Με μικρά βήματα και με μεγάλες απώλειες η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μικρά βήματα και με μεγάλες απώλειες η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μετά από 6 μήνες υποδέχτηκε και το λιμάνι της Κέρκυρας.

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μετά από έξι μήνες υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης το νησί της Κέρκυρας. Το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» της TUI Cruises που έδεσε στο λιμάνι του νησιού στο πλαίσιο του επταήμερου ταξιδιού του που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες από το Ηράκλειο της Κρήτης, μετέφερε 700 επιβάτες.

«Για τον ΟΛΚΕ και την Κέρκυρα, η έλευση του "Mein Schiff 6" αποτελεί παράλληλα τη μέγιστη πιστοποίηση και διάκριση για τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία με συνέπεια προετοιμάστηκαν και εφαρμόστηκαν, ώστε το λιμάνι του νησιού να αποτελεί στην πράξη ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ελλάδα» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), Σπύρος Ζερβόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η χερσαία «εξόρμηση» των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου στην Κέρκυρα, έχει οργανωθεί από την TUI Cruises, σε συνεργασία με τοπικούς διοργανωτές εκδρομών και έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εξόρμησης και ξενάγησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές υποδείξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, όσον αφορά τους υγειονομικούς κανόνες πάνω στο πλοίο, η TUI Cruises σε συνεργασία με ειδικούς του ιατρικού κλάδου, κατάρτισε ένα υγειονομικό σχέδιο, προσαρμόζοντας παράλληλα τις γενικές διαδικασίες που ακολουθούνται πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και στους χώρους υποδοχής επισκεπτών και του προσωπικού, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και των αποστάσεων που επιβάλλονται, ενώ όλοι οι επιβάτες πριν από το ταξίδι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από την 1 Αυγούστου κατόπιν επιστολής του του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises) έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της κρουαζιέρας για 6 λιμάνια της χώρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Ωστόσο η εντατική προετοιμασία που απαιτεί η επανέναρξη της κρουαζιέρας έφερε τα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια σχεδόν ένα μήνα αργότερα.

Επανεκκίνηση με το σταγονόμετρο

Η TUI ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσε την επανέναρξη 7ήμερων κρουαζιέρων σε ελληνικά λιμάνια με το πλοίο «Mein Schiff 6» ενώ όπως έχει δηλώσει τα προγράμματα κρουαζιέρας και από τα 7 πλοία της θα ξεκινήσουν έως την Άνοιξη του 2021, το αργότερο. Μέχρι στιγμής απαιτείται αρνητικό τεστ covid-19 από όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου, το οποιο πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες πριν την έναρξη του ταξιδιού ενώ εντός του πλοίου έχουν υιοθετηθεί αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας, Wybcke Meier, έχουν διευθετηθεί οικονομικά ζητήματα και η TUI Cruises θα περάσει την παρούσα φάση με ταξίδια λιγότερων πλοίων και μικρότερης πληρότητας. Το 60% των εργαζομένων απασχολείται με μερική απασχόληση.

Νέες κρουαζιέρες για το χειμερινό πρόγραμμα Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 με τα πλοία Costa Deliziosa και Costa Diadema έχει ανακοινώσει και η Costa Cruises, με προσεγγίσεις και στην Ελλάδα.

Η εταιρεία θα αρχίσει να υποδέχεται και πάλι επισκέπτες από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες από τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει σχετικό διάταγμα της Ιταλικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το Costa Deliziosa θα πραγματοποιεί εβδομαδιαία προγράμματα κρουαζιέρας από την Τριέστη προς Ελλάδα, από τις 10 Οκτωβρίου, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου, το Costa Diadema θα εκτελεί πρόγραμμα εξερεύνησης της Αιγύπτου και της Ελλάδας, διάρκειας 14 ημερών.

Να υπενθυμίσουμε ότι την έναρξη της κρουαζιέρας είχε προγραμματίσει στις 29 Αυγούστου και η ΜSC Cruises ωστόσο η απόφαση των ιταλικών Αρχών για αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου σε πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα κατά την επιστροφή τους στην Ιταλία ανέβαλε τα σχέδιά της. Σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε η εταιρεία οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης οδήγησαν σε νέες ακυρώσεις και σε μείωση κρατήσεων γεγονός που αναγκάζει την εταιρεία να αναβάλλει τα προγραμματισμένα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου MSC Magnifica, το οποίο περιλάμβανε τρία ελληνικά λιμάνια, έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Έτσι η πρώτη κρουαζιέρα θα αναχωρήσει από το Μπάρι της Ιταλίας στις 26 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας το δρομολόγιο Μπάρι – Κέρκυρα – Κατάκολο – Πειραιάς – Τεργέστη – Μπάρι.

Μεγάλος ασθενής η κρουαζιέρα

Σημειωτέον ότι τα κρουαζιερόπολοια ήταν τα πρώτα που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό, με τις εικόνες του «Diamond Princess» και τους εγκλωβισμένους για μέρες ταξιδιώτες σε αυτό να φέρνουν μεγάλο πλήγμα στον κλάδο τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και διεθνώς.

Στην Ελλάδα, η κρουαζιέρα αποφέρει ετησίως έσοδα 957 εκατ. ευρώ και προσφέρει 11.231 θέσεις εργασίας. Το άμεσο οικονομικό όφελος της χώρας από τις εταιρείες κρουαζιέρας εκτιμάται στα 572 ευρώ, με 7.657 άμεσες θέσεις εργασίας.

Εξαιτίας όμως της αναστολής των δραστηριοτήτων του κλάδου αλλά και της κρίσης στον τουριστικό κλάδο που έχει προκαλέσει, βρίσκονται «στον αέρα» πάνω από 1.700 θέσεις εργασίας και μισθοί 37 εκατ. ευρώ, προκαλώντας συνολικές απώλειες της τάξεως των 200 εκατ. έως τα μέσα του καλοκαιριού σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρου Κόντε, κι «εφόσον δεν υπάρξουν νέες αναταράξεις στην επιδημία, η επάνοδος στην προ κορονοϊού εποχή θα επανέλθει σταδιακά στα επόμενα 2 – 3 χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τα περίπου 445 πλοία που ευρίσκοντο σε λειτουργία σε όλες τις αγορές πριν ξεσπάσει η πανδημία, φέτος θα δραστηριοποιηθούν περίπου 50. Και φυσικά πέρα από περιορισμένο αριθμό πλοίων τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ακόμη περισσότερο περιορισμένο αριθμό επιβατών.

Οι εκτιμήσεις της Ένωσης υπό τις παρούσες συνθήκες κάνουν λόγο για συνολικά έσοδα της τάξης των 100 εκ. ευρώ αντί του 1 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider