ΕΤΕ: Τιτλοποίηση 6,1 δισ. ευρώ και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΤΕ: Τιτλοποίηση 6,1 δισ. ευρώ και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

από τη Νένα Μαλλιάρα

Δύο συναλλαγές μεγάλης σημασίας – την αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική και την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,1 δισ. ευρώ -, θα ολοκληρώσει η Εθνική Τράπεζα μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες. Το κόστος και των δύο συναλλαγών θα απορροφηθεί άνετα από τα οργανικά κέρδη της Τράπεζας του 2020 και μέρους του 2021, χωρίς να υπάρξει αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια.

Η τιτλοποίηση (project Frontier) των 6,1 δισ. ευρώ θα μειώσει την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε προ δεκαετίας επίπεδα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο δείκτης NPE της Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2020. Η συναλλαγή Frontier θα ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2021. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε στους πελάτες της κατά την πανδημική κρίση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς είπε ότι περισσότεροι από 85.000 λογαριασμοί πελατών εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι νοικοκυριά, έχουν επωφεληθεί από τη στοχευμένη εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών. Η Τράπεζα έχει θέσει σε moratorium πληρωμών δάνεια 3,6 δις. ευρώ. Δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, περίπου το 40% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα». Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι 15% - 20% των δανείων σε moratorium πληρωμών δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε ομαλή αποπληρωμή, προβλέποντας ότι το 2021 θα υπάρξει νέα εισροή μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις του 9μήνου 2020

Αξιοποιώντας το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα πέτυχε στο εννεάμηνο του 2020 βελτίωση της αποδοτικότητας, με παράλληλη μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας και θεαματική αύξηση των συναλλαγών e-banking κατά 71% στη διάρκεια της πανδημίας, υποκαθιστώντας συναλλαγές μέσω του δικτύου καταστημάτων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕΤΕ για το εννεάμηνο 2020 έδειξαν:

α) Αυξημένη κερδοφορία

- Καθαρά κέρδη 9μήνου 461 εκατ. ευρώ (αύξηση 22% σε ετήσια βάση)
- Καθαρά κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 101 εκατ. ευρώ (αύξηση 79% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο)
- Οργανικά κέρδη μετά από προβλέψεις του 9μήνου, εξαιρώντας τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα και τις προβλέψεις του Covid, στα 228 εκατ. ευρώ (13% ετήσια αύξηση και 50% τριμηνιαία αύξηση).

β) Μείωση εξόδων

- Περιστολή σε δαπάνες προσωπικού -9% σε ετήσια βάση
- Περιστολή σε γενικά διοικητικά και λειτουργικά έξοδα – 10% σε ετήσια βάση

γ) Δανειακό χαρτοφυλάκιο

  • Συνολικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 640 εκατ. ευρώ (244 μονάδες βάσης επί των δανείων για το 9μηνο 2020, ενσωματώνοντας και τις προβλέψεις απομείωσης λόγω της πανδημίας)
  • Νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ (42% αύξηση σε ετήσια βάση). Αναμένεται να υπερβούν σημαντικά τον στόχο των 4 δισ. ευρώ για το 2020 που είχε τεθεί πριν από την εξάπλωση της πανδημίας
  • Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδα κάτω των 10 δισ. ευρώ
  • Κάλυψη από προβλέψεις σε υψηλό επίπεδο, 57%

δ) Ισχυρή ρευστότητα

Αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ στις εγχώριες καταθέσεις από την αρχή του έτους

ε) Κεφαλαιακή επάρκεια

Συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια 16,9%, 600 μονάδες βάσης πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider