πλέον υπάρχει μητρώο συμβάσεων και οι πλειοδοσίες για την αξιοποίηση των παραλιών θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που είναι έτοιμη, ώστε να αποφεύγονται διάφορα φαινόμενα παράτυπης ή χαριστικής παραχώρησης.

Παράλληλα έχουν χαρτογραφηθεί οι απάτητες περιοχές, συγκεκριμένα 198 παραλίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, ενώ έχουν αποσαφηνιστεί και οι παροχές που οφείλει να προσφέρει ο παραχωρησιούχος σε περίπτωση που έχει αναλάβει την διάθεση ομπρελοκαθισμάτων. Σημειωτέον ότι όποιος αναλαμβάνει να εγκαταστήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες σε μια παραλία έχει την υποχρέωση να αφήνει το 50% της παραλίας στους πολίτες που θέλουν να έχουν τα δικά τους πράγματα και να διαθέτει τουαλέτες και ναυαγοσώστη.

Οποιαδήποτε παράβαση των προαναφερθέντων δε, επιφέρει κυρώσεις που ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 60.000 ευρώ ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από άρση της σχετικής άδειας παραχώρησης. Μεταξύ των παραβάσεων που θα τιμωρούνται περιλαμβάνεται η απόσταση των ομπρελών από θάλασσα και μεταξύ τους, η καθαριότητα, το μπλοκάρισμα στην πρόσβαση σε ελεύθερη παραλία.

Όσο για τους ελέγχους διευκρινίστηκε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα, όπως η χρήση drone για τον έλεγχο της οριοθέτησης των ομπρελοκαθισμάτων, η οποία θα μπορεί να ελέγχεται από τους πολίτες και μέσω της σχετικής εφαρμογής που είναι από σήμερα διαθέσιμη.

«Οι παραλίες είναι μέρος της δημόσιας περιουσίας και προσπαθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει μια τάξη στη περιουσία του δημόσιου που είναι στις παραθαλάσσιες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Το Mycoast app στη διάθεση του πολίτη

Ειδικότερα, όπως διευκρινίστηκε μέσω της εφαρμογής, ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει το εμβαδό της παραλίας που έχει πάρει ο παραχωρησιούχος αλλά και τις πληροφορίες αυτού.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ελέγχει αν ο χώρος που καταλαμβάνεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι αυτός που έχει μισθωθεί ή αν υπάρχει κατάχρηση.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δε κάποια κατάχρηση ο πολίτης θα μπορεί να προχωρά σε ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία ώστε να επιληφθούν, στη συνέχεια, οι αρμόδιες αρχές (δήμοι και Κτηματικές Υπηρεσίες του δημοσίου) για τον έλεγχο, την τυχόν επιβολή προστίμων και την επανόρθωση της νομιμότητας.

Σε μεταγενέστερο χρόνο δε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο έλεγχος της νομιμότητας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση θέλει σύμμαχο τον πολίτη και δεν θα επιτρέψει φαινόμενα bullying και επικράτηση του νόμου του ισχυρού. Γεγονός στο οποίο θα βοηθήσει αισθητά και εφαρμογή.

Πώς θα λειτουργεί

Όσο για το app διευκρινίστηκε ότι είναι σήμερα διαθέσιμη στο App Store και μέχρι το βράδυ θα είναι διαθέσιμη και στο Google Play.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).

Αν διαπιστωθεί παράβαση τότε μπορεί να προχωρήσει μέσω του app σε καταγγελία. Οφείλει να προσδιορίσει τον λόγο της καταγγελίας, να εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και να επιλέξει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «απάτητες παραλίες»

ΕΚΤΕΡ: «Τίναξε την μπάνκα» σε μεγέθη, ανεκτέλεστο, Χρηματιστήριο – Η άνοδος στους ισχυρούς και ο τουρισμός

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

gazzetta
gazzetta reader insider insider