Πάργα: Η νησιωτική πόλη της Ηπείρου
Μία πόλη που σε τίποτα δεν θυμίζει ηπειρωτικό τοπίο και ας είναι στην Ήπειρο.

Η Πάργα είναι μία αρχόντισσα μεταξύ Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Μία πόλη που σε τίποτα δεν θυμίζει ηπειρωτικό τοπίο και ας είναι στην Ήπειρο. Ο αέρας της είναι περισσότερο Ιόνιος, μιας και αμφιθεατρικά χτισμένη αγναντεύει το πέλαγος με τα καταπράσινα, μαγευτικά νερά. Οι άνθρωποί της είναι ανοιχτοί, φιλόξενοι. Η αρχιτεκτονική της ενετική και ένα μεσαιωνικό κάστρο δεσπόζει στην άκρη της, θέτοντας τα όρια του κέντρου της.

Είναι ευχή κανείς να μπορεί να θαυμάσει από παραλίες, αρχαιολογικά μνημεία, απείρου κάλλους φυσικά τοπία, να απολαύσει καλό φαγητό αλλά και να έχει τη δυνατότητα να πάει βαρκάδα στον «καταραμένο» ποταμό Αχέροντα, που οι αρχαίοι θεωρούσαν πύλη για τον Κάτω Κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάθε χρόνο, συνήθως από το Μάρτιο κι όλας, στην περιοχή συρρέουν τουρίστες από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, ενώ οι τελευταίοι αποκτούν πλέον και ακίνητη περιουσία και μόνιμες κατοικίες στον τόπο που τους έχει «κλέψει» την καρδιά.

Μπορεί κάποιοι από εσάς να έχετε επισκεφτεί ήδη την Πάργα, μιας και δεν είναι άγνωστος και για τους Έλληνες προορισμός, ίσως και κάποιοι να έχετε απογοητευτεί με την πολυκοσμία και τον συνωστισμό των καλοκαιρινών μηνών. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν είναι εύκολο για μία περιοχή που δέχεται τόση τουριστική «προσοχή» να διατηρήσει την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά μέρη της Ελλάδας. Σημειωτέον, ότι τον Αύγουστο σε ώρες αιχμής, η Πάργα φτάνει να φιλοξενεί 50 – 55 χιλιάδες κόσμο, σημαντική αύξηση από τους 10.762 χιλιάδες κατοίκους στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το σημαντικό είναι να μην επαναπαύεται κανείς στην ομορφιά του φυσικού τοπίου και να αφήνει την τουριστική του πορεία στον «αυτόματο». Ο Δήμος Πάργας αναγνωρίζει πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες του υπερτουρισμού αλλά και της αλαζονείας του ανθρώπου γενικότερα προς την ομορφιά της φύσης και δραστηριοποιείται έντονα και με συντονισμένες προσπάθειες για να ανατρέψει τα δεδομένα και να βελτιώσει συνολικά την ταξιδιωτική εμπειρία, αναβαθμίζοντας τις παροχές και τις υποδομές της πόλης.

Όλα ξεκινούν με την προσβασιμότητα και έτσι αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος δόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο κομμάτι του δρόμου που συνδέει υποθαλάσσια την Αμβρακία με την Ιόνια Οδό φέρνοντας την Πάργα σε απόσταση μόλις 4,5 περίπου ωρών από την Αθήνα και βελτιώνοντας την πρόσβαση γενικότερα από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Περιήγηση στην πόλη της Πάργας

Τα γραφικά σοκάκια με την αγορά της Πάργας, η γοητευτική «περατζάδα» πλάι στο κύμα, τα πολύχρωμα σπιτάκια της συνθέτουν ένα φωτογραφικό και πανέμορφο σκηνικό που οπωσδήποτε εντυπωσιάζει. Αξίζει να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας με φόντο το νησάκι της Παναγίας, να ανακαλύψετε τα μαγαζάκια που κρύβονται στα στενά. Πρωί και βράδυ η Πάργα σφύζει από ζωή και έχει κάτι για όλες τις ηλικίες και γούστα.

Ο Δήμαρχος Πάργας, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αποδεικνύει ότι οι παρατηρήσεις των επισκεπτών εισακούγονται και έτσι φέτος εγκαινιάζεται, όπως μας λέει, μία ανάπλαση στο κέντρο που έρχεται να δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα του πάρκινγκ στην περιοχή. Ένα πάρκινγκ με πάνω από 500 θέσεις στην είσοδο της πόλης σε μία ήπια διαδρομή προς το κέντρο, με το οποίο γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος, αν όχι οριστική επίλυσή του, καθώς πρόκειται για έναν χερσαίο προορισμό. Επιπρόσθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα από συνεργασία με εταιρείες security, όπως μας λέει, λαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη καθοδήγηση πολιτών και οδηγών που εισέρχονται στην Πάργα για την ομαλότερη εξυπηρέτησή τους.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στο οποίο παρενέβη η δημοτική αρχή είναι η διαχείριση των σκουπιδιών. Όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος, τα τελευταία 3 χρόνια ανανεώθηκαν οι κάδοι και έγιναν νέοι υπόγειοι σε κεντρικά σημεία της πόλης και γίνεται ανακύκλωση γυαλιού, ρούχων και παπουτσιών αλλά και σε τηγανέλαια, πρωτοβουλίες που έχουν αγκαλιάσει πολίτες αλλά και επαγγελματίες της περιοχής.

«Το σκουπίδι πρέπει να το προλαβαίνουμε στον αέρα, να μην πέφτει κάτω», μας λέει ο κ. Ζαχαριάς που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το περιβάλλον και τονίζει ότι ο μεγάλος αγώνας είναι η αλλαγή της στάσης. Έτσι, διοργανώνονται πλέον Ημερίδες στα σχολεία και παρεμβάσεις ώστε η νέα γενιά να διαμορφωθεί σωστά αλλά να επηρεάσει και στο μέγιστο τις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Αυτό που θέλουμε εμείς με αυτές τις παρεμβάσεις είναι να δώσουμε στο Δήμο μας την ταυτότητά του, ως έναν πράσινο Δήμο, μία ανάπτυξη με αειφορία, που θα έχει διάρκεια και πολύ υψηλής ποιότητας παροχές προς τους επισκέπτες. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος, το πλάνο που εργαζόμαστε εγώ και οι συνεργάτες μου τα τελευταία χρόνια. Για να λύνουμε ζητήματα και να βάζουμε στόχους για το μέλλον», ανέφερε τέλος.

Επίσης, στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης που ο Δήμος επιδιώκει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές 42 χλμ και το πιο σημαντικό, ένας ποδηλατόδρομος δίπλα στο ποταμό Αχέροντα.

Οι επιλογές για δραστηριότητες μέσα στην πόλη περιλαμβάνουν και καραβάκι που μπορείτε να πάρετε από το λιμανάκι της προς κοντινές παραλίες, όπως το Κρυονέρι και το Πίσω Κρυονέρι, ο Βάλτος, αλλά και μία ξενάγηση στα σπήλαια της περιοχής όπως το σπήλαιο της Αφροδίτης.

Το καραβάκι ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε, θα σας κάνει μία περιήγηση και στάσεις για μπάνιο αλλά το πιο συναρπαστικό είναι ότι μπαίνει μέσα σε σπήλαια όπως αυτό τις Αφροδίτης, όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν μία αναζωογονητική βουτιά.

Γνωρίζοντας τον Αχέροντα από την «κορφή ως τα νύχια»

Ο Αχέροντας αποτελεί μία επίσκεψη που πρέπει να κάνετε εάν βρεθείτε στην περιοχή. Πρόκειται για έναν ποταμό 57 χιλιομέτρων που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Τόμαρος του νομού Ιωαννίνων. Οι πιο γνωστές βέβαια, είναι αυτές στο χωριό Γλυκή, όπου μπορεί κανείς να βουτήξει στα κρύα του νερά και να τον διασχίσει θαυμάζοντας την φύση και τους πετρώδεις σχηματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το καλοκαίρι, κάποια από τα καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού, βάζουν τραπέζια μέσα στον ποταμό, εκεί όπου η στάθμη είναι χαμηλή ώστε οι πελάτες να δροσίζονται ενώ απολαμβάνουν τον καφέ ή το μεζέ τους.

Οι εκβολές του Αχέροντα, εκεί όπου ενώνεται με το Ιόνιο Πέλαγος, είναι στο χωριό Αμμουδιά.

Η Αμμουδιά είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι στη «μπούκα» του ποταμού, στο σημείο δηλαδή της ένωσής του με τη θάλασσα, όπου υπάρχει και η ομώνυμη παραλία. Εκεί μας περίμενε ο… Χάρος για να μας πάει μία βαρκάδα (μετ ‘ επιστροφής ευτυχώς) στον ποταμό Αχέροντα, το μοναδικό πλωτό ποτάμι στην Ελλάδα. Μόνο 4 βάρκες έχουν άδεια για να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή και οι οδηγοί είναι απόλυτα γνώστες της ιστορίας της περιοχής έτοιμοι να παρέχουν μία μοναδική περιήγηση.

Όπως είναι γνωστό από τη μυθολογία, ο Αχέροντας συμβόλιζε το θάνατο και την πύλη προς τον Κάτω Κόσμο, όπου ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε την ψυχή των θανόντων στον Χάροντα που με τη σειρά του με αντίτιμο έναν οβολό, αναλάμβανε να τους οδηγήσει στο τελευταίο τους ταξίδι.

Σύμφωνα και πάλι με την μυθολογία, τον Αχέροντα αποτελούσαν τρεις ποταμοί, ο Κωκυτός, ο Πυριφλεγέθων και ένας παραπόταμος της ιερής πηγής της Στύγας. Εκεί που ενώνονταν τα τρία ποτάμια ήταν οι πύλες του Άδη, που φυλάσσονταν από τον Κέρβερο και μόνο ο βαρκάρης ο Χάροντας είχε το δικαίωμα να περάσει.

Το κατάφυτο τοπίο στο οποίο γίνεται η χαλαρωτική βαρκάδα, ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, είναι ένα πολύ σημαντικό υγροτοπικό οικοσύστημα που προστατεύεται από το κυνήγι και φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδα. Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την παράδοση τον αρχαίων που ήθελαν τον Αχέροντα ως σκοτεινό ποταμό συνδεδεμένο με τη θλίψη και το θάνατο.

Μετά την βαρκάδα αξίζει να καθίσετε στην Ταβέρνα του «Πατέρα» για να πάρετε μία γεύση σπιτικής φιλοξενίας και γεύσης. Ο ιδιοκτήτης του ο κ. Γιώργος είναι γλυκύτατος και πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Εδώ δεν υπάρχουν φαμφάρες, οι άνθρωποι προσφέρουν ένα τραπέζι όπως θα το έκαναν και σπίτι τους και έτσι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Θα απολαύσετε γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια, ολόφρεσκα ψάρια και σαλάτες όσα μπορούν τέλεια να συνοδευτούν με ούζο ή κρασί. Από ψάρια δοκιμάσαμε λούτσο, κέφαλο «πετάλι» που καθαρίζεται από το κεφάλι προς τη ράχη για πιο γρήγορο ψήσιμο και ένα πραγματικά σπαρταριστό λαυράκι ψαρεμένο από τον κύριο Σωτήρη.

Φανταστικό ήταν και το γλυκό κουταλιού κίτρο, το οποίο πυροδότησε ενδιαφέρουσα συζήτηση στο τραπέζι.

Νεκρομαντείο

Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία στον Αχέροντα, αναγκαία είναι μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου που είναι χτισμένο σε ένα λόφο του χωριού Μεσοπόταμος και ανακαλύφθηκε με ανασκαφή του 1958. Ήταν ο τόπος όπου πήγαιναν οι συγγενείς των νεκρών για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Εκεί παρέμεναν για έναν σεληνιακό μήνα σε ειδικά δωμάτια και τρέφονταν με καθορισμένες τροφές και βότανα που προκαλούσαν παραισθήσεις ώστε στη συνέχεια να νομίζουν ότι επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους που είχαν φύγει από τη ζωή.

Στο χώρο του Μαντείου υπάρχουν ερείπια από τα δωμάτια της προετοιμασίας και της διαμονής των επισκεπτών αλλά και των ιερέων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ένας υπόγειος χώρος του οποίου η χρησιμότητα παραμένει άγνωστη. Γνωρίζουμε όμως, ότι στηρίζεται σε 15 τόξα που παράγουν τέλεια ανηχοικότητα σε σημείο που ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ελλείψει άλλων ερεθισμάτων αρχίζουν να παράγουν ψευδαισθήσεις. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω βότανα, είναι ξεκάθαρο ότι το μυαλό των επισκεπτών «εξαναγκαζόταν» για να δει τελικά αυτό που το Μαντείο υποσχόταν.

Παραλία Λούτσας

Αποχαιρετίσαμε την Πάργα με μία βόλτα στην παραλία της Λούτσας που έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και διαθέτει πεντακάθαρα νερά χρυσή άμμο και το καλοκαίρι θα τη βρείτε οργανωμένη στο μεγαλύτερο μήκος της.

Κλείνοντας, μπορεί η κωμόπολη της Πάργας να αποτελεί τον «βασιλικό» της περιοχής, όμως πρόκειται ευρύτερα για έναν Δήμο με τουριστικό προσανατολισμό και μικρά άγνωστα διαμαντάκια που χρήζουν προσοχής. Είναι ένας προορισμός που θα ανταμείψει όποιον την επισκεφθεί με την πόλη και τα περίχωρά της. Το έργο που γίνεται για να προστατευτεί ο τόπος από τον άναρχο τουρισμό είναι σημαντικό και βήματα γίνονται τουλάχιστον προς το παρόν προς την σωστή κατεύθυνση.

Ζωή Σπίνου
Ζωή Σπίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider