Δράση αναλαμβάνει το ΞΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι σχετικές πλατφόρμες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δράση αναλαμβάνει το ΞΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι σχετικές πλατφόρμες
Θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες έναν εμπεριστατωμένο φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ενεργό δράση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η παραξενοδοχεία στα καταλύμματα της χώρας αναλαμβάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, φιλοδοξώντας να ρυθμιστεί επιτέλους μια αγορά που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δημόσια έσοδα αλλά και το brand της χώρας.

Για το λόγο αυτό μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αναμένεται να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταθέτοντας έναν εμπεριστατωμένο φάκελο που αναλύει την παραξενοδοχεία και τις πρακτικές παραπλανητικής διαφήμισης που ακολουθούνται ενώ δρομολογεί και συναντήσεις και με φορείς επιλεγμένους φορείς. Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων, Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με το ΔΑΑ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 17ης έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής.

«Βρισκόμαστε σε ένα θετικό μομέντουμ αυτή την περίοδο και παρατηρούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν για την Αθήνα. Την ίδια στιγμή βέβαια παρατηρούμε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεν έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά από τότε που εγώ καθόμουν στην θέση αυτή και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να μιλάμε για μια πρωτεύουσα με πολύ καλές προοπτικές τις οποίες όμως και δεν έχει αξιοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Βασιλικός. Προσέθεσε μάλιστα ότι τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να συνοδευτούν κι από την σωστή αντιμετώπιση της αγοράς. «Θα πρέπει επιτέλους να νοικοκυρέψουμε την αγορά, την προσφορά δωματίων στην Αθήνα. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχουμε καθορίσει πλαίσιο στην οικονομία διαμοιρασμού. Ανακαλύπτουμε καθημερινά να ξεφυτρώνουν νέα καταλύματα και νέες μονάδες φιλοξενίας στην Αθήνα και όλες να αυτοαποκαλούνται ξενοδοχεία χωρίς κανένα έλεγχο, ανακαλύπτουμε νέα καταλύματα που δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία και παρόλα αυτά χρησιμοποιούν όποια λέξη θέλουν (ξενοδοχεία κ.λ.π.)»συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην άναρχη ανάπτυξη, ανεξέλεγκτων τουριστικών υποδομών.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, όπως προσέθεσε, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο σχεδιάζει να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες έναν εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτέλους το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης στην παράνομη ξενοδοχεία. Στο ίδιο πλαίσιο προγραμματίζεται και μια συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ώστε να συζητηθεί το ζήτημα των προαναφερθέντων καταλυμάτων.

Στην βραχυχρόνια μίσθωση στάθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς.«Διαπιστώνουμε μία ιδιαίτερη εύνοια για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από την ελληνική Πολιτεία, έστω κι αν έχει μειωθεί, εκ των πραγμάτων, λόγω της πανδημίας η προσφορά τους. Υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικών προδιαγραφών που θα πρέπει να ρυθμιστούν στην οικονομία του διαμοιρασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζούλοβιτς.

Να θυμίσουμε ότι το κομμάτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί μια δυναμική τουριστική αγορά για το σύνολο της χώρας. Παρότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζεται ότι κατευθύνονταν περί το 1 εκατ τουρίστες από τα πέντε που επισκέπτονταν την Αθήνα προ πανδημίας.

Η κίνηση του ΞΕΕ έρχεται σε μια περίοδο που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εντάξει στις προτεραιότητές της την ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας φιλοδοξώντας να εφαρμόζει κανόνες ανταγωνισμού στα διάφορα οικοσυστήματα. Σημειωτέον ότι όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του το καλοκαίρι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός ο «σχεδιασμό είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μία συστηματική χαρτογράφηση των ελληνικών αγορών με σκοπό τη δημοσίευση κάθε 18 μήνες/δύο έτη μίας εκτενούς Έκθεσης για την κατάσταση ανταγωνισμού στην Ελλάδα, η οποία θα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο και την εκτελεστική εξουσία και η οποία, πιστεύουμε, θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών ανταγωνισμού στην Ελλάδα, στην πιο αποτελεσματική άσκηση του ελεγκτικού μας έργου, αλλά και γενικότερα στον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών». Επεσήμανε μάλιστα τότε ότι η διάταξη που προβλέπεται στο σχέδιο για την τροποποίηση του ν. 3959/2011, αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει κανόνες ανταγωνισμού στα οικοσυστήματα και στις πλατφόρμες. «Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό συνεργαζομένων επιχειρήσεων (από μικρό-ιδιοκτήτες σπιτιών που συνεργάζονται με την AirBnB και την Booking.com, ως μάγειρες και διανομείς / delivery), που συνεισφέρουν σημαντικά στην απασχόληση, και δυνητικά και σε φορολογικά έσοδα» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πέρα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb που απέκτησαν το 2021 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά κυρίως όσοι τα νοίκιασαν μέσω καταχωρίσεων στο Facebook, στο Instagram ή και αλλού έχουν μπει και στο «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Στόχος στην περίπτωση της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εκμισθώσεων μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν μέσω εξονυχιστικών διασταυρώσεων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία από τις εν λόγω πλατφόρμες, αλλά και αυτά που θα παρουσιάσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις.

Το παραπάνω είναι εφικτό μετά και την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, βάσει του οποίου οι τελευταίες υποχρεούνται να κοινοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, αλλά και να παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εφορία στα στοιχεία των μισθώσεων. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider