«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την φετινή τουριστική χρονιά» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει διαθέσιμα πολύ περισσότερα «όπλα» σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου με κάποιες από αυτές να συνεχίζονται και να επεκτείνονται όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να περάσει σε φάση σταδιακής αποσωλήνωσης της οικονομίας, με αργά αλλά σταθερά βήματα και να χτίσει την επόμενη ημέρα του τουρισμού με στρατηγική, όραμα και αρωγό τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
Το φετινό καλοκαίρι έχουμε περισσότερα «όπλα» διαθέσιμα
«Προσπαθήσαμε να απλώσουμε πάνω από τον κόσμο του τουρισμού ένα πλέγμα προστασίας το οποίο παραμένει απαραίτητο. Αυτό το πλαίσιο προστασίας που περιλάμβανε την υποστήριξη της ρευστότητας αλλά και των εργαζομένων του κλάδου σας επιτρέπει σήμερα να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία και χαιρόμαστε που η προσπάθειά μας αυτή, τυχγάνει της απαραίτητης αναγνώρισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκης, η ζήτηση και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι έντονο γεγονός που θα μπορούσε να φέρει ικανοποιητικά τουριστικά αποτελέσματα το φετινό καλοκαίρι αν παραμείνουν ως έχουν οι υγειονομικές συνθήκες. Ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι το φετινό καλοκαίρι έχουμε πολύ περισσότερα «όπλα» σε σχέση με πέρυσι που μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους.
Επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι εμβολιασμοί προχωρούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε βασικές χώρες-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, τα self-test έχουν καταφέρει να περιορίσουν την μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς, και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν ήδη από πέρυσι να εμπνεύσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας θα φτάσει με σχετικά μεγάλη άνεση στο 55% εμβολιαστικής κάλυψης το βασικό βέβαια στοίχημα είναι να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν, ειδικά οι εργαζόμενοι του κλάδου του τουρισμού, όπως τόνισε.
Παρά την αισιόδοξη διάθεση βέβαια, η ανησυχία να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, παραμένει υπαρκτή, ειδικά μετά την μετάλλαξη Δέλτα του ιού που πλήττει το τελευταίο διάστημα διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην περίπτωση της βρετανικής αγοράς η οποία έχει στερήσει αφίξεις από την χώρα αλλά δεδομένης της έξαρσης του ιού αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο τέλος της ημέρας. «Δεν είμαι σε θέση να κάνω ανακοινώσεις για την Μεγάλη Βρετανία γιατί οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από εμάς. Αυτό που εγώ ζήτησα όταν πρόσφατα συνάντησα τον Μπόρις Τζόνσον είναι να αντιμετωπίσει όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο χωρίς τις διακρίσεις που είδαμε στο παρελθόν γιατί οι περισσότερες αγορές έχουν παρόμοιο υγειονομικό προφίλ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να ανοίγουμε αγορές αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες αλλά η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει έρθει σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που εντείνουμε τους ελέγχους για επισκέπτες που έρχονται από αγορές που έχουν μεγάλα ερωτηματικά, όπως η Μ. Βρετανία. Το θετικό είναι ότι κάθε εβδομάδα που περνάει σημαίνει εκατομμύρια παραπάνω εμβολιασμούς».
Παράταση για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Ερωτηθείς για το αν θα παραταθούν τα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου καθώς προχωρά η επανεκκίνησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατά την διάρκεια της κρίσης δουλέψαμε με τρόπο τέτοιο ώστε να κρατάμε δημοσιονομικά πυρομαχικά γιατί προβλέπαμε ότι αυτό που ζούμε θα έχει διάρκεια. Ήδη το πρόγραμμα Συνεργασία θα επεκταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό πέραν των εποχικών απασχολούμενων σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία και άλλα. Όπως η κυβέρνηση στήριξε σταθερά όλους τους κλάδους της οικονομίας έτσι θα το κάνει και τώρα, ωστόσο οφείλουμε να περάσουμε σε μια φάση σταδιακής αποσωλήνωσης της οικονομίας με τρόπο τέτοιο που δεν θα προκληθούν πρόσθετα προβλήματα».
Ανοιχτό παράθυρο για ενιαίο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές
Όσο για τον ενιαίο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%, ο οποίος αποτελεί πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί σε σχετικές πολιτικές. Ωστόσο σημείωσε ότι όσο καλύτερη είναι η απόδοση οικονομίας συνολικά κι όσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε την προαναφερθείσα δέσμευση.
«Ήδη βασικές δεσμεύσεις μας για φορολογία έχουν υλοποιηθεί, όπως η μονιμοποίηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος. Θέλουμε να υλοποιήσουμε κι άλλα, όλα όμως θα εξαρτηθούν από την συνολική πορεία της οικονομίας. Ο στόχος της ανάπτυξης παραμένει για το 2021 στο 3,6%. Προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί κι όχι υπερφίαλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ καλύπτουν το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό
Τέλος αναφερθείς στο Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη συνολικά. «Η Ελλάδα είναι από τις πολύ ωφελημένες χώρες. Αναμένεται να εισπράξει 32 δισ. ευρώ, 19 εκατ. επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε χαμηλότοκα δάνεια. Μάλιστα η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που το σχέδιό της εγκρίθηκε και χαιρετίστηκε για συμμόρφωσή του. Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τους πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ και να κατανοήσουμε ότι δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο που καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό που ταλάνιζε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτή η πολύ μεγάλη ευκαιρία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να χαράξουμε μια τουριστική στρατηγική που θα περιλαμβάνει την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, τους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για εργασία και πολλά άλλα. «Το soft power (ήπια ισχύς) της χώρας μας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένo τον τελευταίο χρόνο. Γι' αυτό και πρέπει να βάλουμε το τουριστικό προϊόν σε στέρεες βάσεις μέσα και από συνεργασίες και συνέργειες» τόνισε ο πρωθυπουργός.