Λέσβος, ένας παράδεισος, όλες τις εποχές του χρόνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέσβος, ένας παράδεισος, όλες τις εποχές του χρόνου
Η Λέσβος έχει την ενέργεια να σας εμπνεύσει, να σας κάνει να κοιτάξετε βαθιά μέσα σας και να επανεφεύρετε τον εαυτό σας.

Η Λέσβος έχει την ενέργεια να σας εμπνεύσει, να σας κάνει να κοιτάξετε βαθιά μέσα σας και να επανεφεύρετε τον εαυτό σας.

Τόσο καταπληκτικό είναι αυτό το κομμάτι γης… ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυμμένα μυστικά που θα σας καταπλήξουν ξανά και ξανά καθώς τα αποκαλύπτετε ένα προς ένα…

Η Λέσβος είναι ένα πραγματικά κρυμμένο στολίδι του Αιγαίου που περιμένει να το ανακαλύψετε… εσείς.

Με αφετηρία τη Μήθυμνα ή όπως ονομάζεται σήμερα Μόλυβος, ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στη Λέσβο με 8 δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα media της Ελλάδας.

Άφιξη στη Μυτιλήνη, πρωτεύουσα του νησιού

Σήμα κατατεθέν της οικιστικής ταυτότητας της Μυτιλήνης, αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα εξαίσια αρχοντικά που την κοσμούν, δείγματα της οικονομικής ευρωστίας του παρελθόντος. Τα περισσότερα απ’ αυτά χτίστηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα από πλούσιους αστούς εμπόρους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την καίρια εμπορική θέση του νησιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συσσώρευαν αρκετό πλούτο από τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Επίσκεψη στο Μανταμάδο

Το γοητευτικό χωριό Μανταμάδος βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού σε μια κοιλάδα, μη ορατή από τη θάλασσα, 37 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

Δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση αρκετών παραθαλάσσιων χωριών της περιοχής, ως αποτέλεσμα επανειλημμένων επιδρομών από πειρατές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Ο Μανταμάδος είναι γνωστός για τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί (Λαδοτύρι, Γραβιέρα, φρέσκια μυζήθρα και φέτα) και το γιαούρτι, φτιαγμένο με τον αυθεντικό τρόπο μέσα στα παραδοσιακά πήλινα δοχεία, τις λεγόμενες «γραγούδες». Επιπλέον, είναι ένα φημισμένο κέντρο κεραμικής και λαϊκής τέχνης.

Περπατώντας στους δρόμους του Μανταμάδου, ανακαλύψαμε παραδοσιακά καταστήματα κεραμικής με αγγειοπλάστες να εργάζονται στους τροχούς τους δημιουργώντας ή ζωγραφίζοντας τα νέα έργα τέχνης, στα περίφημα εργαστήριά τους.

Στάση στη μονή Αγίου Ραφαήλ

Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς τόπους λατρείας. Το σημερινό μοναστήρι χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού που λειτούργησε σε δύο διαφορετικές περιόδους της βυζαντινής εποχής και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Οθωμανούς το 1463.

Ο θρύλος λέει ότι το παλιό μοναστήρι λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές, προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Όλοι οι μοναχοί σφαγιάστηκαν, εκτός από έναν, το δόκιμο καλογεροπαίδι, Γαβριήλ. Καθώς οι πειρατές έφευγαν, ο δόκιμος σκαρφάλωσε στην σκεπή του μοναστηριού για να βεβαιωθεί ότι οι πειρατές είχαν φύγει. Ωστόσο, οι πειρατές τον παρατήρησαν από μακριά και επέστρεψαν για να τον σκοτώσουν. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κάνει το θαύμα του! Η σκεπή του ναού μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και το σπαθί του Αρχαγγέλου έβγαζε φωτιές ενώ η μορφή του ήταν αγριωπή! Η αναπάντεχη εμφάνισή του μπροστά στους Σαρακηνούς, τους ανάγκασε να υποχωρήσουν με τρόμο. Χάρη σε αυτό το θαύμα από τον Αρχάγγελο, ο μοναχός επέζησε. Από βαθύ σεβασμό, που είδε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ «Ταξιάρχη», ο δόκιμος καλόγερος μάζεψε το χώμα που ήταν βουτηγμένο στο αίμα των μαρτύρων αδελφών του, έφτιαξε πηλό και σχημάτισε μια ανάγλυφη εικόνα που απεικόνιζε τη γλυκιά μορφή του Αρχαγγέλου της οποίας το σκούρο αιμάτινο χρώμα της, μέχρι και σήμερα, παραμένει αναλλοίωτο και ζωντανό, μακριά από τον νόμο της φθοράς και του χρόνου, όπως την βλέπουμε να εκτίθεται σήμερα μέσα στην εκκλησία!

https://www.taxiarhismantamadou.gr/

Καφές και λουκουμάδες στο προαύλιο του Μοναστηριού του Ταξιάρχη

Γεύμα στη Σκάλα Συκαμιάς, στην παραδοσιακή Αρεθούσα

Η Συκαμιά είναι ένας γραφικός οικισμός 12 χιλ. από τον Μόλυβο . Είναι ένας ονειρικός και ήσυχος οικισμός και η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη. Το όνομα Συκαμιά προέρχεται από τις πολλές μουριές που υπάρχουν εκεί.

Η Σκάλα Συκαμιάς είναι το επίνειο του ορεινού οικισμού και ο βορειότερος οικισμός του νησιού. Απέναντί του βλέπουμε τα παράλια της Τουρκίας και συγκεκριμένα τον οικισμό Άσσος. Στη Σκάλα Συκαμιάς βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία, Παναγιά η Γοργόνα χτισμένη στην άκρη του βράχου.

Δοκιμάσαμε καταπληκτικά τυροπητάρια, μελιτζάνα φούρνου, σουβλάκι ξιφία, λακέρδα, σκουμπρί καπνιστό ,παστό μπακαλιάρο συνοδεία τοπικού ούζου, το ποτόπου απογειώνει και τις 5 αισθήσεις μας.

Ξενάγηση στη Πέτρα

Περίπου 5 χλμ. μετά τον Μόλυβο, με κατεύθυνση προς την Καλλονή, βρίσκεται το χωριό Πέτρα με την απίστευτη αμμουδιά και τον επιβλητικό ηφαιστειακό βράχο ύψους σχεδόν 40 μέτρων, που ορθώνεται στο μέσον σχεδόν του οικισμού. Πάνω
στον βράχο αυτό, δεσπόζει η πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, με θέα το Αιγαίο. Η Πέτρα οφείλει την ονομασία της στον ογκώδη αυτό βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένος ο ναός.