Τα φτερά του για τα καλά έχει ανοίξει ο τουρισμός της χώρας, με τα ελληνικά αεροδρόμια να καταγράφουν υψηλές πτήσεις ήδη από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Οι επιδόσεις τους μάλιστα αποδείχτηκαν οι καλύτερες μεταξύ των λοιπών κρατών-μελών της Ένωσης, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν ήδη από τον Ιούνιο την επιβατική κίνηση του 2019.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Αεροδρομίων στον ευρωπαϊκό τομέα (Airport Council International -Europe), η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας τον Ιούνιο του 2022, αυξήθηκε κατά +1,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019, και ήταν τα μόνα που πέτυχαν να επιδείξουν αυτή την ανοδική πορεία.
Ακολούθησαν τα αεροδρόμια του Λουξεμβούργου που κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2019 και αυτά της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας και της Νορβηγίας που κατάφεραν να αναπληρώσουν το 97,1%, το 92,5% και το 90,1% αντίστοιχα της επιβατικής κίνησης της προπανδημικής χρονιάς του 2019.
Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ, τα αεροδρόμια της Ισπανίας και της Ιταλίας σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, με τη επιβατική κίνηση να υπολείπεται ένα 10,8% κι ένα 12,7% αντίστοιχα από το 2019 και ακολούθησαν τα αεροδρόμια της Γαλλίας (-17,6%), του Ηνωμένου Βασιλείου (-19,2%) και της Γερμανίας (-27%).
Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Σλοβενίας (-45,7%), της Φινλανδίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας και της Λετονίας τα οποία υστέρησαν κατά 36,8%, κατά 34,1%, κατά 33,3% και κατά 28% της επιβατικής κίνησης της προπανδημικής χρονιάς, εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων και του πολέμου στην Ουκρανία που επιδρά στην ευρύτερη περιοχή.
Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, τα καλύτερα αποτελέσματα, τον Ιούνιο, προήλθαν από αεροδρόμια στις αγορές της Αλβανίας (+59,3%), της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (+29,9%), του Κοσσυφοπεδίου (+24,8%), της Αρμενίας (+16,7%) και του Καζακστάν (+13,1%), που ξεπέρασαν κατά πολύ τα προ - πανδημικά επίπεδα (2019). Καλές επιδόσεις κατέγραψαν ωστόσο και αεροδρόμια της Σερβίας (-8,7%) και της Τουρκίας (-12,4%) που προσέγγισαν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019.
Αν και στο σύνολο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων η ολική ανάκαμψη δεν επετεύχθη, η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο σημείωσε περαιτέρω βελτίωση, καταφέρνοντας να αναπληρώσει το 82,6% της προπανδημικής χρονιάς. «Τον Ιούνιο καταγράφηκε η ισχυρότερη μηνιαία απόδοση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν η πανδημία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη» όπως επεσήμανε ο οργανισμός.
Πώς κινήθηκε το πρώτο εξάμηνο
Οι καλές επιδόσεις του Ιουνίου έδωσαν ώθηση και στην επιβατική κίνηση σε επίπεδο εξαμήνου, η οποία στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων του ACI Europe αυξήθηκε κατά 247% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα αεροδρόμια σε όλη την ήπειρο διακίνησαν επιπλέον 660 εκατομμύρια επιβάτες.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η αύξηση που καταγράφηκε εδράζεται κυρίως στη διεθνή επιβατική κίνηση (+381,2%) και λιγότερο στην εγχώρια κίνηση (+88,5%).
Κι όπως ήταν αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε καλύτερα (+245,9%) σε σχέση με το πρώτο, όπου η μετάλλαξη Όμικρον έκανε αισθητή την παρουσία της.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Παρότι ο COVID-19 προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση στην επιβατική κίνηση για τα αεροδρόμια της Ευρώπης, η ανάκαμψη που βιώσαμε αυτή την άνοιξη - ειδικά στην αγορά της ΕΕ - ήταν εξαιρετική. Το γεγονός ότι οι όγκοι σε ολόκληρη την Ευρώπη διατήρησαν το αρνητικό τους πρόσημο παραμένοντας στο -28,3% το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα δεν θα πρέπει να επισκιάσει την απόλυτη και άνευ προηγουμένου απελευθέρωση της ζήτησης που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI EUROPE.