Κορονοϊός: Σε επαφές για την προμήθεια του αντι-ιικού χαπιού η Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε επαφές για την προμήθεια του αντι-ιικού χαπιού η Ελλάδα
Τη δυνατότητα απευθείας εισαγωγής του αντι-ιικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού της MSD (στην Αμερική Merck) προτίθεται να εξετάσει η χώρα, ενώ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια μέσω της ΕΕ.

Τη δυνατότητα απευθείας εισαγωγής του αντι-ιικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού της MSD (στην Αμερική Merck) προτίθεται να εξετάσει η χώρα, ενώ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια μέσω της ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η φαρμακοβιομηχανία Merck/MSD κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χορήγηση επείγουσας άδειας για το χάπι με την ουσία μολνουπιραβίρη (molnupiravir), γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για την προσθήκη του στη θεραπευτική φαρέτρα κατά του κορονοϊού τους επόμενους μήνες.

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων. Θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα ερευνητικό από του στόματος αντι-ικό φάρμακο, για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσου Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή/και νοσηλείας.

Η εταιρεία συνεργάζεται ενεργά με τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, παγκοσμίως, για την υποβολή αιτήσεων άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή άδειας κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες.

«Όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα λάβουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ. Aυτά τα πληρώνουμε όλοι. Θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές. Όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι περιορισμένη», σημείωσε η κ. Γκάγκα υπογραμμίζοντας ότι είναι «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε».

Σημειώνεται ότι η προοπτική να ενταχθούν σύντομα στη θεραπευτική φαρέτρα αντι-ιϊκα φάρμακα, που θα χορηγούνται εύκολα από το στόμα και θα έχουν εξειδικευμένη δράση κατά του ιού, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Αρκετά τέτοια μόρια βρίσκονται σε διάφορα στάδια προκλινικής ή κλινικής ανάπτυξης. Από αυτά εκτός από το molnupiravir, για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση, υπάρχουν άλλα δύο ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια κλινικών δοκιμών, αυτό της εταιρείας Pfizer και αυτό της εταιρείας Roche.

Έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει την 1η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη μελέτες επόμενων φάσεων.

Όπως έχει δηλώσει στο Insider o καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «το γεγονός ότι πολλές εταιρείες αναπτύσσουν από του στόματος αντι-ιϊκα φάρμακα, τα οποία θα χορηγούνται στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και θα προλαμβάνουν την εξέλιξη της νόσου, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση σε νοσοκομείο, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την οριστική αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η ανθρωπότητα σταθεί τυχερή, όπως ήταν με τα εμβόλια, ενδέχεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε εγκεκριμένο ένα ή περισσότερα αντι-ιϊκα φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγούνται σε άτομα υψηλού κινδύνου κατά το πρώτο 24ωρο μετά τη διάγνωση της λοίμωξης σε νοσοκομειακό περιβάλλον και οι θεραπείες που χορηγούνται σε άτομα που νοσούν και νοσηλεύονται, με μέτρια ή σοβαρή νόσο, με αποτελεσματικότητα 20-40%.

«Μέχρι στιγμής οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο COVID-19 συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως το αντιϊκό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να δοθούν είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Η χορήγησή τους συνεπώς είναι σχετικά δύσκολη καθότι απαιτεί την συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη χορήγησή τους στα πρώιμα στάδια της νόσου, δηλαδή πριν να είναι αναγκαία η νοσηλεία των ασθενών. Για αυτόν τον λόγο η Gilead προσπαθεί να αναπτύξει μία μορφή της ρεμντεσιβίρης που θα μπορούσε να δοθεί από το στόμα», αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Μείωση κατά 50% νοσηλείας ή θανάτου

Σύμφωνα με την εταιρεία MSD, η υποβολή της αίτησης για την επείγουσα έγκριση της μολνουπιραβίρης βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση από την κλινική δοκιμή Φάσης 3, MOVe-OUT, η οποία αξιολόγησε το molnupiravir σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας. Κατά την ενδιάμεση ανάλυση, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την μελέτη MOVe-OUT και την πιθανότητα άδειας ή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, η MSD αναμένεται να παράξει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021, με περισσότερες δόσεις να αναμένεται να παραχθούν το 2022. Επιπλέον, η MSD έχει εισέλθει σε συμφωνίες προμήθειας και αγοράς του molnupiravir με άλλες κυβερνήσεις παγκοσμίως, όσο εκκρεμεί η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές και βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MSD (Merck): Διπλασιάζεται η παραγωγή για το χάπι του κορονοϊού, ενόψει ισχυρής ζήτησης

MSD (Merck): Κατέθεσε αίτηση επείγουσας αδειoδότησης για το χάπι κατά της Covid-19

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider