«Πανηγυρισμούς» φέρνει το Euro 2024 στους ιδιοκτήτες Airbnb της Γερμανίας - Πόσο αυξήθηκε ζήτηση και τιμές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πανηγυρισμούς» φέρνει το Euro 2024 στους ιδιοκτήτες Airbnb της Γερμανίας - Πόσο αυξήθηκε ζήτηση και τιμές
Ολυμπιακοί αγώνες και Euro2024 ενισχύουν τις οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας - Ποιοι αγώνες συγκεντρώνουν τους περισσότερους «τουρίστες».

Φτερά στους ιδιοκτήτες Airbnb της Γερμανίας, και ειδικά σε αυτούς των μικρότερων γερμανικών πόλεων όπου θα διεξαχθούν τα ματς, δίνει το Euro 2024, με την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων Airdna να σημειώνει ότι από τις 14 Ιουνίου έως και τις 26 Ιουνίου ζήτηση, προσφορά, ποσοστά κρατήσεων αλλά και τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.

Συγκεκριμένα το Euro 2024, το οποίο θα φιλοξενηθεί συνολικά σε 10 πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο, Λειψία, Μόναχο και Στουτγκάρδη) έχει ήδη αυξήσει την ζήτηση κατά 23% κατά μέσο όρο για την συγκεκριμένη περίοδο σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ενώ πολλοί από τους φιλάθλους φαίνεται να συνδυάζουν την παρακολούθηση του με τις διακοπές επεκτείνοντας τις ημέρες διαμονής τους στη Γερμανική πόλη.

Οι ευνοημένες γερμανικές πόλεις

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Airdna, πόλεις όπως η Στουτγάρδη, το Γκελζενκίρχεν και το Ντόρτμουντ εμφανίζουν αύξηση των κρατήσεων κατά 104%, κατά 181% και κατά 98% αντίστοιχα. Σε αντίθεση με την εκτόξευση της ζήτησης σε αυτές τις τρεις πόλεις βέβαια, οι μεγαλύτερες, όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο κινούνται ανοδικά με μικρότερο ρυθμό, αφενός γιατί προσελκύουν αυτή την περίοδο τουρίστες και εκτός Euro κι αφετέρου γιατί διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων που απορροφούν μερίδα των επισκεπτών.

Η αύξηση της ζήτησης επιδρά καταλυτικά και στα ποσοστά πληρότητας, τα οποίο εμφανίζονται έντονα ανοδικά και πάλι στις μικρότερες πόλεις. Για παράδειγμα σε Στουτγάρδη, Γκελζενκίρχεν και Ντόρτμουντ έχει αυξηθεί η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 4% ενώ καταγράφονται διπλάσια ή και τριπλάσια ποσοστά πληρότητας για το επόμενο διάστημα, σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν, με τις μεγαλύτερες πόλεις να μένουν και πάλι πίσω.

Ειδικότερα, στη Στουτγάρδη, η οποία φιλοξενεί 3 από τους 10 πιο πολυαναμενόμενους αγώνες, η μέση πληρότητα κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων του Euro είναι αυξημένη κατά 66%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ποσοστό πληρότητας 34% που ήταν δύο εβδομάδες πριν. Αντίστοιχα στο Γκελζενκίρχεν, το ποσοστό πληρότητας ενόψει EURO 2024 αυξάνει κατά το εντυπωσιακό 170% και διαμορφώνεται σε 52% έναντι μόλις 19% που ήταν δύο εβδομάδες πριν.

Οι αγώνες που προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες

euro2024

Σύμφωνα δε με το πως διαμορφώνονται τα ποσοστά πληρότητας σε αυτές τις δέκα πόλεις, η Airdna ξεχωρίζει τα παιχνίδια που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

Σκωτία - Ουγγαρία στη Στουτγάρδη, Σκωτία - Ελβετία στην Κολωνία, Ισπανία - Κροατία στο Βερολίνο, Σλοβενία – Δανία στη Στουτγάρδη, Σερβία - Αγγλία στo Γκελζενκίρχεν, Δανία- Αγγλία στη Φρανκφούρτη, Σλοβενία – Σερβία στο Μόναχο, Γερμανία – Ουγγαρία στη Στουτγάρδη, Ολλανδία – Γαλλία στη Λειψία και Πολωνία – Ολλανδία στο Αμβούργο, είναι οι αγώνες που βάσει του ποσοστού πληρότητας των καταλυμάτων, κερδίζουν τους περισσότερους επισκέπτες.

Τι πληρώνουν οι φίλαθλοι για διαμονή

Όσο για τους φιλάθλους φαίνεται να κλείνουν την διαμονή τους σε τιμές μεταξύ 179 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το Βερολίνο έως και 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την Φρανκφούρτη. Σημειωτέον ότι τις δύο εβδομάδες πριν από το Euro οι επισκέπτες των 10 πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες πλήρωναν 121 ευρώ την διανυκτέρευση κατά μέσο όρο. Όσοι δε δεν φρόντισαν έγκαιρα να προχωρήσουν σε κράτηση θα πληρώσουν από 50% έως και 97% υψηλότερα ανά διανυκτέρευση βάσει των εκτιμήσεων της Airdna.

Θετικό πρόσημο στον τουρισμό της Γαλλίας από τους Ολυμπιακούς

Αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης παρατηρείται και στο Παρίσι που φιλοξενεί φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα λάβουν σημαντική ώθηση το φετινό καλοκαίρι.

Όπως εκτιμά ο οίκος Morningstar DBRS οι δύο κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν συνολικά σχεδόν 20 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξάνοντας τις δαπάνες για τουρισμό κατά περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Oxford Economics αναμένει αύξηση των επισκεπτών στη Γαλλία κατά 5% χάρη στους Ολυμπιακούς αγώνες ενώ η αλυσίδα ξενοδοχείων Accor αναμένει άνοδο 2% στα έσοδα των θυγατρικών της στη Γαλλία.

Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για παράδειγμα, οι τιμές των ξενοδοχείων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αυξηθεί έως και 70% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2024. Ομοίως, στη Γερμανία, πέρα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι τιμές δωματίων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στις 10 πόλεις υποδοχής του Euro 2024 έχουν αυξηθεί κατά 57%, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar DBRS.

Η αύξηση των τιμών μάλιστα εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επισκέπτες καθώς οι επισκέπτες στους Ολυμπιακούς και στο Euro 2024 ξοδεύουν περισσότερα από τους συνηθισμένους τουρίστες στις πόλεις υποδοχής, όπως επισημαίνει το Euromonitor International βάσει των παλαιότερων δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τέιλορ Σουίφτ ενδέχεται να είναι ο λόγος που θα καθυστερήσει η μείωση των επιτοκίων στη Μ. Βρετανία

Τουρισμός: Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών η Ελλάδα

ΕΤΕ: Σε νέες κορυφές στοχεύει ο τουρισμός το 2024 - Αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider