Άνοδος κατά 30% στις προκρατήσεις από βασικές αγορές, πρόσθετες πτήσεις από tour operators και αεροπορικές και ιδιαίτερη προτίμηση των ταξιδιωτών για τον προορισμό Ελλάδα είναι μερικά από τα «χαρακτηριστικά» που προδιαγράφουν την πορεία της φετινής θερινής σεζόν στον τουρισμό. Οιωνοί θετικοί, που έρχονται να προστεθούν στο ήδη καλό πρώτο τετράμηνο, κατά το οποίο οι αφίξεις κατέγραψαν διψήφια άνοδο.
Το παραπάνω επιβεβαιώνουν τόσο τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία όσο και οι εκτιμήσεις παραγόντων και φορέων του κλάδου που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Να θυμίσουμε ότι βάσει των στοιχείων του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση έφθασε τους 7,7 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%, με τους επιβάτες του εξωτερικού να παρατηρούνται 20,2% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον αυξημένες είναι και οι αεροπορικές θέσεις των μεγάλων tour operators για την χώρα μας, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χρονιά στην περίπτωσή τους θα παρουσιάσει άνοδο περί του 10%.
Επικουρικά και οι προβλέψεις των φορέων κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για την Ελλάδα, το οποίο αν μετεξελιχθεί σε κρατήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν για παράδειγμα και η νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού», που καταγράφει τις προθέσεις των τουριστών από βασικές αγορές τροφοδότες της χώρας οι οποίες εισφέρουν συνολικά το 40% των εσόδων της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης.
Στην 5η θέση η Ελλάδα στις προτιμήσεις των τουριστών
Βάσει αυτής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στην 7η θέση για την αγορά της Ισπανίας, απέχοντας μάλιστα ελάχιστα - 1 ποσοστιαία μονάδα - από χώρες που βρίσκονται στην τέταρτη ή την τρίτη θέση και είναι πιο εύκολα προσβάσιμες ακόμα κι οδικώς όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Μάλιστα η χώρα μας διατηρεί τα συγκεκριμένα ποσοστά δημοφιλίας παρότι η πλειονότητα Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών δηλώνουν ότι προτιμούν ταξίδια μικρότερων αποστάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν 8 στους 10 Γερμανούς, τα ¾ των Γάλλων και των Βρετανών καθώς και ένα ποσοστό 78% των Ισπανών δηλώνουν ότι προτιμούν ταξίδι με διάρκεια λιγότερη των 3 ωρών.
Οι θετικοί οιωνοί
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η πλειονότητα των τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές επιθυμούν αποδράσεις για απόλαυση και χαλάρωση, χαρακτηριστικά που ακουμπούν στο προφίλ της χώρας μας. Ταξίδια τέτοιου τύπου προτιμά για παράδειγμα το 56% των Γερμανών, το 55% των Γάλλων, το 71% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και το 58% των Ισπανών. Στη δεύτερη θέση των λόγων ενός ταξιδιού ακολουθεί η εμπειρία ενός νέου μέρους ή πολιτισμού, εμπειρία που μπορεί και πάλι να προσφέρει η χώρα. Ταξίδια για μια νέα εμπειρία βασισμένη στον πολιτισμό σχεδιάζει το 51% των Γερμανών, το 56% των Γάλλων, το 50% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και το 55% των Ισπανών. Επιπλέον τα ταξίδια για τη θάλασσα προτιμούν το 51% των Γερμανών, το 31% των Γάλλων, το 40% από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 24% των Ισπανών. Ταξίδια City Break προτιμούν το 41% των Γερμανών, το 31% των Γάλλων, το 38% από το Ην. Βασίλειο και το 29% των Ισπανών.
Το ενισχυμένο ενδιαφέρον συμπληρώνεται κι από τον έγκαιρο προγραμματισμό που παρατηρείται για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Βάσει της μελέτης του INSETE, το 70% των Γερμανών, των Βρετανών και των Ισπανών και το 60% των Γάλλων έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό για τους επόμενους 12 μήνες από νωρίς. Γεγονός που σε σε συνδυασμό με την αύξηση των προκρατήσεων που επισημαίνουν πηγές της αγοράς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό. Σημειωτέον ότι παράγοντες της αγοράς των tour operators κάνουν λόγο για αύξηση των προκρατήσεων που φτάσει έως και το 30%.
Ανθεκτικές οι διακοπές στις πληθωριστικές πιέσεις
Στο θετικό κλίμα συνηγορούν και οι προγραμματισμένες δαπάνες των δυνητικών ταξιδιωτών από τις βασικές αγορές, οι οποίες φαίνεται βάσει της έρευνας, ότι δεν θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία και θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, αν όχι υψηλότερα.
Όπως αναφέρει η μελέτη η επικρατέστερη με διαφορά απάντηση στις υπό μελέτη αγορές, είναι ότι το ταξιδιωτικό κοινό προτίθεται να ξοδέψει φέτος όσα ξοδεύει συνήθως και ακολουθούν στη δεύτερη θέση όσοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα. Σκοπεύουν να ξοδέψουν όσα ξοδεύουν συνήθως, το 50% των Γερμανών, το 47% των Γάλλων, το 51% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου και το 44% των Ισπανών, ενώ περισσότερο από το σύνηθες σκοπεύει να ξοδέψει το 31% των Γερμανών, το 29% των Γάλλων, το 29% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου και το 36% των Ισπανών.
Σημειωτέον ότι βάσει του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ την περασμένη χρονιά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7% και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα τουριστικά έσοδα είχαν Γερμανοί και Βρετανοί.